Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

4K videoafspiller fra RED

Den amerikanske kameraproducent RED er klar med deres egen Ultra HD-kompatible videoafspiller.

Skrevet af / 08/01/2013 - 14:34
4K videoafspiller fra RED

Tv med Ultra HD-opløsning er et hedt tema på årets CES-messe. De nye tv er både store og superskarpe, men de har også et stort problem. Hvad skal de bruges til?

Indtil nu er der nemlig sørgeligt lidt 4K-indhold, som er tilgængelig på det åbne marked. Med undtagelse af Sony, som giver en håndfuld 4K-film med, når du køber deres 84” Ultra HD-tv, er der forsvindende få ægte 4K spillefilm i omløb.

Ikke at der mangler kildemateriale: En række biograffilm bliver nu indspillet og vist i biografer i 4K formatet, og flere filmklassikere, herunder Lawrence of Arabia og James Bond-samlingen for at nævne nogle, er restaureret til nydelig 4K kvalitet fra 35 mm mastere. Det, vi mangler, er en leveringsplatform, som gør det muligt for os forbrugere at se 4K-video hjemme, uden at behøve en fuldblods stationær pc med grafikkort i stuen.Akkurat det vil den amerikanske producent RED gør noget ved. Den hidtil ganske ukendte leverandør af højopløste videokameraer og produktionsudstyr har gjort sig bemærket indenfor filmbranchen og er en yndet favorit blandt filminstruktører som Peter Jackson, James Cameron og Michael Bay.

Nu vil RED også ud i de tusinder af hjem og lancerer deres egen videoafspiller, som skal udfordre Blu-ray formatet. Afspilleren, med det træffende navn Redray, er en 4K-kompatibel enhed, som skal afspille UHD videomateriale fra USB-harddiske, SD hukommelseskort eller over netværk og har en indbygget SATA harddisk med 1 terabyte lagringsplads.

Redray-afspilleren har 4 HDMI-udgange, herunder et UHD-kompatibel HDMI-stik og en dedikeret lydudgang til 7.1 kanalers surroundlyd med op til 24-bit 48 kHz opløsning (LPCM). Den støtter videoopløsninger på op til 4096 x 2160, som er den professionelle variant af UHD formatet, med lidt højere horisontal opløsning. Billedfrekvenser, som støttes, er op til 60 fps (frames per second). Ikke nok med det, Redray vil også kunne vise 4K 3D i op til 60 FPS!

Nyt videoformat
For at håndtere de enorme datamængder, som 4K video indebærer, har amerikanerne udviklet deres eget komprimeringsformat, .RED. Det nye format gør det muligt at afspille 4K videofilm med en bitrate på beskedne 20 mbps (2,5 megabyte per sekund). Dette vidner om meget kraftig komprimering – Blu-ray standarden opererer for eksempel med en bitrate på omkring 40 mbps for 1920 x 1080 – så det bliver spændende at se, hvordan billedkvaliteten bliver i praksis. Tilbagemeldingerne har imidlertid været gode indtil videre ifølge RED.

Prisen så? Ikke så afskrækkende, som man skulle tro. 1.450 dollar, eller omkring 10.000 kroner skal Redray koste, og den kan forhåndsbestilles allerede nu, med forventet levering i løbet af første kvartal 2013.

Så er Redray virkelig den våde drøm for os billedentusiaster, som vil have 4K i hjemmet? Det kan virke sådan, men det er endnu for tidligt at sige. RED er en ung producent med store ambitioner. Foruden at producere 4K videokameraer, og en ny laserprojektor kaldet CRIMSON, arbejder amerikanerne også med en distributionskanal til 4K video over internettet kaldet ODEMAX.

Så står det bare tilbage at se, hvorvidt producenten er kommet på dybt vand, eller om de lykkes med at få resten af branchen til at omfavne .RED standarden. De mægtige filmselskaber har som sædvanligt det sidste ord, når det gælder distributionsrettigheder, og de, der husker formatkrigen mellem Blu-ray og HD DVD for nogle år siden, ved, at de gerne bruger lidt tid på at bestemme sig for hvilket format, de vil gå efter.

Hvilke andre alternativer findes der? Well, Blu-ray formatet støtter ikke højere opløsning end 1920 x 1080p i nuværende version og en eventuel opdatering af BD-standarden vil medføre, at vi alle må købe nye afspillere. BDA (Blu-ray Disc Association) har været temmelig tavse omkring dette tema, men vi håber årets CES-messe kan bringe mere klarhed omkring temaet.

http://www.red.com/store/products/redray-player

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Ny subwoofer til de superrige

Hjemmebio-kraftkarl er inde til test

Nu kommer den endelig

Vildere surroundforstærker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nyt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarudsalg på soundbars

Se den lille 4K-projektor

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

Sonos i konkurrence mod Apple og Sony?

Her er Bose Smart Ultra Sounder

XGIMI Horizon Ultra: 4K-projektor med Dolby Vision

0
Scroll to Top