Skandinavien svømmer i gode, anerkendte krimiforfattere. Ikke mindst repræsenteret af en af vor tids mest sælgende forfattere, Jussi Adler Olsen.
Jussi Adler Olesen har med Afdeling Q-serien opnået stor anerkendelse både i Norden og internationalt. Forfatteren arbejder på den sidste bog i serien, som er planlagt til 10 bøger. Seks af filmene er foreløbig filmatiseret, heriblandt Journal 64.
En norsk krimiforfatter, som også sælger rigtig godt, er Anne Holt. Hendes hovedperson er politiefterforskeren Hanne Wilhelmsen. I 2007 udkom Holt med kriminalromanen 1222 – og det er den, Prime Video har baseret den nye miniserie Blindspor på.
Kjersti Elvik har tidligere portrætteret Hanne Wilhelmsen på film (bl.a. Blind Gudinne, 1997), men det bliver første gang, vi ser en af Holts Hanne Wilhelmsen-figurer komme til live i en tv-serie.
Prime Video har hyret Sara Heldt (Mordene i Sandhamn) til at skrive manuskriptet til serien, mens Erik Skjoldberg (Slaget om Narvik) sidder i instruktørstolen. Dertil kommer nogle af Nordens førende skuespillere med Ida Engvoll (Kærlighed og Anarki, Riget) og Pål Sverre Hagen (Exit) i hovedrollerne.
Det er med andre ord erfarne og talentfulde folk, der står bag dette (overraskende) makværk af en krimiserie. Efter tre timer foran 83-tommeren undrer vi os over, hvordan det kunne gå så fundamentalt galt.
Vintage påskekrimi
Kort fortalt befinder vi os midt om vinteren i et tog fra Stockholm til Narvik. Her skal kriminalassistent Wilhelmsen (Engvoll) sprede asken af sin nyligt afdøde kollega – et tragisk drab i tjenesten, som hun føler sig medansvarlig for.
Selvfølgelig går alting ad Pommern til, og kort efter at toget har krydset grænsen til Norge, kører det ind i et sneskred og afspores. Under kollisionen får Wilhelmsen en skistav i foden, men hendes fødder er lammede, og hun føler ingen smerte; langt værre er det for konduktøren, som bliver fundet død i sneen udenfor.
Da den brogede forsamling bevæger sig op til et nærliggende højfjeldshotel, mens stormen raser, begynder ligene hurtigt at hobe sig op. Hvem er morderen? Og hvad er motivet?
Følg med! Følg med!
Blandt de medpassagerer, der ‘fylder mest’, finder vi den hippie-agtige far Magnus (Hagen). Han er på håndboldtur med sin teenagedatter og hele holdet og beder straks Wilhelmsen om at iværksætte en efterforskning for at afsløre morderen/morderne. Selv om Wilhelmsen er blevet suspenderet af det svenske politi og befinder sig i Norge, går hun i gang med at efterforske mordmysteriet.
I starten synes vi, at serien er lidt mærkelig, lidt charmerende og retronostalgisk. En lidt gammeldags påskekrimi a la Rød Sne, med et strejf af klassisk Agatha Christie svævende over det hele.
Men så begynder plottet, karaktererne og mordmysteriet – desværre – at folde sig ud …
Krimiparodi eller spændingsserie?
Hele persongalleriet er så uhyrligt karikeret og/eller stereotypt, at det er tåkrummende. Noget kunne muligvis fungere i en krimiparodi, men her falder det til jorden.
Det virker, som om Skjoldberg & Co. ikke helt har formået at beslutte sig for, hvilken genre de befinder sig i. Det går fra letbenet komedie (sovepiller i vaflerne) via Fleksnes-parodi (en tosse på kortbølgenettet) til uskyldige teenageproblemer og videre til international terrorisme. Hvad pokker sker der?
Folk dør tilsyneladende uden grund, fortærskede krimiklichéer falder tættere end snefnug, og en række løse plottråde bliver netop det – hængende i luften.
Bundsolide skuespillere som Engvoll og Hagen skal lire opstyltede, staccato-agtige og pinlige dialoger af sig, det er som hentet ud af en tretten-på-dusinet britisk landsby-thriller fra begyndelsen af 1980’erne.
For at ‘krydre’ det hele er stakkels Engvoll åbenbart blevet instrueret i at have ét monotont ansigtsudtryk, hvor hun glor intetsigende ud i luften – uden at afsløre en eneste følelse eller sindsstemning. Hvorimod Hagens karakter skal forestille at være en mere og mere overbeskyttende, tumpet teenagefar, som er ved at miste grebet.
Derudover har Holt haft en fest med at grave alle klichéer og stereotyper fra broderlandet frem. Der er bandekriminelle fra Malmø, flygtninge fra Balkan, vrede unge nynazister og et ældre ægtepar, der har set lidt for mange afsnit af ‘Åndernes magt’.
Fortænkt
Det fortænkte mordmysterium, de har forsøgt at strikke sammen, er så fuldt af huller og blindgyder, at det er let at fare vild undervejs – og det er præcis, hvad der er sket for serieskaberne. Op ad stolper og ned ad vægge går det, uden at vi bliver klogere, eller at handlingen skrider frem. Og hvor i alverden er spændingen blevet af? Blindspor er mere (ufrivilligt) corny end en spændende thriller. Noget, der nok kan tilskrives romanen, dog med det forbehold, at undertegnede ikke har læst den.
Læg dertil, at handlingen udspiller sig i nutiden, mens togsættet er fra begyndelsen af 1960’erne. Eneste plausible forklaring må være, at det var, hvad man kunne låne, for at budgettet skulle kunne hænge sammen.
Én ting er, at selve manuskriptet er blottet for spænding og så latterligt søgt og søvndyssende, at man vrider sig i sofaen, men hele produktionen emmer af lavbudget.
Omgivelserne ligner kulisser, og special effects minder om noget, en bumset filmstuderende har afleveret til en semesteropgave på den lokale filmskole i 1984. Sneen ser ud, som om den lige er blevet sprayet på vinduerne (fra en dåse købt i en spøg og skæmt-butik), og ligene ligner voksdukker dækket med plastikrim. Lyssætningen er mildest talt elendig, klipningen halter, og dramaturgien er næsten fraværende.
Da man mod slutningen forsøger sig med en ‘chokerende’ afsløring og til og med trækker begivenheder ind, som kan påvirke Sveriges NATO-ansøgning, siger vi tak for kaffe! Den person, der gav grønt lys til dette, burde have fået sparket.
Lokalt indhold
Prime Video er nok mest kendt for sine internationale engelsksprogede serier med store budgetter som Ringenes Herre: Magtringene, The Wheel of Time, The Boys, Citadel og Fallout.
Men den amerikanske streaminggigant har i de senere år satset stadig mere på lokalproduceret indhold, ikke mindst på regionale realityserier.
Hvis niveauet for lokalt producerede serier skal holdes på niveau med Blindspor, kan de lige så godt lade være. 2 sølle stjerner til dette krimijuks- en til hver af hovedrolleindehaverne, som gør deres bedste ud fra de ugunstige vilkår.
Blindspor får eksklusiv Prime Video-premiere den 24. januar, hvor alle fire afsnit udsendes. Anmeldelsen er baseret på hele sæsonen.
Fakta:
- Prime Video
- Release: 24. januar 2025
- Instruktion: Erik Skjoldberg
- Medvirkende: Ida Engvoll, Pål Sverre Hagen, Kjell Bergqvist, Sissela Kyle, Fabian Penje, Elli Osborne
- Genre: Krimi
- Land: Sverige
- År: 2025
- Tid: 3 t.
- Karakter: 2
- IMDb