Siden 1996 har Tom Cruise gestaltet rollen som specialagent Ethan Hunt i det superhemmelige IMF. Det hele startede med en usædvanlig god thriller instrueret af Brian de Palma og er siden fortsat i en mere actionpræget retning.
Vi var bestemt ikke imponeret af den fjerde film, Ghost Protocol (2011). Trods heftige actionscener havde filmen et uinteressant plot, irriterende personer og en svag skurk, og alt for ofte kom plat komik i vejen for historien. Men med Rogue Nation kan vi med glæde konstatere, at Tom Cruise leverer sin bedste Mission: Impossible-film siden den første.
På kanten af loven
Specialagenterne i The Impossible Missions Force (IMF) tager sager, som CIA ikke kan håndtere, fordi de ikke tåler dagens lys. De opererer på kanten af loven og rapporterer ikke til nogen. Det vil den nuværende CIA-direktør (Baldwin) sætte en stopper for – en organisation, der ikke er åben og ikke kan drages til ansvar, har ingen eksistensberettigelse i nutidens politiske landskab.
Derfor trækkes IMF til høring i Kongressen, og med bombningen af Kreml (i fireren) på CV’et bliver IMF hurtigt smidt på historiens lodseplads. Luther (Rhames) og Brandt (Renner) overføres til CIA, mens Hunt fortsætter med at operere på egen hånd – med både CIA og forbrydernetværk på nakken.
Med Hunt på flugt får vi et intrikat plot, hvor alle jagter alle, og vi aldrig er sikre på, hvilken dagsorden de forskellige aktører har.
James Bond
Med Rogue Nation har Mission: Impossible-franchisen taget et stort (og vellykket) skridt i retning af de moderne James Bond-film, dvs. Craig-æraen.
Manuskriptet til Rogue Nation sender Hunt på jagt efter et verdensomspændende forbrydersyndikat – “the Syndicate” (!) – der minder mistænkeligt om 007’s Spectre. Desuden har Hunt denne gang en næsten lige så omfattende rejseplan som i en hektisk James Bond-film, hvilket bl.a. fører ham til Marokko, Wien og London.
Denne gang har man faktisk også kopieret Bond i den forstand, at der er lagt en actionsekvens ind før forteksterne. Og sikke en scene! Hunt skal stoppe en transport af kemiske våben og bliver bogstavelig talt nødt til at hoppe på et fly i fart.
Ikke et ondt ord om at skele til og “kopiere” ting, der fungerer, og denne gang har manuskriptforfatterne og instruktøren da også givet os en mere troværdig og realistisk Ethan Hunt. Borte er ting som handsker, der kan holde dig fast på ydersiden af en 800 meter høj bygning. Den påtagede og platte humor fra forrige film er (heldigvis) også nedtonet, og hele IMF fremstår mere som en virkelig organisation, hvor Jeremy Renner (The Bourne Legacy) nu har fundet en stil, der klæder hans rolle.
Selv et af den forrige films største irritationsmomenter, en anmassende og påtaget morsom Simon Pegg, fungerer godt som humoristisk afbræk i Rogue Nation. Og Cruise selv er – med sine 53 år på bagen – stadig et meget vellykket actionhelt med et charmerende glimt i øjet og krudt i benene.
Svensk heltinde
Vi ved ikke, hvilket forhold Tom Cruise (der også er producer) har til svenskere, men ikke alene blev skurken i den forrige film blev spillet af svenske Michael Nyqvist – hvilket ikke var den store succes – denne gang er der også en svensker i en af hovedrollerne. I Rogue Nation spiller Rebecca Ferguson nemlig MI6-agenten Ilsa Faust – og det gør hun med bravur.
Faust er den mest handlekraftige og troværdige kvindelige hovedrolle i hele serien. Hun er måske filmens femme fatale, men har langt mere end sit tiltalende ydre at spille på (selv om det unægtelig også bliver fremhævet).
Ferguson gør en glimrende indsats som den komplekse agent og bidrager til at give figuren flere dimensioner. En figur, der bliver filmens mest interessante, idet man både er usikker på, hvilken side hun er på, og hvad hendes egentlige dagsorden er.
Der er faktisk blevet plads til endnu en svensker, idet Jens Hultén spiller en skurk, der elsker at torturere sine fanger. En meget karikeret figur, som vi heldigvis ikke ser så meget til.
Repetition
Filmens svaghed er, at der efterhånden er blevet lidt for mange elementer, der absolut skal med en Mission: Impossible-film.
Det er åbenbart ikke muligt at skrive et manuskript om Hunt & Co. uden at indlægge mindst én scene, hvor de skal bryde ind i en (tilsyneladende) sikker bygning. Det være sig CIA, en af verdens højeste skyskrabere (to gange!), Kreml eller – som her – en forskningsfacilitet, hvor Hunt må manipulere data i en tank under vand uden ilt. Sejt og forholdsvis spektakulært, men bestemt ikke nyskabende eller originalt, og her bremser det faktisk filmens handling.
Når det er sagt, så er Mission: Impossible – Rogue Nation en meget vellykket fusion mellem hæsblæsende actionfilm og klassisk agent-thriller. Ofte intenst spændende, men hele tiden med en befriende uhøjtidelig og forfriskende legesygt skuespil. Hvis vi også i fremtiden kan forvente så gode film, siger vi gerne ja tak til flere gensyn med Hunt & Co. Fem stjerner!
Billedkvaliteten på Blu-ray er knivskarp, og dialogerne sidder som skud i det lækkert miksede surround-spor (Dolby Atmos). Blandt bonusmaterialet vil vi især fremhæve det gode og informative kommentarspor med Cruise og instruktør McQuarrie. Desuden får vi syv minidokumentarer om alt fra special effects til Tom Cruises omfattende involvering i hele processen.
Fakta:
- Release: 30. november 2015
- Instruktion: Christopher McQuarrie
- Med: Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Jeremy Renner, Simon Pegg, Sean Harris, Ving Rhames, Simon McBurney, Jens Hultén
- Genre: Action
- Land: USA
- År: 2015
- Tid: 02:11 timer