Du forestiller dig måske ikke, at du kan få noget for din gamle mobil. Og hvad nu, hvis du en dag fik brug for den igen! Sådan tænker mange af os, men det er på tide at få en ny indstilling til vores aflagte skuffefyld. For brugte telefoner er big business, og du tror det måske ikke, men der er også et marked for lige præcis din gamle mobil.
For et år siden spurgte det danske analyseinstitut Kantar Gallup i en undersøgelse for virksomheden Swappie, om folk ville sælge deres brugte mobil. 40-64% af skandinaverne foretrak at beholde den, selvom de har købt en ny mobil. Alligevel indrømmede op mod 38%, at de faktisk aldrig har hevet en gammel mobil op af skuffen og taget den i brug igen.
Ifølge det svenske medie, Dagens Teknik, mener man, at der ligger op mod 700 millioner mobiltelefoner og samler støv i europæiske hjem – og mange af dem i Skandinavien.
“Det betyder måske heller ikke så meget for en dansker, svensker eller nordmand, om de kan få 500 kroner for deres gamle mobil. I Italien og Rumænien betyder det mere, og derfor sælger mange flere deres mobiler,” fortæller Frederik Schnoor Glavind, som er head of Sourcing and Supply Chain hos Greenmind, Danmarks største aktør på markedet for brugte mobiler.
Hvis folk bare lod være med at have dem liggende i skufferne i årevis, kunne de sælge dem til os, og så kunne vi sælge dem videre til nye kunder.”
Vil hellere købe end sælge brugt
Det virker paradoksalt, men der er faktisk mange flere skandinaver, som vil købe en brugt mobil end sælge deres gamle. Mellem 58% og 77% af os sagde sidste sommer i følge Swappie og Kantar Gallups undersøgelse, at de kunne finde på at købe deres næste mobil brugt. Svenskerne er de mest begejstrede, mens danskerne er de mest betænkelige.
For iPhones gælder at de lige nu er iPhone 11 og 12, som er de mest populære blandt dem, der hellere vil spare penge og CO2 end eje den allernyeste model.
“Det går så hurtigt på markedet. Den iPhone 12 Pro jeg selv taler i, er fire generationer gammel, når 15’eren snart bliver præsenteret,” siger Frederik Schnoor Glavind,
Det er hans ansvar, at Greenmind altid har de mobiler til salg, som kunderne efterspørger, og han skaffer dem ad tre forskellige veje. Men han ville ønske, at han fik langt flere ind via køb fra private:
“Hvis folk bare lod være med at have dem liggende i skufferne i årevis, kunne de sælge dem til os, og så kunne vi sælge dem videre til nye kunder. Vi vil helst købe mobilerne af private, for det er det bedste for miljøet og for kunden. Og mobilerne i skufferne bliver bare mindre og mindre værd, mens de ligger der.”
Konsekvensen er, at Frederik Schnoor Glavind og hans kolleger er er nødt til at opkøbe telefoner fra andre kilder og i større partier.
“Vi køber ofte partier fra virksomheder, som skal udskifte hele flåden af telefoner.”
Sådan en sending er netop ankommet på Greenminds centrallager i Vejle, hvor lagerchef Oliver Gade tager imod. En hel virksomhed har solgt deres medarbejderes iPhone X-modeller til Greenmind, og nu skal de registreres, gennemtestes og gøres klar til at blive solgt som brugte mobiler.
IPhone nemmere end Samsung
“Vores teknikere kan hver teste 60 iPhones om dagen,” forklarer Oliver Gade, mens vi ser på, hvordan en tekniker kobler seks helt ens iPhones til sin computer og starter testprogrammet. Ved hjælp af det tester han trin for trin 48 forskellige funktioner i hver af telefonerne. Højttaler, mikrofon, skærm, stik, kamera og batterilevetid. Alt bliver omhyggeligt testet igennem, så telefonerne ikke har skjulte fejl og mangler. Selv eventuelle vandskader kan programmet opsnappe.
I lighed med andre aktører på markedet (de største i Norden er finske Swappies) giver Greenmind garanti på de brugte mobiler, når de sælger dem til forbrugerne. Hele tre år faktisk.
Garantien gælder uanset hvilken telefon, man foretrækker, men der er ingen tvivl om, hvilket mærke, teknikerne selv bedst kan lide at arbejde med.
“IPhones kan vi teste på en sjettedel af den tid, det tager at teste en telefon fra Samsung. De er simpelthen så besværlige,” fortæller Oliver Gade og ser lidt undskyldende ud.
Apple sidder globalt set på 49% af markedet for brugte mobiler, men hos Greenmind i Danmark udgør iPhones 85% af forretningen på telefoner. Ud af de 15%, som Android udgør, tegner Samsung sig for 70%. I kædens forretning i Sverige er fordelingen mellem Android- og Apple-telefonerne dog knap så skæv.
Ren indeni og udenpå
Teknikeren er gennem testen af de seks ens iPhone X. Som de fleste andre telefoner, der kommer igennem hans testprogram, består de uden anmærkninger og får fjernet al data. Det vil sige, at alt, hvad de tidligere ejere har gemt på telefonen, forsvinder for stedse.
Men kan man nu også stole på, at der ikke gemmer sig bare en lille rest kompromitterende data et sted?
“Vi laver en fuld datasletning på enhederne,” forklarer Frederik Schnoor Glavind i telefonen. “Der er intet tilbage. Mange er måske bange for, at der er nogen, som kan finde data frem på deres gamle telefon, og det kan også godt være en af grundene til, at vi ikke får lige så mange mobiler tilbudt, som vi gerne ville have.”
Når teknikeren har frakoblet telefonerne og begynder at teste de seks næste, er det Oliver Gade, som overtager dem. Det er hans job at gøre telefonerne helt klar til salg, og derfor er hans skrivebord let at kende. Det ligner, at det er dug på, men bordpladen er såmænd dækket af en blød, koboltblå pudseklud.
Olivers tre vigtigste redskaber er en gammel tandbørste, en klump elefantsnot og et af de spidse instrumenter, som tandlægerne bruger til at fjerne skidt mellem dine tænder med. Det samme instrument er udmærket til at fjerne skidt i telefonernes strømstik, forklarer Oliver Gade og demonstrerer, hvordan han forsigtigt stikker den ind i hullet og trækker en lille klump lysebrunt skidt ud.
Tandbørsten bruger han til at rense højttaleren med, men hans yndlingsredskab er en lille klump elefantsnot, som er effektivt til at fjerne alt det smulder, der gemmer sig i telefonens små krinkelkroge.
“Det kan folk også sagtens gøre med deres egen,” siger han. “Det tager kun et øjeblik og kan forbedre lyden markant.”
Han presser elefantsnottet ind mod enden af telefonen, og da han fjerner det igen, sidder der en perfekt afstøbning af mikrofonhullerne med lidt sort smulder på, som havde gemt sig derinde.
Markedet vil vokse
Efterspørgslen efter brugte mobiler er steget støt i de sidste mange år, og prognoserne peger på, at det bare vil vokse endnu mere i de kommende. I 2022 udgjorde det globale marked for brugte mobiler ifølge Custom Market Insights (CMI) godt 50 milliarder dollars. Men CMI forudser, at det i løbet af de næste ti år vil vokse til svimlende 172 milliarder dollars årligt.
Tallene dækker både over brugte telefoner og refurbished, hvilket betyder, at flere eller op til alle komponenter er skiftet.
De fleste af de telefoner, som Greenmind sælger, er i kategorien brugte, fordi de ganske enkelt ikke fejler noget, når de kommer ind. Er der ridser eller skrammer, der ikke påvirker funktionaliteten, bliver telefonerne prissat derefter. Greenmind opererer med fire brugt-kategorier, der går fra “som ny” til “slidt”.
I et baglokale bag ved lageret sidder en lille gruppe særligt fingernemme teknikere, hvis opgave det er at reparere defekte telefoner, så også de kan sælges videre. Der findes ikke én komponent i telefonen, som de ikke er i stand til at udskifte, fortæller en af teknikerne, mens en iPhone ligger åben og blottet foran ham. Oftest tager det få minutter at udskifte en enkelt lille komponent, så telefonen virker igen, og de minutter er godt givet ud, hvis det betyder, at telefonen derved bliver brugbar igen.
Det er dog ikke alle telefoner, som det kan svare sig at reparere eller overhovedet teste, for der er nogen, som der slet ikke er et marked for at sælge videre. For når modellen ikke længere kan opdateres, dør efterspørgslen så småt ud.
“Lige i øjeblikket går grænsen ved iPhone 8, men der er også stadig købere til 6 og 7, fordi de er meget billige,” fortæller Frederik Schnoor Glavind.
Hvis din gamle mobil i skuffen er en model, som reelt ikke kan bruges længere, er der dog stadig god grund til at indlevere den. For så kan indmaden genbruges til nye telefoner, og derved indgår den stadig i det store kredsløb. Og det bedste af det hele er, at den ikke længere samler støv i din skuffe.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer