TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

Guide

Sådan får du bedre lyd i dit rum

At købe nye højttalere er dyrt, og det hjælper intet, hvis det i virkeligheden er rummets akustik, der er det svage led. Her er fem enkle tips.

Af / Opdateret: 29/07/2023 - 10:00 // Først publiceret: 12.04.2016
Sådan får du bedre lyd i dit rum

Man kan ikke bare købe det største og fedeste udstyr og så forvente, at det spiller optimalt i ens rum. Hvis der er noget, vi har lært af at teste højttalere i alle mulige størrelser, så er det, at rummets akustik påvirker lyden mere end nogen anden komponent i signalkæden. En mindre højttaler kan faktisk lyde bedre i et givet rum end sin større og dyrere storebror.

a2 2
Det er ikke altid, de største højttalere i en serie vil give den bedste lyd i lige netop dit rum. Det afhænger af akustikken. Her DALIs Opticon-familie. (Foto: DALI)

Placering af højttalerne

En fin måde at finde højttalernes optimale placering på er at bruge Cardas’ beregninger. Deres kalkulator finder du her, og du vil lægge mærke til, at den kun tager udgangspunkt i rummets bredde, ikke dets længde. Det kan virke mærkeligt, men det fungerer. Bemærk også, at afstanden til højttalerens bagvæg bliver meget lang; af praktiske årsager kan den halveres.

Vi så os nødsaget til at trække sofaen længere frem, end vi normalt har den, for at få bassen til at sidde bedre.

Læs også: Her er vores egen hjemmebiograf

Møbler mod hårde overtoner

Alle højttalere påvirkes i større eller mindre grad af rummets akustik. Overtoneområdet kan lyde lige fra silkeblødt til knokkelhårdt, afhængigt af materialerne i rummet. En minimalistisk stue med få møbler vil lyde hårdere end et tæt møbleret rum, da møblerne bryder refleksionerne i rummet op. Parketgulv, som de fleste har i dag, vil desuden lyde hårdere end væg-til-væg-tæppe.

a3 2
Højttalerne skal placeres i en vinkel, der giver en ligesidet trekant i forhold til lyttepositionen.

Rummets størrelse afgør basresponsen

Basresponsen er mere afhængig af rummets størrelse. Jo dybere i frekvensområdet højttalerne går, jo større bliver problemet med udfasninger og stående lydbølger, så en højttaler, der egentlig skulle lyde stort og fedt, pludselig opleves som ulden og svulstig.

Vær også obs på, at to højttalere, der på papiret begge går ned til 20 Hz, kan have energien fordelt forskelligt. Den ene kan have mere tryk i 60 Hz området end den anden, og de vil derfor reagere forskelligt på akustik og refleksioner fra væggene. Du vil måske konstatere, at den ene kan stå tættere på bagvæggen end den anden, uden at det påvirker lydbilledet negativt.

Enkle tips

Noget, der er helt sikkert, er at ingen rum lyder ens, og at en højttaler, der fungerer perfekt i ét rum, ikke fungerer lige så godt i et andet. Det kan være nødvendigt at tage nogle skridt for at få det maksimale lydmæssige udbytte.

Uden at gå amok i matematik, basfælder, diffusorer og absorbenter er her nogle simple ting, du kan gøre.

1. Arbejd med placeringen af højttalerne

Brug gerne en rumkalkulator for at få et udgangspunkt, og flyt højttalerne frem og tilbage med museskridt for at finde den placering, hvor du får det bedste kompromis mellem stram bas og et stort, åbent lydbillede. Klik på linket nedenfor for flere tips til højttalerplacering.

Læs også: Sådan placerer du højttalerne

a4 2
More is more! Jo flere møbler, jo bedre for akustikken. (Foto: Bill Batten)

2. Du kan aldrig få for mange møbler!

En god, stor sofa og gerne et par lænestole er topgodt. Hellere stof end læder. Hvis du har parket- eller flisegulv, kan du overveje at lægge et tæppe mellem dig selv og højttalerne. Det absorberer nogle af de tidlige refleksioner.

3. Absorberende paneler

En god løsning til at få fin akustik er at hænge en såkaldt absorbent på hver sidevæg, lidt foran hver højttaler. De har samme virkning som det foreslåede gulvtæppe, nemlig at reducere de første refleksioner.

Hvis du er bange for, at det skal blive grimt, kan det gøres kreativt ved f.eks. at betrække et malerlærred med molton (scenestof) og måske endda ramme det ind. Det fås også i hvidt, som man kan male på, så her er det bare at slå sig løs.

Du kan også købe færdige støjdæmpende billeder.

a5
Lydabsorberende billede fra SUMOpix. (Foto: SUMOpix)

4. Brug spikes!

Højttalerne lyder bedst, hvis de står klippefast på underlaget. Som regel betyder det, at de – eller højttalerstanderne – står på spikes (pigge).

Hvis højttalerne står på et tæppe, så sørg for at trykke dem hårdt ned, så piggene går igennem tæppet og kommer i kontakt med underlaget nedenunder. Hvis højttalerne står på parketgulv eller et andet underlag, som du er bange for at beskadige, kan du lægge beskyttelsesskiver under piggene. De følger ofte med højttalerne.

a6
(Foto: Sonus faber)

5. Digital rumkorrektion

Basfrekvenser, der er udlignes af refleksioner, må fikses i akustikken og kan ikke genvindes med nogen form for digital rumkorrektion. Men rumkorrektion kan stadig stramme lydbilledet op og give et mere nøjagtigt stereoperspektiv.

Dirac Live er det bedste korrektionssystem, vi kender, og findes f.eks. i miniDSP DDRC-24 til små 4.000 kroner. Men også i visse forstærkere, såsom NAD M10.

a7
miniDSP DDRC-24. (Foto: miniDSP)
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Klassiker - Quad ESL-57

Rockere i den pæne stue

En klassiker vi ikke glemmer