Lys er helt nødvendigt, når man tager billeder. Men det kan også være for meget af det gode. I nogle situationer bliver billederne måske ikke så vellykkede. Hårde skygger, farvestik og modlys er de mest almindelige problemer.
Her får du fem tips til, hvordan du kan undgå, at dine påskebilleder bliver dårlige …
1. Pas på modlys
Hvis man tager billeder med mobiltelefonen, bruger den avanceret billedprocessering med kunstig intelligens for at finde ud af, hvordan billedet skal eksponeres. Det fungerer ikke altid lige godt, og ligesom et kamera kan mobilen have problemer med at lyse motivet op dér, hvor man helst vil have, at det skal være lyst.
Modlys kan således give mørke, undereksponerede billeder, men det kan du undgå ved at gøre følgende:
På mobilen vælger du fokus og lysmåling ved at sætte fingeren på skærmen dér, hvor du vil have billedet korrekt eksponeret. Hvis du har en mobil med mere avancerede billedindstillinger, skal du kigge efter det symbol, der viser punktmåling, og vælge det, før du tager billedet.
Næsten alle kameraer har punktmåling, så her er det lettere at kompensere for modlys. Et ekstra tip kan være at programmere en af knapperne på kameraet til valg af lysmåling. På den måde er man bedre forberedt på vanskelige lysforhold.
2. Brug blitz
Blitz i sollys? Jo da. Det er den nemmeste måde at lyse skygger op på, og brug den gerne på billeder af mennesker. I sollys vil hverken mobilen eller kameraet tænde blitzen automatisk, så man skal selv aktivere den.
Hvis kameraet har såkaldt udfyldningsblitz – fill in – kan man vælge den for at lyse skygger op, uden at blitzlyset bliver for stærkt.
3. Snyd hvidbalancen med dette trick
De fleste har nok set, hvordan sne skifter farve på billeder. Det snedækkede landskab med uendelige skispor er skæmmet af en skarp blå tone, som ikke var der, da billedet blev taget, og – hvad værre er – ansigter på billederne får den samme hospitalsblå hud, som ikke klæder nogen.
Hvis mobilen giver mulighed for selv at vælge hvidbalance – som man kan på alle kameraer – skal du vælge en varmere farvetemperatur ved at tjekke på skærmen, hvordan sneen går fra blå til hvid, når du ændrer farvebalancen.
På et kamera kan du selv måle hvid ved at rette kameraet mod den hvide sne og tage et billede, der gemmer hvidbalancen; alternativt ved at trykke på WB-knappen og justere hvidbalancen i den rigtige retning.
4. Gå tættere på
Hvis man vil forevige en glad familie- eller vennegruppe foran sommerhuset, skal man gå så tæt på, at menneskene dominerer billedudsnittet. Selve sommerhuset er ikke interessant (medmindre det er tegnet af Frank Lloyd Wright), men det er menneskene på billedet.
Det samme gælder, hvis man skal tage billeder af forårets første anemoner, påskeliljer eller andre små ting, der let drukner i billedet, hvis man ikke går tæt nok på.
5. Gå længere væk
Regler er til for at brydes, således også den om at gå tættere på. F.eks. når man skal udødeliggøre børnenes første skiferie. Så ser det underligt ud, hvis man går så tæt på, at man ikke får skiene eller landskabet med på billederne. Bagefter er det ikke let at se, hvor billedet er taget, hvis udsnittet er for tæt.
Gå derfor længere væk, så man kan se landskabet, eventuelle vartegn og miljøet omkring motivet. Så bliver billederne straks mere interessante.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer