annonce

Terminator Genisys

Blu-ray anmeldelse

Gamle stjerner og et hav af referencer er brugt til at reboote den klassiske filmserie om kunstig intelligens, onde robotter og teknologisk dommedag. Desværre er Terminator Genisys blevet en rodet film med mange svage punkter.

(Foto: Producent)
annonce

James Cameron satte sig dybe spor i filmhistorien, da han fik sit gennembrud som instruktør med den legendariske Terminator i 1984. Han banede ikke alene vej for sin egen karriere som filmskaber – med senere film som Aliens, The Abyss og Avatar – han gjorde også den østrigske bodybuilder Arnold Schwarzenegger til en de allerstørste actionhelte gennem tiderne.

Terminator blev en enorm succes, og i 1991 lavede Cameron en efterfølger, Terminator 2: Dommedag, der satte en nærmest uslåelig standard inden for genren. Herefter trak Cameron sig som instruktør for serien, og nedturen begyndte. Først med Terminator 3: Rise of the Machines (2003). Siden kom tv-serien Terminator: The Sarah Connor Chronicles (2008), som blev efterfulgt af Terminator Salvation i 2009.

Empire UK - May 2015

Siden da har det været stille omkring franchisen, indtil det blev bekræftet, at der var planer om en ny filmserie, som skulle sparkes i gang med selveste Arnold på plakaten. Terminator Genisys er altså den femte film i serien og starter i 2029, hvor krigen mellem maskinerne og modstandsbevægelsen er i fuld gang.

Modstandslederen John Connor (Jason Clarke) opdager, at Skynet planlægger at angribe ham fra to fronter, både i fortiden og fremtiden, og beslutter sig for at sende soldaten Kyle Reese (Jai Courtney) tilbage til 1984 for at redde sin mor Sarah Connors liv. Kyle møder dog en noget uventet situation, da det viser sig, at en ny Terminator er blevet sendt til 1973 og har dræbt Sarahs forældre, mens hun (Emilia Clarke) beskyttes af en anden maskine (Arnold Schwarzenegger), der nu forbereder sig på en ny trussel.

Terminator Genisys_8

annonce

Fans af de gamle film har længe håbet, at der skulle komme en ny film, som kunne måle sig med de tidligere mesterværker. Desværre er den triste konklusion, at Terminator Genisys ikke er redningen. Filmen prøver utrolig hårdt at blive en del af seriens storhed, men ender med et overforbrug af referencer og kendte replikker i et forgæves forsøg på at genskabe fordums magi.

annonce

Arnold alene kan ikke gøre det, men er faktisk et højdepunkt, hvad castingen angår. Jai Courtney er for veg i rollen som Kyle, og Emilia Clarke har slet ikke råstyrke nok til at gestalte Sarah Connor. Desuden overspiller Jason Clarke i sit forsøg på at skille sig ud blandt de mange, som efterhånden har portrætteret John Connor.

Terminator Genisys_7

Manuskriptet er også en stor skuffelse. Historien er et migræneanfald af kaos tilsat en overdosis af udspekulerede twists, der bare skaber irritation. Det kunne have været gjort så meget enklere. Visuelt lægger filmen sig tæt op ad æstetikken fra Terminator 2, men evner ikke at ramme det samme massive udtryk, som vi så i 1991. Her får vi snarere en overflod af digitale effekter og støj, som bliver forstyrrende.

Det værste af det hele er, at produktionen har et strejf af tv-film over sig og indimellem virker lidt billig. Måske skyldes det instruktøren Alan Taylor, der bortset fra en enkelt spillefilm kun har arbejdet med tv-serier indtil nu?

annonce
TERMINATOR GENISYS VISTA Terminator Genisys_2
<
>
(Foto: Producent)

Under alle omstændigheder er dommen klar: Terminator Genisys er en stor skuffelse, der virker unødvendig, og det frister ikke med flere film af denne type. Men måske kan James Cameron rette op på misæren, når han er færdig med Avatar 2, 3 og 4 (!) i 2019? Tre stjerner.

For hardcore fans er Blu-ray-udgivelsen dog teknisk rigtig god. Der er ikke så meget ekstramateriale, men lyd og billede står til topkarakter. Billedet er funklende klart, og lydsporet i Dolby Atmos er guf for selv de mest kræsne lyttere. Filmen udsendes i øvrigt også i en særlig 3D-udgave.

TERMINATOR GENISYS

  • Release: 26. oktober 2015
  • Instruktion: Alan Taylor
  • Med: Arnold Schwarzenegger, Emilia Clarke, Jai Courtney, Jason Clarke, J.K. Simmons, Matt Smith
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Tid: 02:05 timer

Film
Ekstra
Lyd
Billede
Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Læs også

Pavelig underholdning

Storspil fra veteranskuespillere gør The Two Popes til en særdeles fornøjelig og fascinerende filmaften.

Topliderlige teenagere

Hormonerne løber stadig løbsk hos de charmerende teenagere på gymnasiet i Moordale.

The Boss’ personlige og selvudleverende triumf

Endnu en gang kører rockkongen Bruce Springsteen sin karriere ud på et sidespor – og sikke et sidespor!

Tarantino-festaften

Quentin Tarantinos hyldest til Hollywoods guldalder er en af hans stærkeste film.

The A-Team på speed

Hvad får man, hvis man giver adrenalin-junkien Michael Bay et ubegrænset budget og frie tøjler? En af alle tiders dummeste og mest rutsjebane-actionmættede film.

Bliver der sex til jul?

Før jul lyver Johanne sig til en fiktiv kæreste – nu har hun 24 dage til at skaffe en.

Die Motherfucker!

To gange har Gerard Butler reddet præsidenten – denne gang skal han redde sig selv.

Woody takker af

24 år efter deres banebrydende debutfilm takker Toy Story-banden af med en solid, men temmelig overflødig firer.

Teknisk brillant

Afslutningen på den episke Star Wars-saga indfrier desværre ikke de store forventninger.

Adrenalinjunkier

De to muskelmænd fra Fast & Furious-serien har fået deres eget spinoff, uden at vi hæver champagneglasset af den grund.