Siden Disney’s opkøb af Lucasfilm (for omkring 27 milliarder kroner i 2012) har Disney gjort alt for at kapitalisere på denne næsten astronomiske investering.
Efter købet har Disney øget antallet af Star Wars-udgivelser både inden for film og serier. Efter lanceringen af den nye filmtrilogi rettede Disney+ fokus mod TV-serier. Først kom The Mandalorian (2019), efterfulgt af The Book of Boba Fett (2021) og mini-serien Obi-Wan Kenobi (med Ewan McGregor i hovedrollen som den ikoniske Star Wars-karakter, oprindeligt portrætteret af Sir Alec Guinness), og senest fik vi Andor sidste år.
Derudover er der blevet udgivet en række (mere eller mindre mindeværdige) animations-serier, herunder The Clone Wars (2008-2012) og Star Wars: Rebels (2014-2018). Det var her, vi først blev introduceret for den gådefulde figur Ahsoka Tano, men det var først i anden sæson af The Mandalorian, at vi så en kød-og-blod version af Ahsoka, spillet af den sprudlende Rosario Dawson (kendt fra bl.a. Dopesick).
Der har længe været planer om en solo-serie for denne fascinerende (tidligere) Jedi-ridder, og nu er Ahsoka ankommet med første sæson, men efter at have set de første to episoder, er vi stærkt i tvivl om, hvorvidt ventetiden har været det værd.
Handlingen finder sted på samme tidspunkt som The Mandalorian; det vil sige efter Imperiet er faldet (mellem filmene Episode VI og Episode VII). På den måde er Ahsoka faktisk en slags spin-off af spin-off-serien The Mandalorian, men i lige så høj grad en opfølgning på animations-serien Star Wars: Rebels.
Forvirret? Du er ikke den eneste. Lad os sige det sådan: Det vil sandsynligvis være en stor fordel at have set Rebels, inden du begynder at streame Ahsoka.
Jedi-ridderen Ahsoka (Dawson) undersøger skjulte trusler mod galaksen, og leder efter den legendariske admiral Thrawn (Lars Mikkelsen). Angiveligt er Thrawn ikke død, men i hemmeligt eksil. Og selvfølgelig er der nogen, der gør alt for at stikke en kæp i hjulet på Ahsoka og hendes unge lærling, Sabine Wren (Natasha L. Bordizzo).
Serien er skabt af Disney-veteranerne Jon Favreau og Dave Filoni, som denne gang har sigtet mod en temmelig diffus seergruppe.
Første sæson (det er stadig uklart, om Ahsoka skal være en mini-serie eller ej) består af 8 episoder, men pressen har kun haft adgang til de første to. Det er en blanding af indtryk, vi sidder tilbage med efter halvanden time i Ahsokas univers.
Teknologisk og visuelt holdes serien i den klassiske, lidt gammeldags Star Wars-stil, men den er langt fra så «beskidt»-realistisk som The Mandalorian og Andor. I stedet har serieskaberne valgt at blande elementer fra animations-serien, hvilket virker noget malplaceret.
Hvor The Mandalorian var en robust sci-fi western med en tydelig hovedperson, og Andor et vellykket forsøg på hård social-realistisk Star Wars, er Ahsoka blevet en slags besynderlig fusion mellem barnlig anime, K-pop musikvideoer og elementer fra det klassiske Star Wars, og det hele er derefter garneret med en solid dosis fantasy!
Her er der onde hekse med overnaturlige evner, morderiske droider, heltinder med K-pop og goth-stil, og en masse bifigurer, som vi genkender fra de originale Star Wars-film. Mange detaljer og elementer er til stede for at få os til at føle os “hjemme,” men det føles ikke sådan; det hele virker mere kunstigt, konstrueret og fjernt.
Og ja, det ser forstyrrende mærkeligt ud med en “klase” af tentakler hængende ned (og ud) fra hovedet, samtidig giver general Syndulla (Mary E. Winstead) os klare (anstrengte) associationer til the Joker fra Batman-serien med Adam West i hovedrollen, anno 1966 (!). Favreau har også svært ved at etablere troværdige følelsesmæssige bånd mellem en lidt kølig Ahsoka og hendes tidligere Padawan, Wren.
Vi får nogle velkoreograferede lyssværd-kampe og intense rumskibsscener, men over halvanden time lunter handlingen langsommeligt fremad, og dramaturgien driver retningløst afsted. Hvis man ikke kender forhistorien fra Rebels og de allerede etablerede relationer mellem figurerne, er det svært at engagere sig i figurerne. Og hvorfor i alverden Favreau & co. har valgt at inddrage hekse à la håbløse The Wheel of Time og Willow er fuldstændig uforståeligt.
Vi er personligt stærkt fascineret af Star Wars-universet, og Luke og Han Solo var vores helte, da vi voksede op (og lad os ikke engang nævne Leia…), og mange af de nyere film og serier har også fanget vores interesse. Ahsoka er hverken fugl eller fisk, men en underligt konstrueret historie, udsprunget af algoritmiske analyser af, hvad seerne ønsker, som følge af at hovedfiguren (overraskende) blev en populær figur i Rebels. Måske var projektet dømt til at mislykkes?
Måske vil serien løfte sig nogle trin, når historien folder sig mere ud, og mere interessante figurer (i form af Lars Mikkelsen og Hayden Christensen) kommer på banen. Det må tiden vise.
Det er selvfølgelig svært at afgive en endelig dom efter kun to episoder, men ud fra hvad vi har set indtil nu, er Ahsoka en stor skuffelse, og lever ikke op til Star Wars-standarderne. Magien og glimtet i øjet er ikke til stede, spændingen er næsten ikke-eksisterende, dialogen haltende, og figurerne keder os – så meget at vi lander på kun 2 skuffende stjerner.
Ahsoka får global Disney+ premiere den 23. august, hvor de første to episoder bliver udgivet. Derefter følger en ny episode hver uge.
Fakta:
- Disney+
- Release: 23. august 2023
- Instruktion: Dave Filoni
- Med: Rosario Dawson, Natasha L. Bordizzo, Ray Stevenson, Ivanna Sakhno, Diana L. Inosanto, Mary E. Winstead, Lars Mikkelsen, Wes Chatham, Temuera Morrison, Eman Esfandi, David Tennant, Hayden Christensen
- Genre: Sci-fi
- Land: USA
- År: 2023
- Tid: 6:00 t.
- Karakter: 2
- IMDb
Synes det er ærgerligt, at anmelderen ikke kender historien bag serien. Når man er fan, giver det hele perfekt mening, med både personernes udseende og seriens visuelle udtryk.
At kalde seriens tydelige hyldest til sit fremragende ophav i Rebels for barnlig anime vidner desværre om uvidenhed og mangel på respekt.
Begge animationsserier, som Ahsoka stammer fra, var fremragende serier med dybe personskildringer. Begge serier uddybede alt det, vi elsker ved galaksen langt langt borte.
Jeg er fan ind til benet, og jeg er glad og tilfreds efter de to første afsnit, og jeg venter spændt på mere.
Det er beklageligt, at anmelderen tydeligt ikke er velkendt med materialet. At kalde de animerede serie for mindre mindeværdige, er tydeligt skrevet af en som ikke er fan. Ashoka var en central figur i Star Wars the Clone Wars tv-serien, som gennemgik en kæmpe karakter udvikling. Hendes rolle i rebels serien, gav kun mere fylde til hendes person og en af de mest elskede karakterer i Star Wars fan dommen. Så at kalde hende for gådefuld er alt andet end korrekt.
Kommentaren på, at det ville være en fordel at have set rebels serien er jo et selvfølge.. ligesom du heller ikke ville anbefale en at se en af de utallige Marvel film uden at have set de forudgående, så er det heller ikke meget at forlange, at man har set det materiale som Lucasfilm har udgivet (og hvis du føler en tegneserie er for børn, så husk at George Lucas skabte Star Wars for børn og unge).
Dave Filoni har været skaberen af Ashoka helt tilbage i Clone Wars serien, og er en sand fan af materialet. Anmelderens kommentar på, at serien er for en diffus seergruppe viser igen en manglende forståelse. Ashoka serien er i den grad en serie for Star Wars fans, og er ikke påvirket af politiske ideologier, men holder sig sand til hvad George skabte.
Anmelderen forsætter med at nedgøre en række af de meget veletablerede karakterer i serien. Sabine Wren bliver kaldt for goth’ish, K-pop, hvor i rebels serien forklares det klart hvorfor hun har sin farverige og rebelske attitude.
Heksene er endnu et velkendt fænomen i Star Wars universet og stammer helt tilbage fra Clone Wars serien, hvor de var en kæmpe trussel mod jedi-ordnen. Vi ser dem igen i rebels serien, i forbindelse med den tidligere Sith, Maul.
Og at tentakel lignede dele på et RUMVÆSEN i en serie, som finder sted i en stor meget tilgængelig galakse, ville fans ikke tænke et sekund over. Karakteren Hera Syndulla kommer fra racen Twi’lek, som vi også så i Jedi rådet i film I, II, og III.
At kalde sig selv for fans af universet i rollen som anmelder, uden at have en god grund forståelse af materialet er en skam, og denne anmeldelse er stærkt påvirket af det.
Jeg giver selv serien 4 ud af 5 stjerner, da den virkelig er en serie for fans og man kan mærke at Dave Filoni har det med sig.
Tror bare vi skal ignorere det her medie…
Hej, Oliver 🙂
Tak for din tilbagemelding.
Det passer faktisk ikke, at man skal se alle de andre Marvel-film for at kunne nyde franchisens sidste film. Det hjælper helt sikkert, men det er ikke nødvendigt.
Hvilket er en af Ahsokas store svagheder.
Og tempoet…
Hej igen.
Begynder du at se en Avenger film uden at have set de enkelte superheltes film, ville du sidde med en kæmpe forvirring omkring handlingen. Noget som iden grad også er meget gældende for de tv-serier som Marvel har lagt ud. Ja du kan godt se dem for de flotte billeder, gode aktion scener, og spændende karakterers skyld, men den generelle handling bliver tabt uden baggrundsviden.
Og at bedømme en tv-series tempo ud fra to episoder (som i mange seriers tilfælde bliver brugt til at introducere de forskellige karakterer), virker lidt uretfærdigt må jeg sige.
Jeg er helt enig i, at det er ret uretfærdigt at bedømme en hel sæson ud af blot to episoder. Noget jeg også nævnte i min anmeldelse.
Desværre gav Disney kun pressen adgang til to afsnit. Når det er sagt, så skrev jeg:
“Måske vil serien løfte sig nogle trin, når historien folder sig mere ud, og mere interessante figurer (i form af Lars Mikkelsen og Hayden Christensen) kommer på banen. Det må tiden vise.”
Der er så mange fejl i jeres anmeldelse. For det første har favreau ikke været involveret i Ahsoka…
Det kan i godt gøre bedre
Hej, Peter 🙂
Tak for din tilbagemelding.
Jon Favreau er faktisk “Executive Producer” på Ahsoka.
https://www.imdb.com/name/nm0269463/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_5_nm_3_q_jon%2520favr
Hm. Jeg er helt uenig. Jeg har så godt som intet kendskab til Ahsoka fra Rebels, men jeg synes faktisk, de to første afsnit er ganske udmærkede. Længder bedre end “The book of Boba Fett”. Det er forfriskende at få lidt farver og en smule popkultur ind i et ellers relativt stift univers. Mere af det. 4/6 bedømt på de to første afsnit.
Stadig en Lorte anmeldelse
Star Wars 4, 5, 6. skabte et fantastisk helhedsbillede af noget der ude i universet som man følte at man kunne være en del af.
Mandalorian havde en historie knyttet til hver afsnit, og samtidig en gennemgående historie. Den havde humor, og så fik den en til at føle at der var bånd mellem personerne i serien – selv en virtuel ”mini Yoda” fik de givet personlighed.
Jeg syntes som anmelderen, at der mangler dybfølt pingpong mellem de personer der er i serien. Og jeg syntes at der mangler den ungdommelige lidt kaotiske rebelskhed som kendetegner Star Wars. De personlige samtaler i Ahsoka er tomme, og irriterer mere end de gavner for handlingen. Det er generelt fedt at se lyssværds scener, men i Ahsoka føles de alt for lange, fordi de havde mulighed for at bringe lidt kaos ind i serien, men i stedet er de forudselige, virkeligt elendigt udført, og får alle de medvirkende til at se dumme ud. Jeg ser selvfølgelig hele serien, fordi det stadig er fedt at se rumskibene, og få glimt af den verden som er Star Wars , men jeg håber virkeligt at der snart kommer bare lidt tyngde i de sidste fire afsnit.
Der er ikke meget Jedi over personer der bliver personlige. Vær glad for at der er mangfoldighed!