Når det gælder ordentlig hjemmeunderholdning, er TV efter vores mening stadig det bedste medie. Når filmen eller favoritserien skal nydes fuldt ud, eller du vil dele et spil eller en sportsbegivenhed med venner og familie, er der efter vores opfattelse intet, der kan hamle op med en god TV-skærm. Og med skærmstørrelser op mod 100 tommer, kan billedoplevelsen minde om den, man får i en rigtig biograf!
Moderne videokilder, streamingtjenester og spil har fået fantastisk billedkvalitet. Med strålende kontrast, blændende lysstyrke, skarpe detaljer og sømløse farvenuancer bliver oplevelsen mere naturtro end nogensinde før. Men for at få glæde af det, skal TV’et være kompatibelt, og det kan være et godt argument for at skifte det gamle TV ud med et nyt.
Størrelse betyder noget!
Før du sender din gamle flimmerkasse på pension og gør plads til den seneste luksusmodel i stuen, er der en del ting, du bør tænke igennem. F.eks. er det normalt at gå mindst én skærmstørrelse op – men du behøver ikke at stoppe der.
55- og 65-tommerne er stadig de mest populære skærmstørrelser, men også større modeller på 75-100 tommer er blevet mere attraktive prismæssigt set. Skærmstørrelsen kan faktisk have uventet stor betydning for billedoplevelsen, og derfor anbefaler vi altid at vælge den optimale størrelse ud fra siddeafstanden fra TV’et.
OLED, QLED eller LCD?
Når du vælger TV, skal du også ta stilling til, hvilken type panelteknologi du ønsker. OLED-teknologien er blevet vældigt populær takket være sin høje billedkvalitet og kontrast. Og nu er der endnu flere varianter at vælge imellem.
Men LCD-teknologien står også stadig stærkt, og den har fået et ekstra vitaminboost i form af QLED (kvanteprikker) og moderne MiniLED-bagbelysning. LCD har også en væsentlig mere fordelagtig pris pr. tomme end de relativt dyre OLED-skærme.
Brugervenlighed er alfa og omega
Selv om lyd- og billedkvalitet og lydgengivelse er altafgørende, må vi ikke glemme, at også menusystemet og fjernbetjeningen spiller en vigtig rolle for brugeroplevelsen.
Moderne TV-skærme har en række kilder (TV-bokse, streamingtjenester mm.) at forholde sig til, så derfor er det vigtigt med en effektiv brugergrænseflade. Det hjælper jo ikke meget med fremragende billede og lyd, hvis du kaster fjernbetjeningen mod væggen i ren frustration …
Mange TV-producenter bruger nu Google TV som platform, mens andre har udviklet deres egne brugergrænseflader, f.eks. Samsungs Tizen eller LG’s WebOS. Der kan være betydelige forskelle på brugervenlighed, tilgængelige apps, eller på hvor godt TV’et taler sammen med andre enheder i det smarte hjem. Derfor bør du sikre dig, at dit TV understøtter de tjenester, du ønsker at bruge!
De anførte priser er vejledende. Vi anbefaler altid at bruge en prissøgemaskine på nettet til at finde opdaterede priser på de anbefalede TV’er.
5 gode TV-tips
1. Køb den rigtig størrelse
Det første, du skal bestemme dig for, er hvor stor skærmen skal være, og en typisk fejl, som mange begår (og senere angrer), er at købe et for lille TV. En moderne fladskærm giver et så skarpt billede, at du sagtens kan sidde tæt på skærmen uden fare for at se pixelmønster, og med 4K- eller 8K-opløsning kan du trygt vælge et endnu større TV. Her spiller brugsformålet også ind. Hvis dit mål er optimal underholdning og biografoplevelse, bør skærmstørrelsen vælges ud fra afstanden mellem TV’et og der, hvor du sidder.
Vil du vide nøjagtig, hvor stor TV-skærmen bør være? Så tjek vores grundige guide til skærmstørrelse!
2. Vælg den rette skærmtype og kvalitet – LCD, OLED og 4K/8K
Hvad skal skærmen hovedsagelig bruges til? Almindeligt TV-kiggeri, gaming eller filmhygge om aftenen? Det er lettere at finde den rigtige fladskærm, når du kender dine behov.
Hvis favoritmenuen er film og TV-serier, bør du lægge vægt på god billedkvalitet med fokus på kontrast og sortniveau. Sport kræver et TV, der er godt til hurtige bevægelser, mens man til gaming har brug for TV’er med lav forsinkelse (input-lag). Og jo større billede, du vil have, desto vigtigere er skarphed og skærmopløsning.
3. Tænk på placering og lysforhold
Hvor skal TV’et placeres? Hvis du ser meget fjernsyn i dagslys, bør du vælge et lysstærkt TV med en mat skærmoverflade eller antirefleksfilter. Husk, at skærme med blanke overflade kan give generende refleksioner af omgivelserne.
Store TV’er har ofte også en bred fod eller adskilte fødder for at sikre, at de står stabilt. Tjek derfor, at der er plads til TV’et på dit TV-møbel. Nogle TV’er har også en drejelig sokkel, så skærmen let kan vinkles i den ønskede retning.
OBS! Overvejer du at hænge TV’et på væggen? Læs mere i vores guide.
4. Glem ikke lydkvaliteten
Flade skærme er blevet synonymt med flad lyd, men der er nogle lyspunkter indimellem. Hvis du vil have, at tale, musik og lydeffekter gengives klart og tydeligt, er det værd at bruge nogle ekstra penge på et TV med bedre lyd. Men resultatet bliver endnu bedre, hvis du vælger et separat lydanlæg eller en soundbar. Vær opmærksom på, at både soundbar og TV skal understøtte HDMI 2.1 med eARC (enhanced Audio Return Channel), hvis du vil have den bedst mulige lydkvalitet.
5. Tilslutningsmuligheder (HDMI)
Hvis du skal koble en masse eksternt udstyr til TV’et, bør du sikre dig, at det har nok HDMI-indgange. Fire HDMI-indgange er nu standard, men nogle modeller har kun tre. Hvis du har planer om at bruge moderne spilkonsoller som PlayStation 5 eller Xbox Series X/S, skal TV’et også understøtte HDMI 2.1 og 4K / 120 Hz for at sikre den optimale spiloplevelse.
Husk også, at en soundbar, der er tilsluttet via lydreturkanalen (ARC/eARC), lægger beslag på en af HDMI-indgangene.