TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

20 seje stereoanlæg på fire hjul

Opdateret …

Tidligere var det let at opgradere anlægget i bilen. Hvilket var godt, for det anlæg, som bilen blev leveret med, var noget bras. Kun ved at udskifte hovedenheden (head unit) fik man meget bedre lyd, og hvis man tog højttalerne oveni, begyndte den virkelig at swinge.

De ihærdige installerede subwoofer og effektforstærker, så måtte det være op til ekstremisterne at bygge hele bilen rundt om anlægget, mens banditterne gik hele vejen med blinkende lys og neonskilt.

Avancerede biler

Men med tiden er bilerne blevet mere avancerede. Den samme skærm bruges til at vise info om musikken og til navigation og bakkamera – ja, selv klima-anlægget styres på den. At få alt dette til at fungere problemfrit efter udskiftning af hovedenheden er ikke nogen selvfølge.

Når du skal købe ny bil, er det derfor smart at bestille premium lyd- og underholdningsanlæg som opgradering med det samme. Hvis du skal skære i budgettet, er der meget andet udstyr, der kan eftermonteres senere. Et ekstra sæt hjul, anhængertræk og tagstativ er noget af det, der i værste fald kan vente.

Det kan blive noget dyrere end at vælge det med det samme, men ikke halvt så bøvlet, som hvis du skulle fortryde efter at have købt bilen med det dårligste lydsystem.

I mange tilfælde er premium-anlægget inkluderet i en særlig udstyrspakke, der så også indeholder andre funktioner såsom navigation med skiltegenkendelse, udvidet parkeringsassistent og vejbaneassistent. Alt dette er selvfølgelig også fedt.

I andre tilfælde kan du vælge bedre lyd uden at skulle tage en masse andet med i købet, så må det være op til dig, hvad du vil have af teknologiske lækkerier oveni.

21 FRD MCH 48320

Billige biler har også fået gode anlæg

Nu, hvor det er blevet rimelig kompliceret at eftermontere lyden, er det rart at vide, at selv billige biler tilbydes med premium-lyd. Vidste du f.eks., at du kan vælge Bose-lydanlæg i Nissan Leaf?

Endnu bedre bliver det selvfølgelig i luksusbilerne, hvor det dyreste lydanlæg i højere grad er skræddersyet til kabinen i den pågældende model. Pristillægget bliver også gerne derefter.

Mere stille kabine i elbiler

De bedste forudsætninger for en god lydoplevelse får du med en elbil. Fraværet af motorstøj giver sig udslag i renere lyd, især ved hastigheder under 50 km/t. Over dette vil vejstøj tage over som den værste støjkilde, og på motorvejen kan du faktisk opleve, at en dieselbil med en veldæmpet kabine støjer mindre end en elbil med en dårligt konstrueret kabine.

Derfor er det vigtigt, at elbilfabrikanterne ikke sover i støjtimen her. Lyd- og musikentusiaster bør afgjort tage et prøvetur på motorvejen, før de køber!

Når det gælder transportmidler, skriver vi på Lyd & Billede hovedsagelig om de elektriske. Derfor fokuserer vi også på elbiler i denne artikel, selv om princippet om at vælge det bedste lydanlæg ved køb af ny bil også gælder dem med forbrændingsmotor.

Stadig flere biler tilbydes med opgraderet lydanlæg. Nedenfor er et udvalg af elbiler, som du kan købe i dag.

OBS: Desværre er det ikke lykkedes os at finde alle de danske priser på de forskellige opgraderinger.

2 kommentarer til “20 seje stereoanlæg på fire hjul”

  1. olav dichmann

    endelig lidt info om de nye bilers musikanlæg som kan tilkøbes.
    jeg har ledt efter denne info i 12 mdr.

    savner lidt om skoda enyaqs musikanlæg. skulle komme sidst på året (21)

    1000 tak for dette indlæg.

    1. Hei! Sist info fra Skoda er at de komplett har droppet Skoda Sound System. I stedet kommer Canton Sound System mot slutten av 2022. Men vi har akkurat fått ord om at chip-problemene fortsetter, og at Skoda venter at forsinkelser vil vare utover i 2022. Som igjen, såvidt vi har forstått, kan bety at Canton Sound System fort kan drøye helt til 2023.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *