TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Guide

Tips til montering af stort TV

Drømmer du om 75 tommer eller større? Læs vores tips, før du køber ny storskærm!

Af / 20/08/2024 - 09:12
Tips til montering af stort TV

Med efterårssæsonen lige om hjørnet er der mange, der drømmer om at få sig en rigtig storskærm, der i al sin pragt kan vise film og serier samt bruges til gaming og anden hjemmeunderholdning.

Men før du styrter ned i butikken, kan det godt betale sig at tænke de praktiske foranstaltninger igennem. Hvor stort et TV har du i dag, og hvor stor en skærm vil du have i fremtiden? Hvor stort et TV har du egentlig plads til? Her er nogle af Lyd & Billede-redaktionens tips til dig, der drømmer om et stort TV.

1. Hvor stort er stort nok?

Det er det spørgsmål, alle stiller sig, men i TV-sammenhæng handler det først og fremmest om to ting: Betragtningsafstand og budget. Med dagens videokvalitet kan du roligt vælge et stort TV uden at opleve synlig pixelering eller lignende. Udfordringen er måske snarere, at forskellen mellem pris og skærmstørrelse stiger uproportionelt, når vi kommer over 75 tommer.

Netop derfor er 65 tommer med 4K-opløsning blandt de mest populære skærmstørrelser. Med en gennemsnitlig betragtningsafstand på 3-4 meter og varieret brug og TV-indhold er det et glimrende valg for de fleste. Men hvis du er mere end almindeligt interesseret i film, sport og gaming, kan det være værd at gå en størrelse op, f.eks. til 75 tommer eller mere.

Her kan du se størrelsesforholdet mellem 75 og og 65 tommer:

Skjermbilde 2024 08 15 151052
(Skærmbillede: Displaywars.com)

Herunder går vi i dybden med de kriterier, der spiller ind i valget af TV-størrelse:

2. Sørg for, at bilen er stor nok!

Når du har besluttet dig for et stort TV, skal du sikre dig, at du har plads til at transportere det hjem! For ganske vist er TV’et stort, men kassen er endnu større. Selv ikke Tesla’en er stor nok, hvis størrelsen overstiger 65 tommer, og at transportere skærmen hjem uden kassen er ikke særlig smart. Vær hellere på den sikre side og lån en varevogn eller trailer. Alternativt kan du bestille levering til hjemmet.

2. Få hjælp af en ven (eller to) til at bære

Store fladskærme er for tunge og skrøbelige at håndtere alene. Medmindre du har usædvanligt lange arme eller regelmæssigt deltager i Strongman-konkurrencer, anbefaler vi, at du tager en ven med til at hjælpe med at bære og med at pakke TV’et ud. Hvis der er tale om et ‘jumbo-TV’ på 85 tommer eller mere, skal I helst være tre – to til at bære det og en til at dirigere flytningen.

Hvis du er usikker på muskelkraften, kan det være en god ide at bestille storskærmen leveret og monteret. Så undgår du at tage risikoen selv. Du har sikkert hørt historien om ham, der formåede at smadre sit splinternye 98-tommer Samsung-TV – før han overhovedet fik taget det i brug?

3. Sørg for god plads, når du pakker skærmen ud

For at undgå uheld som dem ovenfor er det smart at være godt forberedt. Uanset hvor dit TV skal stå eller hænge, er det praktisk at have lidt ekstra albuerum, når det skal tages ud af kassen og monteres. Ryd stole og borde væk, så det er lettere at komme til.

1712576796313 scaled 1

4. FØLG BRUGSANVISNINGEN!

Når det gælder håndtering af store skærme, kan det sjældent betale sig at improvisere. Der følger som regel en monteringsvejledning med, som giver dig en god ide om, i hvilken rækkefølge tingene du skal montere tingene.

For eksempel leveres TCL’s største 115-tommer skærm med bærehåndtag …

5. Læg TV’et fladt ned før montering

Nu er tiden inde til at montere soklen eller vægbeslaget. Disse leveres ofte i flere dele, som skal monteres enten fra bagsiden eller undersiden. Derfor kan det være praktisk at have et arbejdsbord, som du kan lægge skærmen ned på, så du ikke risikerer, at den vælter.

Et tip kan være at bruge TV’ets transportkasse som arbejdsbord. Alternativt kan du også bruge spisebordet derhjemme. Lad TV’et beholde emballageplasten på, så du undgår at ridse panelglasset.

OBS! I nogle tilfælde er det muligt at montere sokkel eller ben, mens TV’et stadig er i kassen. Nogle storskærme har en kasse, hvorfra dele af ‘understellet’ kan fjernes og give adgang til monteringen.

6. Find den bedste placering

Uanset om dit TV skal hænge på væggen eller stå på et bord, gælder det om at finde frem til den optimale placering. Så glem et øjeblik, hvad indretningsarkitekten siger, og lad TV’et være midtpunktet i din stue! Måske kan du flytte en kommode, en bogreol eller et bord til en anden plads.

Der er ingen facitliste for, hvor TV’et skal stå eller hænge, men den generelle tommelfingerregel er: midt i dit synsfelt, ikke for lavt, og ikke for højt. Husk, at målet er at give alle stuens seere en optimal oplevelse. Med andre ord skal TV’et placeres eller hænges op, så alle i sofaen har frit udsyn til skærmen uden at få hold i nakken.

TCL X955 test 4 scaled
Gaming på TCL X955 (Dirt 5)

6. Ved montering på sokkel: Er TV-bænken bred nok?

Jo større skærmen er, desto bredere skal bænken være: En 75-tommer 16:9-skærm er præcis 166 centimeter bred, en 85-tommer strækker sig over 180 cm, og en 98-tommer er hele 2,2 meter bred! Afhængigt af TV-modellen kan du også risikere, at foden eller benene er lige så bredstående som skærmen: Flere TV-producenter giver dig ganske vist mulighed for at flytte benene til en smallere position, men man vil tit opleve, at den gamle TV-bænk bliver for smal.

Rent æstetisk er det ofte pænere med en ny, bredere TV-bænk, der stilmæssigt passer til den nye storskærm. Sådan en kan fås hos en række møbelforhandlere, Clic, Unnu, Bolia, BoConcept, Ikea og mange flere. Ud over at give dig mere plads til dit TV, kan den bruges til at skjule kabler og opbevare tilbehør som fjernbetjeninger, spilkonsoller og andre videokilder.

TCL 98C735 5
Husk at tjekke, at din TV-bænk er bred nok til at tage imod det nye TV! (Foto: Audun Hage)

7. Ved vægmontering: Brug det rigtige vægbeslag

Vægmontering sparer gulvplads og giver rummet et rent, moderne udtryk. Langt de fleste TV’er bruger et vægbeslag i VESA-standard, som angiver afstanden mellem de fire monteringshuller på bagsiden (f.eks. 400 x 400 mm). Jo større og tungere TV’et er, desto større er afstanden mellem hullerne.

Et vægbeslag kan bruges til at hænge TV’et direkte på væggen, men der findes også leddelte varianter, som gør det muligt at trække TV’et ud fra væggen og vinkle det i den ønskede retning. For at undgå ledningsspaghetti kan du også bruge kabelkanaler eller strips til at holde kablerne pænt organiseret og skjult.

Bemærk, at nogle TV-modeller (for eksempel Samsung The Frame) ikke bruger VESA, men derimod kræver et særligt beslag. I nogle tilfælde følger det med i kassen, er det ikke tilfældet, skal dt bestilles som originalt tilbehør fra producenten.

Tip: Vogel’s leverer beslag af god kvalitet til de fleste mærker. De har lavet en søgemaskine, hvor du nemt kan finde det rigtige beslag til din TV-model.

I denne guide har vi set nærmere på, hvordan man monterer et TV på en væg:

8. Vægmontering: Er væggen solid nok?

Sørg for, at væggen er solid nok til en sikker montering af dit TV! En storskærm på over 65 tommer kan veje 30-40 kilo eller mere, så den har brug for et solidt beslag for at kunne hænge sikkert og over lang tid. Hvis vægbeslaget skal skrues fast på en gipsvæg, bør det ske i en af stolperne bag gipsen. Alternativt kan du bruge solide gipsankre (»molly plugs«). Almindelige gipsskruer kan ikke anbefales! Her anbefaler vi klart at ‘overdimensionere’ lidt for at være på den sikre side. Ellers kan du hurtigt risikere at blive offer for Murphys lov!

Tip: Uanset om du monterer dit TV på en væg eller et bord, er det en god ide at gemme bordsoklen eller fødderne, så du kan prøvemontere det, hvis det bliver nødvendigt. Og gem så vidt muligt TV-kassen! Den er god at have, hvis du skal flytte, sælge eller hvis du skal have dit TV indleveret til reparation eller reklamation.

Har du egne erfaringer med køb/salg og installation af en storskærm? Del gerne i kommentarfeltet nedenfor!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 12 måneder!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

30% på LB+ Total i 6 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder

54,- / mnd
49,- / for 1 måned
75.60,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer

Er Netflix-teksterne for lyse? Sådan fikser du problemet

Black Week? Køb ikke nyt TV, før du har læst dette

Sådan vælger du det rigtige Samsung-TV