For de fleste under 40 år er Bose bedst kendt for hovedtelefoner med god støjreduktion, og for dem over 40, er de kendt for at være blandt de bedste til at få rigtig meget kvalitetslyd ud af små højttalere.
Udover at Bose beskæftiger sig med avanceret teknologiudvikling, som vi sandsynligvis ikke får at høre om i flere år, er nogle af deres højttalere virkelige milepæle i historien.
Men giganten Bose har ikke altid været så tung at danse med, og for ikke mindre end 50 år siden lancerede de en højttaler, som stadig klinger fint i ørerne på erfarne hi-fi- og koncert-entusiaster.
Bose 901 højttalerne
Bose 901 var en usædvanlig højttaler for sin tid, og den er stadig slående i sin kompleksitet, såvel som i sin enkelhed. 901 er ikke en stor højttaler, men ligesom sine langt mere kompakte søskende, er 901 en højttaler, der lyder større – og af væsentligt mere – end den ser ud, med sine ca. 53 cm i bredden.
Højttaleren er usædvanlig dynamisk; den kan spille meget højere, end man skulle tro, og lyder stadig klart og leverer et lydbillede, der langt overgår højttalerens størrelse. Dette er næppe den mest neutrale musikhøjttaler, man kan købe; hvad enten man lytter til stueversionen eller PA-versionen af 901.
901’eren er blevet produceret i seks udgaver siden 1973. Højttaleren bruger kun én højttalerenhed på fronten, placeret mellem “udstødningsrørene” foran. Bagpå har Bose 901 8 styks 4,5-tommer fuldtone-drivere, som spreder lyden i rummet via refleksion fra bag- og sidevægge.
Dét er en af grundene til, at et par 901’ere lyder som en enorm PA-opsætning, selv når man spiller lavt. På den måde opnår du også en anden vigtig ting: mange af de stående bølger, der kan opstå i et rum, bliver næsten elimineret, fordi den brede spredningsfaktor fra enhederne på bagsiden delvist ophæver den bølgelængde, der kan skabe stående bølger i rummet.
Desværre er man ret afhængig af rummets beskaffenhed og placeringen af 901’erne, hvis det skal lykkes at dæmpe de basdræbende stående bølger. En anden ejendommelighed ved et par 901’ere er, at der medfølger en equalizer.
Den kobles ind mellem for- og effektforstærkerne, eller i båndsløjfen på en integreret forstærker, og har trinløs justering af basfrekvenser ved 225 hz. Og en separat diskantregulator til 3.000 hz. Højttalerne, som baserer meget af deres adfærd på at reflektere det meste af lyden via vægge i rummet, er ikke hele tiden fuldstændig fasekorrekte eller lydneutrale.
Rigtig meget afhænger faktisk af rummet, samt selvfølgelig den elektronik som 901’erne er forbundet med. Selvom disse højttalere er i stand til at overgå både skalaen og rumfølelsen af andre højttalere af samme størrelse, er de ikke så fokuserede og lydrealistiske, som andre mere traditionelle højttalerdesigns kan være.
Får du fat i et par brugte 901’ere, får du utrolig meget sjov for pengene. Der er mange af dem, og 901 VI er den sidste version, du faktisk kunne købe fra ny af indtil 2016.
Muligvis er VI’eren den bedste, men et brugt par til den rigtige pris kan chokere både den nye ejer og gæsterne med klokkeklar koncertlyd, selv i små lokaler, som mange af nutidens boom-bokse aldrig vil kunne klare.
Et par Bose 901’ere kan også vendes om – nogle foretrækker det, da lyden bliver mere fokuseret. Ulempen er, at de mister noget af basdynamikken, og de lyder ikke så fede, som når de er placeret med den vinklede ende mod væggen.
Bose lavede også en Spatial Control Receiver, som man kunne købe for at forbinde en af enhederne i et par 901’ere til receiveren, så man kunne styre enhederne separat til en slags surroundsound-simulering.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer