annonce

Only God Forgives

Blu-ray anmeldelse

Danske Nicolas Winding Refn lavede en af de bedste film i 2011 med Drive, der havde en formidabel Ryan Gosling i hovedrollen. Only God Forgives genforener de to i en stiløvelse så mørk og smuk, at det går ud over den smule konventionel filmfortælling, der er. Men det er stor kunst.

annonce

Julian (Gosling) er en amerikaner med en mørk fortid, der driver en thai-bokseklub i Bangkok. Stedet fungerer primært som skalkeskjul til familiens smugling og narkosalg. Da Julians bror bliver dræbt, rejser deres mor (Scott Thomas) ud for at hente liget hjem og presse Julian til at hævne sin bror. Hævntogtet udvikler sig til en spiral af vold og ødelæggelse, da Julian havner i Lt. Changs (Pansringarm) søgelys – en berygtet politimand, der bruger meget brutale metoder i jagten på ​​retfærdighed.

Nicolas Winding Refn er afgjort en af ​​Skandinaviens mest spændende og dygtige filmskabere. Han har fundet sit eget filmsprog og viderefører den æstetik, som han brugte i både Valhalla Rising og førnævnte Drive. Og han fremmaner sine historier med et dvælende tempo, stærkt farvebrug og filmiske tableauer snarere end traditionel filmisk narrativ.

Only God Forgives er mindre konventionel end Drive, og den føles lidt som en række mindre kunstfilm sat sammen. Det virker fint, selv om nogle seere uden tvivl vil føle sig fremmedgjort. Men det er stor kunst, Refn skaber her! Smukke billeder og en visuel præsentation, der bl.a. minder om Wong Kar-Wais film og andre asiatiske kunst- eller kampsportsfilm.

Gosling imponerer igen – næsten uden replikker – og Scott Thomas viser, hvilken fantastisk og alsidig skuespiller hun er. Refn er en dygtig instruktør og blev også nomineret til Guldpalmen i Cannes for Only God Forgives, men det ville være godt med en lidt lysere film næste gang, selv om den både er modig og smuk. Fem stjerner.

Det er en solid udgivelse på Blu-ray! Masser af spændende bonusmateriale med bag-om-filmen, kommentarer og interviews. Det audiovisuelle er strålende og fint i overensstemmelse med filmens æstetik. Her taler vi næsten topkarakter. Anbefales!

annonce
  • Release: 2. oktober 2013
  • Instruktør: Nicolas Winding Refn
  • Medvirkende: Ryan Gosling, Kristin Scott Thomas, Yayaying Rhatha Phongam, Vithaya Pansringarm, Tom Burke, Byron Gibson
  • Genre: Thriller
  • Land: Frankrig
  • År: 2013
  • Tid: 1:30 timer

Film
Ekstra
Lyd
Billede
Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Læs også

Pavelig underholdning

Storspil fra veteranskuespillere gør The Two Popes til en særdeles fornøjelig og fascinerende filmaften.

Topliderlige teenagere

Hormonerne løber stadig løbsk hos de charmerende teenagere på gymnasiet i Moordale.

The Boss’ personlige og selvudleverende triumf

Endnu en gang kører rockkongen Bruce Springsteen sin karriere ud på et sidespor – og sikke et sidespor!

Tarantino-festaften

Quentin Tarantinos hyldest til Hollywoods guldalder er en af hans stærkeste film.

The A-Team på speed

Hvad får man, hvis man giver adrenalin-junkien Michael Bay et ubegrænset budget og frie tøjler? En af alle tiders dummeste og mest rutsjebane-actionmættede film.

Bliver der sex til jul?

Før jul lyver Johanne sig til en fiktiv kæreste – nu har hun 24 dage til at skaffe en.

Die Motherfucker!

To gange har Gerard Butler reddet præsidenten – denne gang skal han redde sig selv.

Woody takker af

24 år efter deres banebrydende debutfilm takker Toy Story-banden af med en solid, men temmelig overflødig firer.

Teknisk brillant

Afslutningen på den episke Star Wars-saga indfrier desværre ikke de store forventninger.

Adrenalinjunkier

De to muskelmænd fra Fast & Furious-serien har fået deres eget spinoff, uden at vi hæver champagneglasset af den grund.