annonse
annonse
annonse

anmeldelse: Solo: A Star Wars Story

Sci-fi
Solo: A Star Wars Story

Sololøb fra Han Solo

En godkendt udmøntning af Han Solos oprindelse.

Disney bruger ikke penge for sjov. Da det blev kendt, at de fyrede fire mia. dollars (!) af på Star Wars-rettighederne, blev det hurtigt annonceret, at frekvensen af Stars Wars-film skulle sættes kraftigt i vejret, hvilket også inkluderede spinoffs.

Det første af disse – Rogue One – kom i 2016; en film, der introducerede os for helt nye personer fra en galakse langt, langt borte. Solo derimod giver os historien om en af de mest berømte og ikke mindst charmerende Stars Wars-figurer: Han Solo.

Glimt i øjet

Harrison Ford blev megastjerne efter rollen som Han Solo i de tre oprindelige Star Wars-film; en cowboy med egne regler og et æreskodeks, et glimt i øjet og ikke mindst de saftigste replikker. For os, der var drenge i 1980’erne, var det Han Solo, vi alle sammen ville være, ikke den lidt kedelige og korrekte Luke Skywalker. Den aktuelle film tager sig af hans forhistorie.

Solo: A Star Wars Story har fået den lidt triste etiket “Den-eneste-Star-Wars-film-gennem-tiderne-der-ikke-har-tjent-sig-ind”. Det skyldes nok ikke primært filmens kvalitet, men snarere at markedet formentlig begynder at være mættet af Star Wars-film. Det skal dog siges, at filmen virker underligt neutral.

Rags to riches

På den nedslidte industriplanet Corellia møder vi den unge Han Solo (Ehrenreich), der drømmer om et bedre liv på en anden planet med kæresten Qi’ra (Clarke). Desværre går deres flugtplan ad helvede til, parret bliver adskilt, og Solo (som egentlig ikke hedder Solo) lader sig hverve af Imperiet for at komme tilbage til sin elskede. Endnu en gang går planerne i vasken, og Han møder den skurkagtige Beckett (Harrelson) og ender i en tyvebande med store planer om at stjæle superbrændstof.

Filmens svageste punkt er afgjort plottet. Historien er usædvanligt uoriginal, og mange af scenerne er ren deja-vu i forhold til tidligere Star Wars-film. Desuden bærer produktionen præg af mange omskrivninger af manuskriptet og udskiftning af instruktøren undervejs (hvilket også medførte, at budgettet sprængte alle rammer). Der er lidt for mange nærmest fritstående scener, som ikke helt hænger sammen, og resultatet er haltende dramaturgi. Når det er sagt, så vil du nok sætte pris på dette løsslupne rumeventyr, hvis du er Star Wars-fan.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor
Han Solo (Alden Ehrenreich) (Foto: Walt Disney)

Løsluppen humor

Solo er langt mere løssluppen end den gennemsnitlige Star Wars-film. Humoren er friskere og frækkere, og de sarkastiske kommentarer falder som perler på en snor – helt i Han Solos ånd. Ehrenreich er dog ikke lige så selvsikker i rollen, som Harrison Ford var. Han er charmerende, men det virker, som om han prøver lidt for hårdt.

Woody Harrelson er derimod strålende som gennemkorrupt småskurk, og Donald Glover glimrer som en meget laidback Lando Calrissian. Emilia “Game of Thrones” Clarke er selvsikker og overbevisende som Qi’ra, men figuren er underlig underudnyttet.

Solo: A Star Wars Story giver os mange fine baggrundsøjeblikke for en af sagaens mest interessante personer, men formår aldrig at vriste sig fri af Star Wars-formlen. Humoren er aldrig langt væk, men kan virke for påtaget; ikke mindst rødstrømperobotten L3-37 bliver efterhånden ret enerverende.

Vi får nogle seje actionscener og en del klassiske Star Wars-øjeblikke, men finalen, hvor alle narrer alle for 117. gang, falder igennem. Disney skulle nok have givet manuskriptet et par omgange mere, før indspilningerne gik i gang. Fire svage stjerner.

<
>
(Foto: Walt Disney)

4K-udgivelsen leverer en billedkvalitet, der slet ikke kan matche de bedste udgivelser. Billedet er generelt for mørkt og gror til, og farverne er overraskende blege. Lydsporet (Dolby Atmos) er heftigt og detaljeret, men for lavt tunet – åbenbart en svaghed i Disney-film. Bonusmaterialet byder på udeladte scener, interviews med skuespillere og instruktør samt otte korte features om alt fra the Millenium Falcon til filmens store togrøveri.

Fakta

  • 4K UHD BD
  • Release: 27. september 2018
  • Instruktion: Ron Howard
  • Med: Alden Ehrenreich, Woody Harrelson, Emilia Clarke, Donald Glover, Thandie Newton, Paul Bettany
  • Genre: Sci-Fi
  • Land: USA
  • År: 2018
  • Tid: 2:15 timer

Film

Ekstra

Lyd

Billede

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Test
Nokia 8.1
Er et “Nokia” nok? Tja …

Nokia 8.1 er en god mellemklasse-mobil til prisen. Men har den noget særligt at byde på? Ud over navnet?

Flagskibet Samsung Galaxy S10 er her Vi har haft Samsungs nye monstermobil i hænderne, og den har alle de funktioner, man kan forestille sig.
High end-weekend i Aarhus Hotel Royal i Aarhus er i den kommende weekend rammen om en omfattende messe for hi-fi og high-end.
anmeldelse
Pacific Rim: Uprising
Møgfilm! Efterfølger til “gigarobotter smadrer kæmpemonstre” skuffer stort.
Dyk med droner Glem flyvende droner, undervandsdroner er sjovere.
Test
Datacolor SpyderX Pro
Sådan får du korrekte farver

Fotografer må kalibrere skærmen, hvis farverne skal gengives korrekt.

Lysstærk Nikon-zoom Nikon Z er pludselig blevet endnu mere interessant.
Test
SteelSeries Stratus Duo
Gør PC’en til en konsol

SteelSeries’ trådløse controller er perfekt til rend-og-hop-spil på PC’en og mobilen.

Test
Sonos Amp
Dobbelt kraft

Endelig en Sonos-forstærker kraftig nok til at drive ordentlige højttalere med overbevisning. Og selvfølgelig med fuld multirumsfunktion.

Panasonics 2019-TV-modeller får Dolby Vision og HDR10+ Det er kun den allerbilligste TV-model, der må stå uden for det gode selskab, når Panasonic ruller forbedrede HDR-formater ud. Og Dolby Atmos.
Handsker til touch-skærme Brug mobilen uden at fryse om fingrene.
Lukket topmodel og forstærker fra Focal De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.
Gruppetest
Seks 4K-TV’er i budgetklassen
Et godt TV nummer 2

På udkig efter et billigt ekstra-TV? Nu hvor butikkernes lagre skal tømmes for sidste års modeller, kan du gøre et decideret kup!

annonse
Canon gravlægger spejlrefleks Med det nye spejlløse EOS RP ser vi enden på spejlreflekskameraerne.
Trådløs soundbar fra McIntosh Se soundbaren, der tror, at den er et anlæg.
Topsejt rejsekamera fra Fujifilm Fujifilm X-T30 får lav pris og vilde egenskaber.
anmeldelse
The Truth Matters
Løgnene bag Irak-krigen Bush-regeringen løj om årsagerne til den anden Irak-krig – og pressen undlod at stille dem til ansvar.
anmeldelse
The Predator (2018)
Et pust fra ­fortiden Ikke et remake, men en mislykket fortsættelse af og en trist homage til originalfilmen fra 1987.
16x zoom fra Olympus Kompakt 12-200 mm zoom.
Tre nye Leica specialobjektiver Sådan ser de ud, de tre specialobjektiver, som Leica for nylig udsendte til M-systemet.
Test
Nikon Z6
Fuldtræffer med fuldformat

Det billigste er det bedste i Nikons nye Z-serie af systemkameraer.

anmeldelse
Peppermint
Fuldstændig ­uengagerende Blodtørstig Jennifer Garner i blodfattig actionkliché.
Audiovector slipper musikken fri Med jording af højttalerne er det lykkedes Audiovector at forbedre lyden.
anmeldelse
BlacKkKlansman
En politisk ­knytnæve Spike Lee leverer en af sine bedste film – om racehad før og nu.
Bedre skærmkalibrering Datacolor har forbedret kalibreringen.
Test
Nokia 5.1 Plus
Billig Nokia ­overrasker en smule

Nokia 5.1 Plus er på flere punkter bedre, end man med rette kan forvente til prisen. Men man kommer ikke uden om et par kompromiser.