Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

anmeldelse: Us

Snigende uhygge

Skaberen af Get Out giver os endnu en finstemt gyserklassiker.

Publiceret 11/09/2019 - 14:00
Us
Tor Aavatsmark

Komikeren Jordan Peeles instruktørdebut, Get Out, kom som en dark horse gyserklassiker i 2017. Nu er han tilbage med en film af samme kaliber, der vil give dig hjertebanken, svedeture og søvnløse nætter.

Familien Wilson, der består af Adelaide (Lupita Nyong’o, 12 Years a Slave), Gabe (Winston Duke) og de to børn Zora og Jason, tager på en kort ferietur til Californiens kyst. Her møder de et vennepar (Elizabeth Moss og Tim Heidecker) – samt spøgelser fra fortiden.

Som barn blev Adelaide væk i et spøgelseshus i en forlystelsespark ved stranden, hvor hun blev konfronteret med en skræmmende dobbeltgænger; en hændelse, der aldrig har sluppet hende. Som voksen må hun nu konfrontere fortiden – såvel som uhyggelige, skrigende og blodtørstige dobbeltgængere af hele hendes familie.

Us er en fabelagtig thriller, der primært spiller på de psykologiske strenge, men også byder på klassiske gyserelementer, som får dig til at hoppe i lænestolen. Peele vandt velfortjent en Oscar for manuskriptet til Get Out, og han står også bag det finjusterede, intelligente manuskript til Us, hvor en helt almindelig familie angribes i deres trygge hjem af “skabninger”, hvis mål og motiver de ikke har nogen anelse om.

(Foto: Universal/Sony)

Her får vi gys på højt niveau med en vedvarende, sitrende uhygge, der går som en rød tråd gennem filmen, hvor både hovedpersonerne og vi som seere aldrig får et øjebliks fred eller ro i sindet.

Men Us er ikke bare en letbenet gyser; Peele har mere på hjerte med denne elegante kritik af det moderne samfund, hvor man har en tendens til at se tingene som os-mod-dem. Samtidig er dobbeltgængerne skræmmende forvridninger af originalerne, hvilket forstærkes af superbt skuespil fra Nyong’o og den unge Shahadi Wright Joseph – et mere creepy barn har vi ikke set siden Damien i The Omen.

Slutningen er unødvendigt forklarende, og filmen skæmmes indimellem af slapstick-komik, der distraherer fra autenticiteten, men Us er en herlig horror-oplevelse, toppet med moralsk samfundsrevselse. Anbefales! Fem stjerner.

<
>
(Foto: Universal/Sony)
Karakter
Us

Fakta:

  • 4K UHD BD
  • Release: 29/8 2019
  • Instruktion: Jordan Peele
  • Med: Lupita Nyong’o, Winston Duke, Elisabeth Moss, Tim Heidecker, Shahadi Wright Joseph, Evan Alex
  • Genre: Gyser
  • Land: USA
  • År: 2019
  • Tid: 1:56 timer
 

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lyd & Billede
Scroll to Top