Det gamle ordsprog om, at det bedste kamera er det, du har med dig, gælder stadig. Er der så nogen idé i at tage kameraet med sig eller endda købe et nyt, når mobilkameraet er godt nok for de fleste?
For nogle er svaret ja til begge dele. I sociale sammenhænge og i andre situationer er mobilkameraet mere praktisk og bedre for mange. Kravene til billedkvalitet er næppe de samme her, som når man ligger på lur i buskadset og fotograferer fiskeørne, eller når man skal udføre en opgave for en kunde. Her støder man på for mange begrænsninger med en mobil såsom fraværet af ægte telebrændvidde, mangel på effektiv og tilstrækkelig præcis følgefokus og nul muligheder for at opstille studielamper, for blot at nævne nogle få.
Men det gælder oftest for proffer. For “almindelige mennesker” er mobilkameraet altså godt nok, men hvor godt er “godt nok” i praksis?
Mobil eller kamera?
I denne guide har vi testet to mobiler og to systemkameraer. Den ene mobil er en iPhone 11 Pro, den anden Huawei P40 Pro, som repræsenterer hhv. det mest brugte kamera* og det bedste mobilkamera, vi indtil nu har testet.
De to kameraer er Olympus’ kompakte systemkamera PEN-F med en 17 mm f1,7 (tilsvarende 34mm) og vores reference fuldformat systemkamera, Sony a7r IV med en 35 mm f1.8. To ganske forskellige kameraer, som sigter mod to lidt forskellige målgrupper, men som er rigtig gode valg for ivrige fotografer, der stiller krav til billedkvalitet og anvendelighed.
Mens det lille Olympus-kamera har en lille billedsensor – 13 x 17 mm – på 20 megapixels, har det større Sony-kamera en fuldformat billedsensor – 24 x 36 mm – på 61 megapixels. For en ordens skyld har Olympus-kameraet en højopløst optagefunktion, som kan give 50 megapixels opløsning.
Begge kameraer kan bruges med et stort antal objektiver, fra ekstrem vidvinkel til ekstrem tele.
Mobilerne
iPhone 11 Pro har tre 12 megapixels kameraer fra en betydelig mindre sensorflade. Det ene kamera har en 26 mm vidvinkel på en 1/2,55 tommers flade med lysåbning på blænde f1.8, det andet er et 13 mm ultravidvinkel med f2.4, og det tredje er et 52mm tele med f2.0. Det første og det sidste har også optisk billedstabilisator.
Kameraet på 11 Pro har 2x optisk zoom i begge retninger og op til 10x digital zoom. Det har også indbygget blitz, nattilstand, portrætmode og HDR-funktion. iPhone 11 Pro er også en af de mobiler, som understøtter HEIF-filer, der giver mindre komprimering og potentielt bedre billedkvalitet end jpeg-filer.
Huawei P40 Pro har en lige så avanceret kameraopsætning. De tre kameraer på bagsiden af mobilen er et 50 megapixels vidvinkel på en 1/2,8 tommers flade med f1.9, et 40 megapixels ultravidvinkel f1.9 og et 12 megapixels tele med f3,4. P40 Pro har også digitalkamera, og her er frontkameraet på hele 32 megapixels.
Kameraet på P40 Pro har 5x optisk zoom, og op til 50x digitalzoom, fra billedsensoren med 12 megapixels. Kameraet har også billedstabilisering, kan tage billeder i raw-format og har desuden en HDR-tilstand for bedre dynamik samt en proftilstand, hvor fotografen selv kan indstille lukkertid, hvidbalance og ISO-værdi samt vælge lysmåling og fokusmetode. Der findes også en nattilstand og en portrættilstand på P40 Pro. Kameraet har desuden en selvstændig blændeprioritet-tilstand, hvor kameraet simulerer dybdeskarphed og bokeh, fra blender 0.95 til f16.
Sammenligninger
I denne guide har jeg testet nogle af de grundlæggende egenskaber, et kamera har, og i mindre grad lagt vægt på, hvilke filtre, morsomme effekter eller ekstrafunktioner der er på mobilerne og kameraerne. Alle billederne er taget med programautomatik, hvor kameraet har kontrol over lysmåling, eksponering, ISO-værdier og farvestyring. Billederne er taget i jpeg-format, hvis ikke andet er angivet, og i vurderingen af billedkvalitet er der lagt mest vægt på fem parametre:
- Skarphed og detaljer
- Eksponering
- Begrænset lys
- Tonalitet
- Udskrift og forstørrelser
Her er et lille udvalg af billeder fra test af Huawei P40 Pro, iPhone 11 Pro, Olympus PEN-F og Sony a7r IV:
Som flere af billederne viser, er der en synlig forskel på billedkvaliteten, når man sammenligner mobiler med kameraer. I mange tilfælde, som på sociale medier, er forskellen ikke så synlig. Én af grundene til det er, at mange af de platforme komprimerer billederne så meget, at billedet bliver fladt og mister en stor del af gløden, farvemætningen og detaljerne.
For hvis man har taget et billede, man er vældig tilfreds med, og vil printe et fysisk billede, i f.eks. A4-format, er det ikke altid helt let at se, om udskriften er foretaget med en iPhone eller et systemkamera. Men for dem, der er optaget af billedkvalitet, elsker at fotografere og synes, at mobilen ofte kommer til kort, vil et kamera altid levere højere filkvalitet end mobilen.
Huawei P40 Pro:
iPhone 11 Pro:
Olympus PEN-F:
Sony a7r IV:
Kilder:
Foto-rekord i 2019:
https://www.elektronikkbransjen.no/artikler/foto-rekord-i-2019/491558
*Flickr Camera Finder:
https://www.flickr.com/cameras/