De fleste mennesker er vant til engelske ord og vendinger som Bluetooth og Wi-Fi, og der kommer nye ord til hver dag, men mange glemmes lige så hurtigt. Nogle ord og begreber bliver dog hængende i hukommelsen, og hvis de ikke bruges i daglig tale, vil forståelsen af ordene og begreberne udvikle sig, efterhånden som folk bliver udsat for dem.
Et sådant nyt ord eller begreb er Auracast.
Det er faktisk et ord, der er sammensat af det at lytte og at broadcaste, og det beskriver, måske lidt kryptisk, hvordan man kan bruge lokal broadcasting til at sende lyd direkte til en eller flere lyttere. Jeg mener ikke udsendelse a la radio. Nej – slet ikke.
Forestil dig, at du kommer ind på en sportspub, som har flere TV’er hængende på væggene. Nogle viser Formel 1. Andre viser en tenniskamp, og atter andre viser Premier League.
Det siger sig selv, at man ikke kan have lyd på alle TV’erne på samme tid. Måske har værten prioriteret lyden til den største gruppe af gæster, sandsynligvis dem, der vil se Premier League, men hvis du hellere vil se F1, kan du sætte dig på en tom stol og se løbet. Men du kommer ikke til at høre noget.
Altså bortset fra jublen fra den ende af pubben, hvor der vises Premier League, når favoritholdet scorer.
Det er her, Auracast kommer ind i billedet. En ny standard, der bruger Bluetooth-teknologi til at sende lyd direkte til dine hørepropper.
Hvis vi går tilbage til pubben og antager, at værten har en Auracast-sender i lokalet, kan du som pubgæst få adgang til F1-lyden ved at vælge det relevante TV via Bluetooth på din mobil.
Auracast er lige så nyttigt, når du rejser, som det er på pubben. Uanset om du går gennem en togstation for at finde perronen eller leder efter gaten i en lufthavn, kan Auracast sende vigtige oplysninger direkte til dine hørepropper, når du har brug for dem.
Hvis du f.eks. sidder og arbejder med hørepropper i loungen, kan dine hørepropper fortælle dig, hvornår det er tid til at gå til gaten. På den måde behøver du ikke at sidde og se Go To Gate lyse op på en skærm. Andre advarsler, som f.eks. forsinkelser, beskeder og så videre, kan sendes via Auracast direkte til dine ører.
Auracast kan tænkes at blive brugt i utallige sammenhænge. Det kan være en konference, hvor keynoten er oversat til dit sprog, eller det kan være, at lyden er for dårlig for folk med nedsat hørelse.
Auracast kan ikke kun streame til hørepropper eller højttalere, men også til høreapparater, der understøtter Auracast.
Noget, som flere og flere nye produkter faktisk gør, f.eks. Sennheisers nye in-ear Momentum True Wireless 4, JBL’s nyeste Bluetooth-højttalere, som vi testede for ikke så længe siden. Listen er lang og vokser.
Auracast er en ny teknologi, som tilhører Bluetooth Special Interest Group (Bluetooth SIG), hvor tusindvis af virksomheder bidrager til nye funktioner inden for Bluetooth-standarden. Et eksempel er lyddeling, hvor du kan dele lyd mellem flere enheder, men Auracast fungerer også, så du kan sende flere lydstrømme til et ubegrænset antal modtagere. Som dine ørepropper. Eller den nye JBL Bluetooth-højttaler.
Du kan også selv blive en Auracaster. Ved at give dig mulighed for at dele den musik, du lytter til, med dine rejsekammerater eller for den sags skyld så mange mennesker, som du vil. Den eneste forudsætning er, at modtagerne har en mobiltelefon, der understøtter Auracast.
Med en lille sender kan du dække en lille pub. Med flere kraftige sendere kan man dække flere tusind kvadratmeter. Modtagere, der bruger Bluetooth på en telefon eller hørepropper, vil kunne modtage en Auracast-udsendelse op til 100 meter væk fra den nærmeste sender. Mange hørepropper, højttalere og hovedtelefoner har allerede det, der skal til for at bruge Auracast.
Mange hovedtelefoner og højttalere med Bluetooth 5.2 eller højere understøtter muligvis allerede Auracast. Hvis processoren i hovedtelefonerne understøtter Bluetooth 5.2 eller højere, kan en firmwareopgradering muligvis give brugeren Auracast-funktionalitet. Men der er næppe tvivl om, at nye produkter fra langt de fleste producenter vil understøtte Bluetooth 5.3 eller højere og samtidig være klar til Auracast.
Det vil åbne op for muligheder for at koble sig på lyd på steder, hvor det ikke tidligere har været muligt. Tænk f.eks. på et museum. Mange museer har en modtager med hovedtelefoner, som man kan låne, og som fortæller en historie om kunsten på museet, mens man går rundt. Med Auracast kan du få specifikke oplysninger om det kunstværk, du står ved siden af, på det sprog, du forstår bedst. Og en guide kan tale ind i en mikrofon, der har en Auracast-sender indbygget.
Læs videre med LB+
Årets bedste tilbud
Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer