TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Guide

Vælg den rigtige MacBook

Vi gør det lettere for dig at vælge en bærbar Mac.

Af / 10/03/2020 - 17:00
Vælg den rigtige MacBook

Apples bærbare computere står på manges ønskeliste. De er toplækre og fås i mange udgaver, men de er også ret dyre. De høje priser afspejler sig som regel i kvaliteten og brugtværdien, men gør det så meget desto vigtigere at vælge den rigtige model.

Det er super ærgerligt at brænde 15.000 kroner af på en bærbar, der er fuldstændig overkvalificeret, ligesom det er ærgerligt at ende med en maskine, der ikke kan klare de opgaver, den er købt til.

Apple har tilsyneladende gjort det enkelt at vælge. Den tynde MacBook Air er til de fleste, der ønsker sig en bærbar Mac, mens den langt sejere MacBook Pro – som fås i to størrelser – er mere velegnet til dem, der har brug for en kraftig maskine til krævende opgaver.

Det lyder enkelt, men Apple leverer maskinerne i mange forskellige konfigurationer. Med flere kerner i processoren, endnu mere hukommelse, SSD-lager osv. Som selvfølgelig sender priserne i vejret. Derfor er det vigtigt at vide, hvor højt man skal sætte barren for at få den MacBook, man har brug for, og ikke ende med et fejlkøb.

Hvis man besøger en god butik, kan man få hjælp til at vælge, men da meget af salget foregår på nettet – f.eks. i Apple Stores online-butik – er det en god idé med lidt forkundskaber, før man trykker på køb-knappen.

“Men Mac er så dyrt …”

Priserne kan være skræmmende for mange, der har set, at man kan få en fuldt anvendelig bærbar PC til under 5.000 kroner. Så er det forståeligt, at man studser over, at en MacBook koster det dobbelte eller mere.

Men som altid er der en grund til, at noget er dyrere. I dette tilfælde er der faktisk flere grunde. Den allervigtigste er kvaliteten. Alle MacBook-modeller har et stift aluminiumkabinet med udfræsninger på indersiden for optimal køling og placering af batteri og komponenter.

Sidstnævnte er i mange tilfælde optimeret til maskinen, men desværre kan de ikke opgraderes. Man kan ikke skifte hukommelse, processor og lager ud med noget nyt og bedre.

Apple laver ikke selv deres skærme, men de har tydeligvis shoppet fra øverste hylde, for i vores tests viser det sig, at MacBook-skærmene er overlegne til opgaver som video- og billedredigering.

Mac OS

Et andet argument for Mac er, hvor optimeret operativsystemet Mac OS X er til maskinerne, der leveres med en række præinstallerede programmer inkluderet i prisen: Apples Microsoft Office-konkurrenter Pages, Numbers og Keynote, men også andre programmer som Apple Music, Photos, iMovie, FaceTime og Messages (Beskeder), for bare at nævne nogle få. De er gratis at opgradere praktisk talt gennem hele maskinens levetid. Så længe Apples operativsystem understøtter den ældre software.

Positivt og negativt

Mac’er scorer konsekvent højt i brugerundersøgelser, og det er ofte brugeroplevelsen, kvaliteten og den god integration med apps på iPhone og iPad, der fremhæves.

Tastaturproblemer har til gengæld været en plage for nogle brugere. Apple har tidligere haft produktionsproblemer med sommerfugletastaturerne, men det skulle være rettet på de nyeste modeller, og 16-tommeren, der kom sidst i 2019, fik en ny type tastatur, som vi var meget begejstrede over i vores test. Antallet af tilslutninger har også været genstand for kritik, og Pro-modellernes Touch Bar – touch-striben over tastaturet – er ikke lige populær hos alle.

Macbooks
(Foto: Apple)

Og så er det selvfølgelig irriterende, at man ikke kan installere f.eks. mere hukommelse eller lager. Men tro mig: Man skal være usædvanlig fingernem for at gøre det selv med specialværktøj. Risikoen for at ødelægge noget er stor, og garantien går under alle omstændigheder fløjten.

Macbookair
(Foto: Apple)

Allrounderen MacBook Air

MacBook Air var Apples første virkelig tynde computer, og den nyeste udgave, der kom i sommeren 2019, er en betragtelig opgradering. Den har fået touch-ID, hurtigere hukommelse og en meget skarpere skærm med bedre farvegengivelse, og fås med dual-core 1,6 GHz Intel Core i5-processor.

Den kan konfigureres med 16 gigabyte hukommelse og op til 1 terabyte SSD-lager, men så koster den også mere end den billigste MacBook Pro. Air kan kobles til en ekstern 5K-skærm eller to 4K-skærme. Man kan vælge imellem guld, sølvgrå og grå. Op til 12 timers brug med trådløs tilslutning. Vejer kun 1,25 kg og er Apples tyndeste alternativ til de mest bærbare PC’er.

Priser fra: 9.000 kr.

Bedst egnet til:
Fremragende studiecomputer, der er lige velegnet til hjemmebrug og rejser. Touch ID øger sikkerheden, skærmen er fin, og pegefeltet præcist nok til simpel fotoredigering.
Ikke så velegnet til:
Kun to USB-C-porte, for svag til video- og fotoredigering eller grafikintensive programmer. Ikke den rigtige maskine til Adobe Creative Cloud eller Final Cut Pro X.
Vores valg:
Standard dual-core i5-processor, 16 gigabyte RAM og 256 gigabyte SSD.

Macbookpro
(Foto: Apple)

MacBook Pro – til krævende brug

Udvalget af Apple Pro-modeller kan være svært at danne sig et overblik over. De findes i to størrelser. En med 13,3 tommers skærm og en meget større 16-tommer, som sidst i 2019 erstattede den lige så store 15 tommers udgave. Begge har Touch-ID og fås i forskellige konfigurationer, men det er 16-tommeren, der er den kraftigste. Begge kommer med markedets måske bedste skærme med henholdsvis 227 og 226 pixel pr. tomme, 500 nit lysstyrke og udvidet P3-farverum.

Desværre har ingen af skærmene 4K-opløsning og HDR-understøttelse, men man kan tilslutte eksterne 5K- og 4K-skærme. Pro-modellerne fås i grå og sølvgrå. Bemærk, at 13-tommeren er lige så kompakt som en MacBook Air, bare lidt tykkere.

13″

Den enkleste og billigste udgave er en 13-tommer med en quad-core 1,4 GHz Intel Core i5-processor. Den fås med 8 gigabyte hukommelse og en 128 gigabyte SSD. Stærkest er udgaven med 2,8 GHz quad-core i7-processor og 16 gigabyte RAM. 13-tommeren findes med op til 2 terabyte SSD-lager.

16″

Mens 13-tommeren vejer 1,37 kg og kun er lidt tungere end MacBook Air, vejer den nye 16-tommer 2 kg. Til gengæld byder den på en meget større skærmflade, hvor skærmen går næsten helt ud til kanten af rammen, og bedre lyd fra de indbyggede højttalere, og den kan fås med den kraftigste processor, den hurtigste hukommelse og den kraftigste grafikprocessor: Octa-core 2,4 GHz Intel Core i9-processor med boost op til 5 GHz, hele 64 gigabyte RAM og op til 8 terabyte SSD-lager.

Den kan også udstyres med en langt kraftigere grafikprocessor, end man kunne med 15-tommeren: AMD Radeon Pro Vega 5500M med 4 eller 8 gigabyte RAM, som er et bedre valg for brugere, der f.eks. arbejder med 3D-rendering.

Priser fra: 10.000 kr. for 13″, og 19.500 kr. for 16″

Bedst egnet til:

Den nye 16-tommer leveres med opdateret i9-processor og er et lille kraftværk, der kan let køre Adobe Photoshop CC og Premiere Pro CC, Cinema 4D, Final Cut Pro X, renderingsprogrammer og anden grafisk krævende software. 13-tommeren er et billigere og mere rejsevenligt valg for dem, der foretrækker Adobe Lightroom eller Capture One og har brug for en mindre, men stadig potent maskine til kreative opgaver. Apples bedste computer til design-, arkitektur- og mediestuderende.
Ikke så velegnet til:
Kun to USB-C-porte på den billigste 13-tommer med 1,4 GHz i5-processor vil være en begrænsning for nogle (2,4 GHz versionen har fire USB-porte), men størrelsen og vægten gør den perfekt til rejser. 16-tommerens størrelse gør den uegnet som rejsecomputer, og den kraftigste udgave vil være relativt dyr for mange.
Vores valg:
13″ med quad-core 2,4 GHz i5-processor, 16 gigabyte RAM og 256 gigabyte SSD. Eller 16″ med octa-core 2,3 GHz i9-processor, 32 gigabyte RAM og 512 gigabyte SSD.

apple macbookpro 8 core 3d graphics 05212019

Apple Care? 

De fleste har en forsikring, der dækker skade og tab, og som også vil gælde for en Mac. Vilkårene varierer, men forsikringen dækker sjældent opståede fejl.

Apple Care er en slags ekstraforsikring, der giver ejeren direkte adgang til support og service på Mac’en og samtidig dækker fejl ved batteri, oplader og meget andet i op til tre år.

Apple Global Repair Update 082919

Hvis man er afhængig af sin computer og ikke kan undvære den, kan Apple Care være et godt valg. Men vær opmærksom på, at det er ret dyrt at vælge Apple Care, når man køber en ny Mac (eller inden for 12 måneder efter købet).

Nyttigt tilbehør 

Udvalget er enormt, men de fleste vil vælge et etui eller en taske til den bærbare. De findes i alle former og farver. Og prisklasser. Sørg for at vælge et, der passer til netop den Mac, du har købt. Nogle etuier kan være stramme, selv om der står, at de passer til en 13-tommer; nogle har en lynlås, der kan ridse maskinen; og de fleste er ikke vandtætte. Prøv etuiet først, hvis det er muligt.

Hvis man har en MacBook med få porte, kan man købe en USB-adapter med flere af slagsen (nogle af dem har også kortlæser). Så kan man oplade computeren, mens printer, kablet mus eller andet tilbehør er tilsluttet.

Sleeve for 1322 Macbook Pro Tan 004

Gigahertz, SSD og den slags

De mange tal- og bogstavkombinationer, man finder på specifikationslisten, kan virke som latin for en del brugere. Hertz, Mbit/s, gigaflops og turbo boost kan lyde kryptisk, men lad os gøre det enkelt:

Computerens hjerne er en processor, der arbejder med en specificeret maksimal hastighed, som beskriver, hvor hurtigt den udfører bestemte opgaver. 2 GHz er normalt hurtigere end 1,5 GHz, men det afhænger også af mange andre faktorer.

Kerner

Tag f.eks. antallet af kerner. Fire er bedre end to, fordi det giver plads til mere trafik, og en quad-core æder data lidt hurtigere end en dual-core. Men faktisk er en 1,5 GHz quad-core hurtigere end en 2 GHz dual-core. Forestil dig en motorvej med to spor og en lang række af Ferrari’er. De kan bevæge sig lynhurtigt, men kun hvis trafikken flyder.

Med fire kerner – eller fire spor, om man vil – er der plads til endnu flere biler. Og selv om hastigheden skulle være lavere, går databehandlingen hurtigere, fordi der ganske enkelt er plads til mere datatrafik (flere Ferrari’er).

Turbo

På Macs – og mange PC’er – findes der turbo boost, som kan øge hastigheden i perioder, hvor datamængden kræver det. Varmeudviklingen sætter en grænse for hvor længe, men turboen kan gøre f.eks. 3D-arbejde hurtigere.

MHz

En anden faktor, der har betydning, er bus- og lagerhastighed. Typen af RAM spiller også ind, men i en bærbar er der ikke plads til den hurtigste hukommelse. Det mest almindelige er lagerhastigheder fra 1600 MHz, men de hurtigste maskiner har som regel 2400 MHz.

Antallet af gigabyte spiller også en rolle. 16 gigabyte RAM giver computeren mange gange mere hukommelse end 8 gigabyte og gør det meget lettere at køre tunge programmer eller flere programmer ad gangen.

Hukommelse, hastighed og båndbredde er også vigtigt for grafikprocessoren. Mere af alting giver bedre afvikling af renderingsopgaver og redigering af 4K-video – og selvfølgelig et bedre billede til gaming.

SSD

Moderne bærbare har som regel ikke en harddisk, men en SSD (Solid State Drive). Det er en lagerchip, der er loddet direkte på bundkortet. Eller på et indstikskort, der er installeret på hovedkortet i maskinen. Her er der to ting, man skal tænke på: Kapacitet og hastighed. På en bærbar, der gemmer meget i skyen, kan det være nok med 128 gigabyte lager. Har man brug for at gemme mange tunge filer, skal man vælge 256 gigabyte – eller 512, hvis man skal gemme mange video-optagelser.

Skal man vente?
Der kommer altid en opdateret maskine, der er bedre. For Apples vedkommende betyder det etårs cyklusser mellem hver ny model. Det kan ske, at der kommer mindre opdateringer indimellem, men gennemsnittet er lidt under et år for Pro-modellerne og lidt over for MacBook Air.

For de fleste, der har brug for en ny computer, er der ingen grund til at vente. Opgraderingerne er sjældent af så stor betydning, at det kan betale sig. En undtagelse kan være, hvis man venter på en ny teknologi på laptops, f.eks. 4K OLED-skærme eller SSD’er på mere end 4 terabyte.

At købe brugt
Man kan også sagtens købe en brugt Mac. Det kan man spare meget på, men vælg en så ny maskine som muligt. Helst sidste års model, hvis budgettet tillader det, og helst ikke ældre end tre år. Så er du garanteret længere levetid og længere support til Mac OS og software end på ældre maskiner.
En garanti, der stadig gælder, er værd at betale lidt ekstra for, men bed om at få en kvittering og alle de papirer, der fulgte med maskinen. Tjek, at tilbehør som oplader og kabler følger med og er intakt, og bed om at få en slettet og geninstalleret maskine med en fuldt operativ version af Mac OS.

Ellers gælder de sædvanlige regler ved brugtkøb. Brug din sunde fornuft og skriv en købekontrakt.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Tag bedre feriebilleder

Sony CDP-101 - klassikeren vi ikke glemmer

24 elektriske julegavetips