TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Ægte 4K-projektorer fra Sony

Hvor andre snyder sig til et 4K-billede fra HD-paneler, har Sonys projektorer ægte 4K-paneler. Nu kommer der to vigtige modeller med den nye X1-processor, som giver billedprocessering i topklasse.

Af / 17/04/2021 - 11:38
Ægte 4K-projektorer fra Sony

Sonys billigste 4K-projektor hedder i dag VPL-VW270ES. Det er også den billigste projektor på markedet med et ægte 4K-panel. Den erstattes nu af VPL-VW290ES med Sonys nye X1-billedprocessor til projektorer. Sidstnævnte gør en del blærede ting, bl.a. med HDR-video. Af samme grund erstattes deres billigste laserprojektor, VPL-VW870ES, af VPL-VW890ES.

sp2
Sony VPL-VW290ES er den billigste projektor med ægte 4K-billedpanel på markedet. Men billig er den ikke ligefrem. (Foto: Sony)

Ægte 4K

Rigtig mange andre 4K-projektorer på markedet “snyder” ved hjælp af optisk linseforskydning for at trylle flere pixels ud af et HD-panel (1080p). Det fungerer fint, men fordi alle pixels ikke tegnes op helt samtidig, betyder det dårligere skarphed under hurtige bevægelser og går også ud over kontrasten. Det vil ikke Sony stå model til, men tegner alle 8,8 megapixel (4096 x 2160) op på lærredet samtidig.

Sonys billigste 4K-projektor hedder altså VPL-VW290ES nu. Det er en LCD-projektor (SXRD) med en lysstyrke på respektable 1500 lumen, og Sonys LCD-teknologi giver et rigtig fint kontrastforhold. Det er der også brug for, for VW290 har ikke dynamisk iris, som kan give endnu sortere sort.

Sony har ikke specificeret kontrastforholdet på hverken VW290 eller forgængeren VW270, men vi målte VW260 til over 20.000:1, hvilket er rigtig godt. Da panelet er det samme som før, kan vi regne med, at kontrasten på VW290 mere eller mindre er den samme.

sp3
Sonys X1-processor giver bl.a. bedre HDR-effekter end før. (Illustration: Sony)

Bedre HDR med ny billedprocessor

Den store nyhed i forhold til forgængerne er, at VPL-VW290ES og VPL-VW890ES har fået den nye billedprocessor X1. Sony har taget udgangspunkt i TV-processoren X1, men modificeret den, så den passer bedre til projektorer. Hvilket ikke mindst gør en forskel på HDR-indhold.

Annonce

HDR handler om at gengive visse effekter endnu lysere end det, der er defineret som hvid. På et TV kan man skrue ekstra meget op for lyset på enkelte pixels i kortere perioder ad gangen for at genskabe disse effekter. Men det er ikke muligt på en projektor, da man så skulle skrue op for lyset på hele panelet samtidig. Hvilket ville betyde, at sortniveauet også blev lysere.

Det, man i stedet kan gøre på en projektor, er at reducere lysstyrken på hele billedet, så man har noget i overskud til når HDR-effekterne kommer. Det er dog ikke optimalt, fordi detaljerne så drukner, selv i et mørkt rum.

sp4
Sony VPL-VW290ES fås også i hvid. (Foto: Sony)

Dynamisk tone-mapping

Løsningen er at bruge tone mapping, hvilket betyder, at man reducerer HDR-effekterne og i stedet hæver lysstyrken. HDR-effekterne bliver så ikke lige så spektakulære, men i det mindste får man detaljerne tilbage – og projektoren kan desuden udnytte det store farverum DCI-P3, der følger med HDR. Hvilket giver en væsentlig større farvedybde end standard 8 bit Blu-ray.

Men Sonys X1-processor tager det hele et skridt videre. Den har studeret en billedbank med mange tusind forskellige scenarier og bruger maskinlæring til at forstå, hvordan man behandler HDR-informationen til enhver tid. En slags dynamisk tone-mapping, der skal sikre mere intense HDR-effekter, uden at det sker på bekostning af det oplevede sortniveau.

sp5
Hvis du er på udkig efter en 4K-laserprojektor, kan Sony VPL-VW890ES være noget for dig. Hvis du da har små 200.000 kroner at brænde af … (Foto: Sony)

Reality Creation

En anden nyhed, der følger med X1-processoren, er det, Sony kalder Reality Creation. Igen kommer den gigantiske billedbank til sin ret, når Sony tager et HD-billede og opskalerer det til 4K.

Sony bruger maskinlæring til at genkende mønstre i objekter fra billedbanken og overfører disse til det billede, der skal opskaleres. Resultatet er højere opløsning end med almindelig opskalering og samtidig færre artefakter.

sp6
Fra venstre: VPL-VW890ES, VPL-VW290ES i sort og VPL-VW290ES i hvid. (Foto: Sony)

VW890 – den billigste laserprojektor

Hvis du vil have en projektor, der starter med det samme, når du tænder den – ligesom et TV – og også en lampe, som du aldrig behøver at udskifte, så er VPL-VW890-projektoren noget for dig. Altså hvis du har råd. For hvor VW290 koster 5.500 euro, må du slippe det femdobbelte for VW890. Det vil sige 25.000 euro, altså næsten 200.000 danske kroner, når forhandlerne har svinget deres regnemaskiner. Ouch!

Men state-of-the-art koster, og ud over den nævnte laserlampe kan VW890 prale af Sonys bedste optik. Sonys ARC-F-linse har 18 glaselementer i 15 grupper for at give en superskarp optegning på lærredet af hver eneste 4 mikrometer pixel.

VPL-VW890ES har en lysstyrke på 2200 lumen, og den dynamiske iris giver næsten uendelig kontrast, ifølge Sony. Med andre ord er det rummet, der bestemmer det reelle kontrastniveau. Hvor VPL-VW290ES har manuel linsejustering, er VW890ES automatisk, og den har også linsehukommelse, så man kan gemme forskellige justeringer til billedformaterne 16:9 og 2,35:1. Et must, hvis man har et bredt lærred.

Hvis laser ikke er vigtigt for dig, tilbyder VPL-VW590ES det samme som VW290, men har dynamisk iris samt automatisk linsejustering og linsehukommelse. VW590 koster 7.000 euro eller godt 50.000 kroner.

Læs også Fantastiske farver, men … Topmodellen i Premiere-serien skaber et stort og lyst billede med spektakulære farver. Desværre har LSP9T også nogle farveproblemer, som gør, at den skyder lidt over målet.

Priser og tilgængelighed

VPL-VW290ES og VPL-VW890ES kan købes nu, og priserne er 5.499 euro for VW290 og 24.999 euro for VW890.

Mere info: pro.sony

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

XGIMI projektorer giver hjemmebioen en lysindsprøjtning

Sonys nye projektorer ser fantastiske ud

Ny super-soundbar fra Klipsch

Hvad er pixelskift i en projektor?

Ny hjemmebiograf-sværvægter fra Denon

Samsungs lancerer nye laserprojektorer

Epson frister med gigantbillede

Vanvittig soundbar fra Nakamichi

Budgetvenlige højttalere

Alt hvad du har brug for til hjemmebiografen

Google-streamer med kunstig intelligens

Dolby vision kommer til en biograf nær dig