TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

Anmeldelse: Clark

En helvedes karl

Serien om den notoriske kriminelle bag fænomenet Stockholm-syndromet er blevet en fornøjelig gangsterkomedie.

Af / 05/05/2022 - 14:41
Clark
Tor Aavatsmark

Rygtet vil vide, at han lå på tværs, da han blev født, den gode Clark Olofsson, og det blev ikke bedre, da han fik sine meningers mod og mere selvtillid og et større selvbillede end selveste Donald Trump!

Clark Oderth Olofsson blev født i Trollhättan en kold februardag i 1947 med en psykisk syg mor og en stærkt alkoholiseret, hustru- og børnemishandlende far.

Manden (som i dag går under navnet Daniel Demuynck) blev “verdensberømt” i Sverige i 1960’erne som notorisk bankrøver såvel som narkohandler, småsvindler og con-man; altid med et smil på læben og en charmerende kommentar parat. Ind og ud af fængsler gik det, og det er vistnok lykkedes ham at stikke af hele 17 gange. Rigtig verdensberømt blev han dog først i 1973 i forbindelse med det såkaldte Norrmalmstorg-drama.

Clark sesong 1 3
(Foto: Netflix)

Da småforbryderen Janne Olsson fra Olofssons omgangskreds røvede Kreditbanken på Norrmalmstorget i Stockholm, eskalerede det hurtigt til en gidselsituation. Olsson forlangte at få selskab af Olofsson, og hvem kunne vel være bedre, tænkte politiet, end selveste Clark Olofsson til at redde dagen? Ind kom Olofsson, men gidselsituationen spidsede til og varede næsten en hel uge.

Efter at dramaet var overstået, udtrykte flere af gidslerne sympati og positive følelser over for gidseltageren Olofsson. Heraf opstod det psykologiske fænomen kendt som Stockholm-syndromet.

Annonce

Verdens største narcissist?

To år efter at Netflix annoncerede den biografiske gangsterkomedieserie Clark om Olofssons liv og levned, kommer den nu endelig på streaming-tjenesten. Og sikke en rutsjebanetur det er blevet!

Serien er baseret på Clark Olofssons selvbiografi Vafan var det som hände og lægger ikke skjul på, at den bygger på både sandhederne og løgnene om Olofsson. For manden var ved at koge over af sit eget oppustede ego.

Nu ved vi alle sammen, at The Donald er “verdens største og BEDSTE narcissist nogensinde!”, men inden Den Talende Ostepop blev kendt, røvede Clark Olofsson sig igennem et sorgløst liv.

Han ernærede sig bl.a. ved butiks- og bankrøverier samt lommetyveri fra solbadende på stranden. Imellem alle de kriminelle eskapader løj og charmerede han sig ind blandt samfundets spidser og duskede ethvert damelår, han stødte på. Ifølge myten fik han allerede sin debut som tiårig …

Clark Olofsson spilles af Bill Skarsgård, der er søn af legendariske Stellan Skarsgård. Skarsgård junior fik sit store gennembrud som skræmmende klovn i genindspilningen af Stephen King-klassikeren It (2017) og har siden bl.a. gjort sig bemærket i HBO-serien Castle Rock og i hovedrollen i den fremragende Netflix-film The Devil All the Time.

Læs også Halleluja! Gab op og tag imod frelsen! Det kristne, konservative Midtvesten i USA danner rammen om Netflix’ outrerede familiekrønike om vold, begær og den allestedsnærværende arvesynd.

Skarsgård skildrer Olofsson med al den pondus og bravur, som myten om ham har bygget op. Han er som skabt til rollen som den lidt simple, livsglade mand, der bare gerne vil elskes af alt og alle.

På trods af (eller måske på grund af?) en barsk barndom elskede Olofsson simpelthen livet, kvinder – i alle former, faconer og aldre – friheden og ikke mindst sig selv. Han så sig selv som Guds gave til menneskeheden og mente, at man bare ikke forstod hans storhed og genialitet.

Derfor var han også påpasselig med ikke at have elefanthue på, når han røvede banker – hvordan skulle han ellers blive kendt?

Clark sesong 1 2
(Foto: Netflix)

Et vildt roadtrip med herlige personer

Jonas Åkerlund står for instruktionen og er også medforfatter på serien, og han har valgt at præsentere os for en outreret, ekstrem udgave af den svenske “nationalskat” Clark Olofsson. Og det må siges, at det underholdningsmæssigt fungerer usædvanlig godt!

At Åkerlunds CV primært består af musikvideoer og ditto dokumentarfilm (alt fra Roxette over Paul McCartney og Madonna til U2), skinner tydeligt igennem – på godt og ondt.

Han er meget glad for hurtig krydsklipning, konstante sceneskift, bratte afslutninger og kreative kameravinkler. Helst akkompagneret af et højt soundtrack. Nogle gange virker miniserien da også som én lang musikvideo, hvor vi i et rasende tempo springer fra røveri til røveri, det ene mere outreret og utroligt end det andet, mens pauserne fyldes ud med sprut, stoffer og sex.

Clark sesong 1 4
(Foto: Netflix)

Historien bredes effektivt ud med en række flashbacks fra Olofssons barne- og ungdomsår. Fra tid til anden byder Åkerlund på klare stilistiske brud, idet vi bliver kastet direkte ind i en musikvideo eller en kreativ animationssekvens.

Seriens fremragende “krydderi” er en flok fuldstændig ubetalelige bipersoner. Lige fra hippien Kurre Räven over det overfladiske rigmands-mor-og-datter-par, der begge bliver dusket af Clark, den simple politiefterforsker Tommy Pony (generelt skildres svensk politi ikke specielt positivt i serien) til den bindegale Hönsetjuven. Åkerlund & Co. har også et jernhårdt greb om tidskoloritten.

Det hele bindes sammen af en Clark Olofsson, der i retrospekt ser tilbage på og fortæller om sit liv. Uden meget anden reflektion, end at hans geni blev overset og underkendt.

Clark sesong 1 7 Clark sesong 1 6 Clark sesong 1 8 Clark sesong 1 11 Clark sesong 1 12 Clark sesong 1 9 Clark sesong 1 5
<
>
(Foto: Netflix)

En rigtig røverhistorie

Vi følger Clark relativt kronologisk fra barndommen over de søgende ungdomsår til et liv konstant på flugt med nye bræk og nye damer.

Man må tage hatten af for, hvad manden nåede i disse hektiske år. Utallige bankrøverier over det meste af Europa, narkosmugling fra Mellemøsten, sultestrejke med efterfølgende fængselsreform, roadtrip rundt i Europa, utallige damer, gidseltagninger, flere damer, børn, en journalistuddannelse og – ufatteligt nok – møder med statsministrene Tage Erlander og Olof Palme.

En rigtig røverhistorie, der som regel tager Clarks parti, men efterhånden så småt begynder at pirke i hans psyke og bevæggrunde. For selv om han nærmest var elsket af et tryllebundet publikum, var Olofsson også en kontroversiel personlighed, der blev sigtet og dømt for alt fra røveri, tyveri, narkosmugling og legemsbeskadigelse til et brutalt drabsforsøg.

Clark sesong 1 1
(Foto: Netflix)

Som personlighed kan han minde om Leonardo DiCaprios vindende væsen i Catch Me If You Can, men Olofsson var en meget mere brutal forbryder end gentleman-svindleren Frank Abagnale Jr., og der var mange personlige tragedier i hans kølvand.

Uagtet alle de mennesker, han trådte på og forulempede, så kommer man ikke uden om, at Åkerlund og Skarsgård har lavet en vanvittig underholdende serie om en meget speciel mand, der levede livet, som om der ikke var noget i morgen. Fem bundsolide stjerner til dette sprudlende LSD-trip af en serie!

Clark har premiere på Netflix den 5. maj.

Karakter
Clark

Fakta:

  • Netflix
  • Release: 5. maj 2022
  • Instruktion: Jonas Åkerlund
  • Med: Bill Skarsgård, Adam Lundgren, Sandra Ilar, Vilhelm Blomgren, Peter Viitanen, Hanna Björn, Isabelle Grill, Alida Morberg, Björn Gustafsson, Malin Levanon
  • Genre: Komedie
  • Land: Sverige
  • År: 2022
  • Tid: 5:30 timer

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *