TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Klassikere

Nikon F – det første professionelle spejlreflekskamera

Dette kamera lagde fundamentet for Nikons succes.

Af / 14/05/2023 - 11:03
Nikon F – det første professionelle spejlreflekskamera

Nikon F var ikke det første spejlreflekskamera, men det var Nikons første, og samtidig det første i en lang række af kameraer rettet mod professionelle fotografer.

Det vil sige… det er ikke sikkert, at Nikon kun tænkte på de professionelle, da de modificerede SP-søgerkameraet i 1959.

Nikons ingeniører skar et firkantet hul i toppladen på SP-modellen, monterede et vippespejl og lavede et stærkere objektivbeslag. På den måde kunne de montere en prismesøger på en SP, og pludselig blev Nikon F født.

Nogle mener, at F’et kommer fra ‘refleks’, fordi R’et er svært at udtale på mange asiatiske sprog.

Læs også Nikon D5 Dette kamera er bestemt ikke for alle, men dem, der har brug for sådan et, vil sætte pris på egenskaberne.

Kameraet var relativt avanceret for sin tid. Med et aftageligt prismehus kunne Nikon tilbyde varianter med indbygget TTL lysmåler.

Kameraet var modulopbygget. Udover den udskiftelige søger, kunne også matskiverne skiftes, bagcoveret kunne udskiftes med et større magasin med 250 fotos, og kameraet kunne udstyres med motordrev. Hvilket gav den en svimlende hastighed på 4,5 billeder i sekundet.

Nikon F ad II
Tidlig annonce for Nikon F

Det skulle vise sig, at kameraet var meget robust, og det blev hurtigt populært blandt professionelle. Blandt andet tog mange pressefotografer flere Nikon F’ere med for at dække Vietnamkrigen. Noget der blandt andet blev skildret troværdigt af Dennis Hopper i Francis Ford Coppolas film Apocalypse Now i 1979.

Modificerede versioner af Nikon F rejste også ud i rummet med Skylab i 1973, hvilket også var året, hvor Nikon lancerede sin efterfølger, F2.

Apocalypse Now Nikon F
Dennis Hopper i Apocalypse Now med intet mindre end fire Nikon F kameraer.

Der var et bredt udvalg af optik til kameraet, fra en særdeles bred vidvinkel på 21 mm, til kraftig (specielt for den tid) telelinse i form af en 1000 mm.

Kameraet blev oprindeligt leveret i sølvgrå, senere også i sort, og der var i alt hele seks forskellige søgere til Nikon F. Photomix FTn var den mest avancerede, med 60 procent centerdomineret TTL lysmåling (through-the-lens), og derudover var der blandt andet en optisk søger, og en med 6x forstørrelse til makrofotografering.

Linda McCartney Nikon F
Linda McCartney med et sort Nikon F med den karakteristiske FTn Photomic prismesøger monteret.

Nikon F er formodentlig verdens mest afbilledede kamera. Listen over film, hvori Nikon F er rekvisit, er lang. Det samme er listen over berømtheder, der tog billeder med kameraet. Dennis Hopper brugte ikke kun et F på film; han var også en dygtig fotograf og brugte både F, F2 og senere modeller.

Nikon F sort
Nikon F i sort

Da F2 blev lanceret i 1973, blev det enkle spejlreflekskamera mere avanceret. Det fik blandt andet en robust titaniumlukker med lukkertider på op til 1/2000 sekund.

Blitz og lukkertid kunne synkroniseres til 1/180s, og med den mekaniske selvudløser kunne man eksponere med en lukkertid på ned til 10 sekunder.

Den var også modulopbygget, og kunne udstyres med forskellige prismesøgere, herunder F2A og F2AS Photomic som havde indbygget elektronisk lysmåling, og en mekanisk forbindelse til blænde-ringen på objektivet, som forbandt blændeåbningen til lysmåleren med henblik på mere korrekt eksponering.

Nikon F2 blev erstattet af F3 i 1980. En naturlig efterfølger i F-serien, selvfølgelig modulopbygget, men nu med automatisk lukkertid og endnu hurtigere serieoptagelse med motor-drevet MD12.

Men det er en anden historie.

F-serien endte i øvrigt med F6, et analogt spejlreflekskamera, der blev produceret så sent som i 2020. På det tidspunkt havde Nikon produceret F-modeller i 51 år.

Nikon F ad

Læs også Et helt fantastisk kamera Nikon Z9 er det bedste professionelle kamera, vi har testet. Det siger ikke så lidt.
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Det skal du bruge til Fujifilm X100VI

Verdens 20 vigtigste kameraer

Nikons mest ikoniske kamera