Hovedtelefoner er i mange tilfælde endnu bedre end et fuldt udbygget hi-hi-system. For det første er de meget nemmere at have med sig, og som vi alle ved, er den bedste lyd den, du har med dig. Men det er ikke nødvendigvis nemt at vælge hovedtelefoner.
Det plejede at være enklere: Hvis man ville have ægte lyd, skulle man vælge store hovedtelefoner. I dag er det ikke længere en selvfølge. Mange hørepropper matcher nu hovedtelefonerne i både bas og lydkvalitet.
Hørepropper eller hovedtelefoner, lukkede eller åbne?
Hørepropper er små, lette og nemme at have med overalt – perfekte til træning og rejser. Men det er ikke alle, der kan lide følelsen af at have noget i øret, og propper kan lave knasende lyde, når du bevæger dig. Undtagelsen er åbne hørepropper – som vi vender tilbage til.
Hovedtelefoner har en tendens til at være mere behagelige over tid og giver generelt bedre ventilation. De bedste hovedtelefoner, især åbne modeller, kan give et større og mere naturligt lydbillede. Men deres størrelse gør dem mindre praktiske på farten.
Åbne hovedtelefoner giver ofte den luftigste og mest dynamiske lyd, da membranen bevæger sig mere frit. Ulempen er dårlig eller ingen støjreduktion. Lukkede modeller isolerer bedre, men kan føles mere indelukkede. Bemærk, at mange hørepropper kan matche lukkede hovedtelefoner med hensyn til bas og dynamik, fordi membranen sidder tættere på trommehinden og ikke behøver at bevæge sig så meget.
Nyhed: Åbne hørepropper
For nylig er der dukket en række “åbne hørepropper” op – små øretelefoner, der ligger uden på øret. De sættes fast med en ørekrog eller clips og gør det muligt at undgå både gnidningslyde og klamme øregange. Pointen er at høre verden udenfor – du kan nyde naturens lyde, mens du lytter til din yndlingspodcast. Kategorien er stadig lille, men vokser hurtigt. Vores erfaring er, at de har en slank bas, men en åben og fin gengivelse af dialog og sangstemmer. Det gør dem ideelle til podcasts og nyheder, mens basrig musik kræver noget andet.
Med eller uden kabel?
Tidligere betød trådløst altid dårligere lyd, men det er ved at ændre sig. Moderne codecs som aptX Lossless og LDAC kan give næsten tabsfri lydkvalitet via Bluetooth.
Vi kan dog ikke lade være med at påpege, at et par førsteklasses hovedtelefoner eller hørepropper med ledning, der er tilsluttet en ordentlig hovedtelefonforstærker, kan give en himmelsk lydoplevelse. Men så bliver det også straks mindre praktisk og bærbart. Derfor skal du tænke grundigt over, hvordan du vil bruge dine hovedtelefoner, før du træffer dit valg. Hvis du vil lytte mest fra din lænestol, kan et kabel – og en hovedtelefonforstærker – være vejen frem. Hvis du rejser meget, er trådløse hovedtelefoner det oplagte valg.
Større er ikke nødvendigvis bedre
Det er let at tro, at store hovedtelefoner altid lyder bedre end små hørepropper. Men det er ikke tilfældet. Moderne hørepropper kan levere imponerende lyd takket være deres tætte forbindelse til trommehinden. De behøver ikke at flytte så meget luft som store hovedtelefoner for at levere det samme lydtryk.
På den anden side gør deres størrelse det lettere at skabe hovedtelefoner af god kvalitet. Her er større membraner en fordel, især for bassen. Især når det gælder åbne hovedtelefoner, kan de bedste af dem give en virkelig magisk musikoplevelse.
De forskellige typer
Der findes tre hovedtyper af hovedtelefoner med hver deres styrker:
Over-ear (around-ear) omslutter hele øret. Det giver den bedste form for passiv støjreduktion, den bedste komfort over længere tid, fordi de ikke klemmer på ørebrusken, og de har traditionelt haft den bedste lydkvalitet. Du får som regel det største lydbillede og den fyldigste bas. Ulempen er størrelsen – de optager mere plads i bagagen.
On-ear ligger oven på øret. Mindre end over-ear, et kompromis, der kan fungere godt på kontoret eller på korte rejser. Ofte ikke så godt isoleret som over-ear og kan blive varme og ubehagelige med tiden, da de trykker direkte mod øret.
In-ear (hørepropper) placeres i øregangen. Fra enkle modeller med ledning til avancerede, helt trådløse modeller med aktiv støjreduktion. Fordelen er størrelsen og mobiliteten, ulempen er, at ikke alle kan lide følelsen af at have noget i øret.
Aktiv støjreduktion: Ja, tak!
Både hørepropper og hovedtelefoner fås nu med aktiv støjreduktion (ANC). Teknologien analyserer omgivende lyde og sender modfasesignaler ud for at fjerne uønsket støj. Det er især effektivt mod konstant støj som f.eks. motorstøj i fly og busser eller ventilatorer og baggrundsstøj på kontoret.
Hovedtelefoner har stadig en lille fordel her – de store ørepuder, der dækker hele øret, giver en ekstra barriere mod støj, og der er mere plads til en god placering af de nødvendige mikrofoner. Men forskellene bliver mindre for hvert år.
Om høreskader
Der er en vigtig forskel på, hvordan lyden når frem til hjernen. Hovedtelefoner, der dækker øret, sender noget af lyden gennem tindingebenet (knogleledning). Det betyder, at det samlede opfattede lydniveau ikke kun kommer fra trommehinden.
Hørepropper sender derimod al lyd direkte til trommehinden, hvilket betyder, at man skal være lidt mere forsigtig med lydniveauet i forhold til høreskader. Lad være med at spille meget højt i lange perioder.
Der er derfor noget om snakken, når man siger, at hørepropper lettere kan give høreskader end hovedtelefoner. Men det har ikke noget at gøre med, at højttalerenheden er tættere på trommehinden.
Komfort og pasform
Komfort er meget individuelt, men nogle fakta er værd at bemærke:
- Over-ear kan være de mest behagelige over tid, da de ikke klemmer på selve øret
- On-ear kan blive varme og klamme og klemme mod ørebrusken.
- Hørepropper er lette som en fjer, men skal passe perfekt i øret
Tåler de vand?
Hvis du bruger dem til træning, skal du kigge efter modeller med IP-certificering. Det fortæller dig, hvor godt de kan modstå sved og regn. De bedste træningsmodeller kan endda tåle en tur under vandhanen. Men ikke alle “sportsmodeller” er lige robuste – tjek IP-certificeringen, før du køber.
Når batteriet dør
De fleste store hovedtelefoner kan bruges med et kabel, når batteriet løber tør – en god backup til lange rejser. Men tjek det, før du køber, da nogle modeller ikke har denne mulighed. Ægte trådløse hørepropper kan aldrig bruges med et kabel, så her er du helt afhængig af opladning.
Gaming kræver specialudstyr
Til gaming bør du vælge headsets, der er specielt designet til formålet. Kablede headsets giver den lavest mulige latenstid, men der findes også trådløse headsets til dette formål samt trådløse hørepropper. Uanset hvad er det vigtigt at tjekke kompatibiliteten med din spillekonsol eller computer.
Hvad er det rigtige for dig?
Vælg hørepropper, hvis du:
- Er meget på farten
- Træner regelmæssigt
- Vil have noget diskret
- Kan lide at have din musik i lommen
- Bruger dem mest udendørs
Vælg hovedtelefoner, hvis du:
- Lytter til meget musik derhjemme
- Ser mange film
- Ønsker maksimal komfort over tid
- Er ligeglad med størrelsen
- Vil have den længst mulige batterilevetid
Uanset hvad du vælger: Test dem først. Både pasform og lydkvalitet handler meget om personlige præferencer.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer