annonce

Exodus: Gods and Kings 3D

Blu-ray anmeldelse

Visuelt imponerende film er blevet Sir Ridley Scotts varemærke, så hvad er mere naturligt end at kaste sig over Det Gamle Testamente?

Det latinske navn på Anden Mosebog er Exodus, som betyder “udvandring”, og udvandring er essensen af historien om Moses, der førte jøderne ud af Egypten og 400 års tyranni og slaveri.

Moses (Bale) er en – vistnok uægte – prins af Egypten, der falder i unåde hos sin “fætter” farao Ramses (Edgerton) og forvises fra sit luksusliv i paladset til den sikre død i ørkenen. Moses stiller sig i filmen meget tvivlende over for egypternes hang til overtro og kvasi-religiøse ritualer, og lærer sin søn, at han skal tro på sig selv, men ser pludselig lyset, da han får et slag i hovedet.

Den tvivlende gedehyrde bliver fra den ene dag til den anden en stærkt troende mand og taler med Gud (i form af en ung dreng) ved den brændende busk. Gud giver ham ordre til at få frigivet sit undertrykte folk og lede dem ud af Egypten. Så Moses, som har slået sig til ro med sin familie i simple kår, vender igen næsen mod Egypten for at få frigivet sit folk og føre dem hjem til Kanaan – Det Forjættede Land, der flyder med mælk og honning.

Filmens styrke ligger i Moses’ mangel på total underkastelse over for Gud. I Scotts version møder vi en Moses, der tvivler, fortvivler og raser mod sin Gud, en Gud, som – i velkendt gammeltestamentelig stil – ikke går af vejen for massedød, sult og andre plager for at nå sine mål.

I denne konflikt viser Christian Bale sin store styrke som skuespiller. I hans vejrbidte ansigt med indfaldne kinder og store øjne formidler han fortvivlelsen, desperationen og frustrationen på mesterlig vis. Uden store fagter og overspil, men subtilt og nedtonet han gør Moses til en troværdig figur. Agnostikeren Scott har da heller ikke lavet en forkyndende film, men lægger et slør af tvivl over hele historien, hvor de fleste begivenheder kan forklares logisk/naturligt.

Exodus - Gods and Kings 3D_2

annonce

Hans tidligere blodsbror, nu nemesis – Ramses – har manuskriptforfatterne og Scott desværre valgt at gøre overtydeligt endimensionel og ond. Hvor Moses er nuanceret og kompleks, er Ramses kun karikeret ondskabsfuld, følelsesløs, kynisk og egoistisk. Joel Edgerton gør det godt i rollen, men manuskriptet giver ham for lidt at spille på.

annonce

Bortset fra Moses er det de mange special effects, der er i centrum i dette bibelske drama. Ridley Scott er kendt for sit god øje for detaljer, sine flotte billedvinkler og for at “forkæle” os for storslåede landskaber – hvilket han til fulde gør gennem filmens to en halv time.

Oven i det hele har han fået verdens førende tryllekunstnere inden for digitale special effects (CGI) med. Ikke alene har de genskabt et storslået oldtidens Egypten ned til mindste detalje (men ikke altid historisk korrekt), de har også fået lov til at lege med de ti plager – spektakulære scener, som alene er prisen på Blu-ray’en værd.

Exodus - Gods and Kings 3D_3

Er filmen så fejlfri? Nej, bestemt ikke. Ud over enkelte endimensionelle personer er der lagt lidt for lidt vægt på spillet omkring Ramses. I løbet af to og en halv time burde der være plads til at give en figur som Hegep (Mendelsohn) mere tid til at udvikle sig; og hvad i al verden er der sket med Sigourney Weaver? Hun er fuldstændig klippet væk!

annonce

Flere centrale personer/enkeltskæbner ville også gjort os mere engageret i historien; det bliver lidt for meget det store billede og Titanernes Kamp (Moses og Ramses’), mens vi mere overfladisk bevidner de mange plager.

Filmen føles desuden unødvendigt lang og forfalder lidt for ofte for at stole på, at de imponerende special effects nok skal bære historien. Men meget mere episk bliver det ikke! Fire stærke stjerner.

Exodus: Gods and Kings er som skabt til at blive præsenteret i 3D, og teknikken tilfører da også de storslåede natur- og kampscener usædvanlig meget dybde og naturtrohed. Man kan nærmest gribe fat om havfuglene i den scene, hvor Moses leder sit folk over Det Røde Hav. Og trods mange mørke scener er billedet altid detaljeret og meget skarpt.

(FSR:AA) Exodus - Gods and Kings 3D_8 Exodus - Gods and Kings 3D_7 Exodus - Gods and Kings 3D_5 Exodus - Gods and Kings 3D_4
<
>

Heller ikke på lydfronten er der sparet på noget. Vi får et surround-spor (dts-MA 7.1) serveret, der giver os følelsen af at være til stede midt i scenerne, samtidig med at vi aldrig går glip af noget dialog, og der er godt med punch i subwooferen.

En episk film bør komme med en ordentlig dosis bonusmateriale – og det gør Exodus: Gods and Kings. Vi får mere end fem timers eksemplarisk ekstramateriale, fra fremragende kommentarspor (med bl.a. Scott) over udeladte og udvidede scener samt en historisk guide til en rigtig god bag-om-filmen, der tager os med på settet og giver os al den information, vi kunne ønske os. Plus et væld af interviews – over to og en halv time!

 • Release: 20. april 2015

 • Instruktion: Ridley Scott
 • Originaltitel: -
 • Med: Christian Bale, Joel Edgerton, John Turturro, Aaron Paul, Ben Mendelsohn, María Valverde, Sigourney Weaver, Ben Kingsley
 • Genre: Drama
 • Land: USA
 • År: 2014
 • Tid: 02:30 t.

 • Film
  Ekstra
  Lyd
  Billede
  Har du noget at tilføje?
  Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
  annonce

  Læs også

  Pavelig underholdning

  Storspil fra veteranskuespillere gør The Two Popes til en særdeles fornøjelig og fascinerende filmaften.

  Topliderlige teenagere

  Hormonerne løber stadig løbsk hos de charmerende teenagere på gymnasiet i Moordale.

  The Boss’ personlige og selvudleverende triumf

  Endnu en gang kører rockkongen Bruce Springsteen sin karriere ud på et sidespor – og sikke et sidespor!

  Tarantino-festaften

  Quentin Tarantinos hyldest til Hollywoods guldalder er en af hans stærkeste film.

  The A-Team på speed

  Hvad får man, hvis man giver adrenalin-junkien Michael Bay et ubegrænset budget og frie tøjler? En af alle tiders dummeste og mest rutsjebane-actionmættede film.

  Bliver der sex til jul?

  Før jul lyver Johanne sig til en fiktiv kæreste – nu har hun 24 dage til at skaffe en.

  Die Motherfucker!

  To gange har Gerard Butler reddet præsidenten – denne gang skal han redde sig selv.

  Woody takker af

  24 år efter deres banebrydende debutfilm takker Toy Story-banden af med en solid, men temmelig overflødig firer.

  Teknisk brillant

  Afslutningen på den episke Star Wars-saga indfrier desværre ikke de store forventninger.

  Adrenalinjunkier

  De to muskelmænd fra Fast & Furious-serien har fået deres eget spinoff, uden at vi hæver champagneglasset af den grund.