TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Hjemmebio på 12 kvadratmeter

Hvor der er hjerterum, er der husrum, siger man. Og hvor der er husrum, er der også plads til en hjemmebiograf!

Af / 20/04/2018 - 00:03
Hjemmebio på 12 kvadratmeter

Der er mange, der drømmer om egen biograf derhjemme, men for flertallet bliver det ved drømmen. De fleste nøjes med en fladskærm og en soundbar i stuen. Det kan fungere fint, men man må undvære de gåsehudsoplevelser, som kun en rigtig hjemmebio kan give.

Den gode nyhed er, at det at bygge et skræddersyet filmrum ikke behøver at være så frygtelig kompliceret! Heller ikke frygtelig dyrt: Hvis man har et rum tilovers og er villigt til at smøge ærmerne lidt op, kan man få en hjemmebiograf med storartet lyd og billede for betydelig færre penge, end det koster at forny køkkenet eller badeværelset.

Byg din egen hjemmebiograf

De fleste vil nok være enige i, at en rigtig hjemmebiograf starter med et stort billede. Du skal have en projektor og et lærred, helst på 100 tommer eller mere. Derefter har du brug for en videokilde (Apple TV eller Blu-ray-afspiller), en surround-forstærker, de nødvendige kabler og et sæt surround-højttalere (minimum 5.1 kanaler), for at det kvalificerer.

Men det holder ikke at smide det hele ind i en almindelig stue og håbe på et godt resultat!

Hjemmekino 33064

Annonce

Væggene er betrukket med gråt og sort Molton-stof, der er kendt for sine lys- og lydabsorberende egenskaber. På gulvet ligger der et gråt gulvtæppe, mens loftet har lydisolerende plader af den slags, man ofte finder på kontorer. De mørke og lysabsorberende materialer reducerer genskin på lærredet og hjælper med at bevare kontrasten i billedet. (Foto: AV Shop)

Hjemmebio på 12 kvadratmeter

En ordentlig hjemmebiograf kræver et dedikeret rum, hvor alt er lagt til rette for den maksimale filmoplevelse. Det er netop det, AVshop i Oslo har forsøgt at bevise med deres nye minibiograf. Egotrippet, som den hedder (Egotrippen på norsk), er bygget med et stramt budget og begrænset plads – men resultatet er imponerende!

Udgangspunktet for Egotrippet er et mellemstort “kosteskab” – kun 2,4 meter bredt og 5 meter langt. Ikke nogen storstue altså, men ganske repræsentativt for, hvad mange af os har adgang til derhjemme.

Selve rummet er bygget med relativt enkle midler: Her finder man ikke lydisolerende “rum i rum”-vægge eller flydende gulv – kun det, der er allermest nødvendigt for at give en god filmoplevelse. Det indebærer et totalt mørklagt rum med blændede vinduer, hvor den eneste lyskilde (ud over spots i loftet) er projektorlampen.

Smalt rum, men stort lærred

Et langt, smalt rum som dette byder på mange udfordringer. En af dem er at få plads til et tilstrækkelig stort lærred og samtidig få placeret højttalerne (front, venstre/højre og centerkanal) korrekt. AVshop har løst dette med deres egen speciallavede baffelvæg, som udnytter pladsen maksimalt.

Den lærredsdug, der anvendes, er lydtransparent, så den kan hænges foran højttalerne. Disse er så monteret i en falsk væg bag lærredet. Væggen er ca. 30 cm dyb og bygget op omkring et skelet af stålprofiler, der også fungerer som hylder til højttalere og elektronik.

Væggen er fyldt med isolering, dækket af MDF, gipsplader og sort højttalerstof. Den finurlige konstruktion står på gulvet og hviler på isolerende gummifødder for at forhindre, at vibrationer overføres til resten af rummet. Hele vægløsningen sælges som byggesæt og fæstnes ved hjælp af en popnittetang.

Oppslag 33068

På trods af smalle rumdimensioner har AVshop formået at klemme et lærred på hele 106 tommer ind. Og her mener vi virkelig klemt: Lærredsrammen sidder bogstavelig talt i spænd mellem sidevæggene! (Foto: AV Shop)

Stor lyd i et trangt rum

Én ting er at få plads til et stort billede i et lille kosteskab, men at få ordentlig lyd er om muligt en endnu større udfordring: Ugunstige rumdimensioner med gulv, vægge og loft, der reflekterer, kan have en negativ indvirkning på den lyd, man hører. I en smal “korridor” som denne vil især sidevæggene bidrage med meget efterklang.

Det har AVshop løst med lydabsorberende og lyddiffuserende plader, som til dels sluger og bryder lydrefleksionerne op. Det har tydeligvis hjulpet, for vi hørte ingen irriterende efterklang eller andre tegn på dårlig akustik.

Udstyret

Du finder ingen svinedyr laserprojektor eller kæmpestore højttalere i Egotrip-rummet, men der er brugt ordentlige komponenter hele vejen.

Projektoren er den anerkendte Epson TW-9300, som projekterer på AVshops lydtransparente DreamScreen-lærred. Lyden kommer fra en 5.1-opsætning af Adam Audio GTC 55, som vi har gode erfaringer med fra en tidligere test. Derudover er der monteret to ekstra Atmos-højdekanaler i loftet af typen Elac 1645. De er valgt, fordi de kun optager lidt plads og anvender samme type bånddiskant som Adam-højttalerne.

Filmkilden er en Sony UHD Blu-ray-afspiller, og surround-forstærkeren er ingen ringere end kraftkarlen Marantz SR8012!

Hoyttalere 33063

Man skulle ikke tro det ved første øjekast, men bag lærredet sidder der faktisk en hel flok højttalere (tre fronthøjttalere og to 12 tommers subwoofere). (Foto: AV Shop)

Oplevelsen

Egotrippet er en ret spartansk indrettet og mørk hule, som kan give en lidt klaustrofobisk følelse, når man sætter foden inden for døren. Men alt det er glemt, når vi trykker på Play! Idet biografmørket sænker sig, og billedet kommer op på lærredet, glemmer vi omverdenen og suges ind i filmens handling.

Billedet i Egotrippet er et kapitel for sig. Epson TW-9300 præsenterer Christopher Nolans Dunkirk (UHD Blu-ray) med strålende skarphed og knaldstærke farver, godt hjulpet af den smarte indretning. Omgivelserne absorberer alt strølys og giver et kontrastrigt billede, som bogstavelig talt svæver i mørket foran os. Selv om lærredet er spændt ud fra væg til væg, er der ingen problemer med refleksioner fra siderne. Det føles faktisk som at sidde i et langt større og bredere rum!

Alligevel er det lyden i Egotrip-rummet, der imponerer mest. De kraftige Adam-højttalere bag lærredet skaber et stort, sammenhængende lydbillede, der er perfekt koblet til handlingen på skærmen. Dialogerne er krystalklare og distinkte, med en resonans, der rammer os lige i mellemgulvet.

Bagtil i rummet bidrager de fire surround-højttalere (to på siden og to Atmos-højdekanaler i loftet) til at binde lydboblen sammen til et tredimensionelt lydbillede. Det er besnærende at høre, hvordan lydeffekterne bevarer samme karakter, idet de panorerer fra højttaler til højttaler! Jeg tog mig flere gange i næsten at dukke mig, da flyene i Dunkirk susede hen over vores hoveder.

Bassen er ikke lige så fremtrædende, buldrende og tung, som man kan opleve det i visse biografsale. De to 12 tommers subwoofere fra Adam er kendt for en temmelig stram og kontrolleret gengivelse, og vi spekulerer på, hvordan det ville lyde med en større subwoofer.

Men de lyder bestemt ikke spagt! Når Superman brager sammen med Doomsday-monsteret i Batman v Superman, er det, som om hele rummet eksploderer. Bassen er der, når den skal være der, og kan mærkes i mellemgulv, stoleryg og bukseben!

Atmos hoyttalere tak 33066

Atmos-højttalerne i loftet (Elac 1645) giver højdedimension og 3D-effekt til handlingen. (Foto: AV Shop)

Prøv selv!

Når man ser de lækre biografinstallationer i millionklassen rundt om i verden, kommer man let til at tænke, at hjemmebio er blevet for ekstravagant, kompliceret, dyrt og pladskrævende. Men sådan behøver det ikke at være!

Egotrippet er et godt eksempel på, hvad der kan opnås med enkle midler og et fornuftigt budget. De løsninger og produkter, der er valgt, kan let skaleres op eller ned afhængigt af pengepung og evner. Så længe du har et rum med plads til dig selv (og forhåbentlig resten af familien), er der håb!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *