TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Guide

Sådan gør du dit køkken rigtigt smart

Alt hvad du skal vide om smart-køkkenet, inden du skifter dit gamle grej ud med det nyeste nye.

Af / 25/03/2023 - 12:08
Sådan gør du dit køkken rigtigt smart

Alt kan efterhånden gøres smartere (og dyrere), så hvornår giver det mening at udskifte sit køkkens analoge fortidslevn?

Hvis køkkenapparater skal automatiseres eller udstyres med Wi-Fi, er det nødt til at tjene ét af to formål: Enten skal maden smage bedre, eller også skal selve madlavningen gøres nemmere.

Vi ser på 5 områder i køkkenet, og om det giver mening at gøre dem lidt klogere. Her er madnørdens guide til smart-køkkenet.

Filterkaffen er smartere end espressoen om morgenen

Vi starter tidligst på dagen. Dér hvor du er mest hjælpeløs. Her er er magelighed vigtigere end at klemme hver eneste dråbe smag ud af dine bønner.

Idéen om at stå op til frisklavet kaffe er fristende, så en smart-kaffemaskine virker som en god investering for den morgentrætte. Men om det er hurtigere og bedre kommer meget an på, hvilken type kaffe du drikker.

Hvis du drikker espresso eller americano, så er det intet problem at få maskinen til at brygge din kaffe, så den står klar, når du vågner. Du sparer nok kun 30 sekunder hver morgen, og du skal huske på, at især espressoen hurtigt bliver kold.

Håber du på en morgen-cappuccino, skal du desværre arbejde en smule for den, da du ikke kan lade mælkebeholderen stå ude natten over.

Drikker du derimod filterkaffe om morgenen, så er der både hjælp og smag at hente. Med et alt-i-et-system som Aiviq Grind ‘N Brew eller Gastroback Grind & Brew Pro

får du både smagsfordelene ved friskkværnede bønner og en hel balje kaffe serveret om morgenen. Du kan stadig ikke varme mælk, men en stor kop kaffe kan sagtens tåle et skvæt kold mælk. En kande bliver heller ikke kold, hvis morgenbadet trækker ud.

Automatisk morgenkaffe
En billigere løsning end at anskaffe sig en butler. Bare husk at smide kaffegrumset ud hver dag (Foto: Gastroback)

Der findes også maskiner uden indbygget kværn med automatisk brygning, såsom Sage The Precision Brewer, men så skal du huske at hælde kaffe i filteret aftenen inden.

Hører du til dem, der elsker at eksperimentere med indstillingerne, kan maskiner som Siemens EQ.9 plus styres via en app. Det er en smagssag, om du finder den mere brugbar end en god touch-skærm.

Så længe du kan programmere kaffemaskinen, så kaffen bliver, som du vil have den, behøver det ikke være mere kompliceret.

Skal der smagsoptimeres, er det værd at gå efter en maskine med programmerbar temperatur. Så sikrer du, at dine lysristede bønner ikke bliver for sure, og dine mørkristede ikke bliver for bitre. Det kunne eksempelvis være de førnævnte maskiner fra Sage og Siemens.

Teknologien til at blive en bedre kok

Kogeplader skal helst ikke overlades til sig selv, og derfor er det svært at se behovet for en smart-kogeplade.

Men hvis du elsker at eksperimentere og hader at brænde maden på, så er der er én udvikling, som er særligt interessant på kogepladefronten.

Produkter som Ztove-kogleplader gør det muligt at indstille temperaturen til specifikke grader, så længe du har deres tilhørende gryder og pander.

Det lyder måske som en ligegyldig egenskab, men den kan gøre meget kokkegrej overflødigt. Det eneste, en sous vide, fritøse eller slow cooker kan, er at opvarme en beholder til en meget stabil og specifik temperatur over lang tid.

Ztove smart kogeplade
Kogepladen fungerer med normalt induktionsudstyr, men kan kun måle og styre temperaturen præcist, hvis du tilkøber køkkengrej med indbygget termometer (Foto: Ztove)

Der er også noget at hente på smagen.

Hvis du går op i madlavning, får du hurtigt fornemmelsen af, hvornår panden er varm nok til at skabe den perfekte stegeskorpe. Men man ved ikke, om panden er færdig med at varme op, og nogle gange vurderer man altså forkert, hvilket kan resultere i kedeligt kød eller fasthængende fisk.

En præcis temperaturmåling gør det muligt at eksperimentere med den perfekt temperatur til fisk, grøntsager eller kød. Det burde også resultere i færre fejl, da du f.eks. kan google, hvilken temperatur bearnaise skiller på.

Vi har ikke testet en temperaturstyret kogeplade endnu, men teknologien har masser af potentiale.

Drømmen om smart-køleskabet dør aldrig

Uha, hvor har vi hørt om det smarte køleskab længe, selv om det aldrig helt har kunnet forsvare sin eksistens og pris.

Samsung Family Hub er et godt eksempel på en smart-løsning. Den integrerede skærm kan bruges til at vise opskrifter eller forbindes til eksempelvis en dørtelefon. Den fedeste egenskab er kameraerne inden i køleskabet, der lader dig se, hvad der er på hylderne, mens du er ude at handle. Det er en blæret, men beskeden opgradering til hele køleskabsoplevelsen.

Smartkøleskab fra samsung
Hvis dit køleskab står heldigt placeret, er det et perfekt sted til en stor skærm, selv om den stjæler plads fra børnetegninger og flaskebon (Foto: Samsung)

Det er nemt at finde et køleskab, som kan fortælle dig, om døren står åben eller kan ændre på temperaturen, uden at du har brug for en internetforbindelse. Det er praktisk med en skærm på køleskabet, men du har med 100 procents sandsynlighed en skærm indenfor rækkevidde på alle timer af døgnet, så det ændrer nok ikke din dagligdag.

Ingen har helt knækket koden til smart-køleskabet endnu, men hvem ved, hvad fremtiden bringer.

Den simpleste løsning er ofte den bedste

Hvis du bare er ude på at gøre dit liv nemmere, og ikke har behov for at skifte alt, hvad du ejer ud med det nyeste nye, så kan du virkelig gøre mange ting smarte med noget så simpelt som en smart-plug. På markedet er der blandt andet Wiz og Philips Hue, som ikke koster alverden.

Ideen er ret binær. Du kan enten slukke eller tænde for alt, hvad du har sat i din smart-plug.

Det er især praktisk til old-school grej. Det kunne være en klassisk manuel espressomaskine. Sådan en skal helst varme op i 30-40 minutter. Med stikket kan du programmere den til at tænde, inden du kører fra arbejde, eller måske hver lørdag kl. 9.

Hvis du fylder din gamle Moccamaster med kaffe og trykker start, inden du går i seng, kan du også vågne op til frisk kaffe.

Philips hue smart plug
Både Philips Hue og Wiz understøtter Matter-standarden, der konstant bliver udvidet til flere enheder fra forskellige producenter (Foto: Signify)

De tilsluttede apparater kan styres fra din smartphone. Både Hue og Wiz understøtter Matter-standarden, der gør, at de nemt kan bruges med en række udstyr fra forskellige producenter. Her i blandt andet Apple Home, Amazon Alexa og Google assistant.

Muskler > hjerne

Ovnen er en arbejdshest, der allernådigst skænker dig alt fra surdejsbrød til juleand. Fordi ovnen bruges til vidt forskellige ting, er det virkelig et sted, hvor man skal vide præcis hvilke egenskaber, man er ude efter.

Hvis du er utryg ved at have en pulled pork i ovnen i 10 timer mens du er på arbejde, så er et indbygget kamera og Wi-Fi-styring en reel løsning. Hvis ikke, hvor tit ville det så være værdifuldt at se ind i din ovn, mens du er ude?

Det samme gælder en indbygget dampfunktion. Når det gælder bagning, så er præcision og timing essentielt, og sådan noget er apps gode til.

Ovne som Bosch serie 8 har fokus på de klassiske features som indbygget damp, selvrensning og airfrying, hvor smart-funktionerne spiller en fornuftig andenviolin.

Der er ingen grund til at tvinge en udvikling igennem, og derfor ingen grund til at gå efter ovne, som primært sælger sig selv på at være smarte.

Smart ovn fra Bosch
En god skærm kan ofte være lige så værdifuld som en god app (Foto: Bosch)

Der findes ingen ende på, hvilket udstyr man kan gøre smartere. Men når du møder en smart-blender, smart-mikroovn, smart-vask eller smart-grydeske, så husk at spørge dig selv, om den nu også gør livet nemmere eller maden bedre.

Lasse Torp Hansen
(f. 1996): Journalist på L&B Home. Lasse er udgivet i bl.a. Bil Magasinet, Børsen Pleasure, Brugte Drømmebiler og Filmmagasinet Ekko. Lasse viste sig desværre at være en ret tarvelig akademiker, men til gengæld vældig god til at videreformulere de universelle sandheder, som holder ham vågen om natten: Såsom det faktum, at elbiler tit deler designfilosofi med gamerudstyr, og at Erna i krig har samme plot som Find Nemo. Hans primære besættelser er biler, kaffe, tech, design, og film.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Slå jernring om dit smarte hjem

Få mest muligt ud af din espressomaskine

Sov godt takket være teknologien