Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Årets anbefalede hovedtelefoner

Nogle er store, andre er små, og de er i alle prisklasser at få. Ja, her handler det naturligvis om hovedtelefoner i alle deres former.

Skrevet af / 22/01/2013 - 17:00
Årets anbefalede hovedtelefoner

Det er egentlig ikke nødvendigt med en stor indsats for at forbedre lydoplevelsen fra din mobil eller anden musikkilde, og du behøver ikke nødvendigvis at bliver ruineret i processen. Brug et par hundredlapper på et sæt hovedtelefoner, og du vil mærke en væsentlig forbedring i forhold til dem, der fulgte med din mobil, da du købte den. Vil du forbedre lyden endnu et par trin, eller have et par hovedtelefoner til lidt mere eksklusiv brug derhjemme, så kan det være værd at bruge lidt flere penge.

For en del mennesker er hovedtelefonerne desuden meget mere end bare en lydforbedring; i mange tilfælde er de et vigtigt tilbehør, som fortæller, hvem du er. Hovedtelefoner, som både lyder godt, sidder godt, ser godt ud og desuden har en overkommelig pris, er faktisk mulige at finde i dag.

Forskellige varianter
Afhængigt af hvad du foretrækker, og i hvilket miljø hovedtelefonerne skal anvendes, findes der forskellige varianter at vælge imellem. De små og ofte diskrete høretelefoner optager lidt plads og findes med eller uden propper. Hvis du vælger du varianten uden propper, lukkes baggrundslydene ikke lige så godt ude som med propper, og de sidder heller ikke specielt godt i ørerne. På den anden side kan propperne gøre ondt i øregangen efter et stykke tids brug. Bruger du musik, når du træner, kan en bøjle fastgjort omkring det ydre øre være en god idé.

Hvis du foretrækker hovedtelefoner uden på ørerne med hovedbøjle, kan du enten vælge nogle, der ligger på ørerne, eller en som omslutter ørerne helt. En kop, der omslutter øret helt, opleves oftest som mere bekvemt og lukker desuden omverdenen effektivt ude. Prøv dig frem for at se, hvilke hovedtelefoner der passer dig og dit hoved bedst; de skal hverken sidde for stramt, for løst eller skrabe mod hovedet. Hvis du planlægger at købe hovedtelefoner for at forbedre lyden fra din telefon, så sørg for, at de er kompatible med netop din mobil.

Åbne, lukkede eller midtimellem?
I et lukket, halvåbent eller åbent kammer inde i koppen på hovedtelefonerne sidder de elementer, som skaber lydbølger. Den lukkede version, hvor elementerne sidder i en lukket kop, har den fordel, at den byder på god lydisolering; den hindrer med andre ord lyd i at trænge ind såvel som ud. En anden fordel med den lukkede konstruktion er, at den generelt giver bedre basgengivelse. Ulempen er, at lyden ofte bliver mindre åben og luftig.

Den helt åbne type kan give en mere naturlig lyd og en luftigere klang, hvorimod bassen har en tendens til at blive lidt mere kedelig. En ulempe ved sådanne hovedtelefoner er, at de lækker ganske meget lyd til omgivelserne, hvilket kan opfattes som forstyrrende, hvis du f.eks. anvender dem i bussen eller på din arbejdsplads for selv at få arbejdsro.

Den halvåbne type er en mellemting og ligger et sted mellem den lukkede og den åbne, når det gælder læk til og fra omgivelserne. Hvad du foretrækker, er naturligvis en smagssag.

Støjreduktion
Man kan sige, at der findes to forskellige typer støjreduktion. Den mest simple – og billigste – er hovedtelefoner med meget tætsluttende ørekopper eller propper (lukkede hovedtelefoner), som arbejder med meget lydabsorberende materialer, der lukker udefrakommende lyd ude. Denne teknik er ganske vist effektiv mod lyd med høj frekvens, men den lavfrekvente rumlen fra fly, tog eller biler slipper let igennem.

Hvis du rejser meget, kan hovedtelefoner med aktiv støjreduktion være en god investering. Her er ørekopperne (eller propperne) udstyret med mikrofoner, som fanger den støj, der kommer udefra, og derefter beregner frekvenserne på den og skaber en “modlyd”. Modlyden sendes herefter ud sammen med musikken og slår på den måde de uønskede, forstyrrende frekvenser ud. Denne teknik gør hovedtelefonen noget dyrere, men er pengene værd i et støjende fly eller tog.

Budget

Philips-SHL520WT

Philips CitiScape SHL5205

Fra Philips’ designlinje CitiScape Collection, der er inspireret af japansk popkultur, kommer disse skønne hovedtelefoner, som – på trods af at det meste er blank plast – ser rigtig tiltalende ud.

Den lukkede konstruktion til trods leverer disse hovedtelefoner et lydbillede, som er acceptabelt luftigt, sprødt og åbent, og de har desuden en evne til at levere bas på en god og nuanceret måde, uden at det bliver for fladt, tyndt eller grødet. Mellemregister og diskant møder hinanden fint, og helhedsbilledet er rigtig godt. De bløde ørepuder er meget bekvemme, og hovedtelefonerne har en strålende komfort, hvilket betyder, at man kan anvende dem lang tid ad gangen. Ledningen er af den praktiske flade type, som mindsker irriterende sammenfiltring, og vi giver et stort plus, fordi der medfølger en adapter, som gør, at Philips CitiScape passer til de fleste mobiler og afspillere på markedet.

Dette er designhovedtelefoner for dig, der ønsker at blive set, men ikke vil stå forrest på barrikaderne. Hovedtelefonerne kan fås i sort, hvid eller poppet rosa, og både udseende, komfort og lyd gør – sammen med det flade kabel og adapteren – at Philips CitiScape føles som mere værd end de 349 kroner, der står på prissedlen.

Med støjdæmping

AKG K 495 NC

Hvis man rejser meget og elsker musik, er der ikke noget bedre end hovedtelefoner med støjdæmpning.

Hovedtelefoner med støjdæmpning findes i alle størrelser og prisklasser. De allerbilligste har hverken god dæmpning eller god lyd. Men i topsegmentet ser det anderledes ud, og her befinder AKG K495 NC sig. Et par kompakte hovedtelefoner med aktiv støjdæmpning, hvor mikrofoner opfanger støj, som udlignes elektronisk i hovedtelefonernes støjdæmpningskreds.

De vejer ikke meget, men er solidt bygget og oser af kvalitet. Bærekomforten er god, men vi havde foretrukket, at den ene af de aftagelige ledninger havde håndfri styring af smartphone. Til gengæld kan man fortsætte med at spille musik, selv om batteriet er fladt. Det er det ikke alle støjdæmpende hovedtelefoner, der kan.

Støjdæmpningen er fortsat bedre på Bose QuietComfort 15, men ikke særlig meget. AKG-hovedtelefonerne spiller derimod bedre, med god balance i lydbilledet og en fyldig omend noget mørk klang – og god dynamisk kontrast. Sammen med de nævnte Bose QuietComfort 15 og Audio-Technica ATH-NC7b er AKG K495 NC bland de mest vellykkede hovedtelefoner med støjdæmpning. Og utvivlsomt de lækreste og mest solide.

Læs testen her

 

Topklasse

Shure SRH1840

Hvis man ifører sig hovedtelefoner, når man virkelig skal lytte, er det vanskelig at finde et bedre køb end Shure SRH1840.

Lydkvaliteten er absolut i topklasse. Det er lykkedes Shure at lave nogle åbne hovedtelefoner, som lyder fyldigere end normalt for denne type ørestykker, men uden de lukkede ørekoppers følelse af, at lyden er lukket inde i hovedet. De leverer en potent bas, er yderst balancerede med fortræffelig sammenhæng og lyder krystalklart fra bas til diskant.

På mange måder får man i pose og sæk med SRH1840. De kombinerer varm og fyldig klang med et åbent og detaljeret lydbillede som få andre. Klavertoner får en herlig varm og fløjlsagtig klang. Vokaler – uanset køn – klinger pragtfuldt i de åbne ørestykker. Desuden er det muligt at spille temmelig højt, uden at musikken antager aggressiv eller påtrængende karakter.

Shure SRH1840 ligger i en prisklasse, hvor konkurrencen er hård. Men de har en god sag, fordi de kombinerer så mange positive egenskaber og knap nok har nogen negative sider. Det åbne og gennemsigtige lydbillede fungerer i perfekt harmoni med den fyldige klang, som hovedtelefonerne leverer.

Læs testen her

 

High-end

STAX SRS-4170

At beskrive Stax SRS-4170 som high-end er en underdrivelse. De er blandt verdens bedste hovedtelefoner.

Stax SRS-4107 består af hovedtelefonmodellen SR-407 og forstærkeren SRM-006ts og koster nøjagtig det samme, som hvis du køber komponenterne hver for sig.

Jovist er 15.000 kroner dyrt, men her må man sammenligne med, hvad man får af højttalere til samme pris. Og lad det være sagt med det samme: Der er ingen stuehøjttalere til den pris, som er i nærheden af denne lyd!

For når det kommer til at gengive musikkens fulde sandhed, er der intet som Stax. Det umådelig sammenhængende lydbillede giver plads til alle instrumenter. Dynamikken er superb, med hvert lille violin-pick klart som dagen og omringet af meget luft. Bassen er dyb og luftig på én gang, og uanset hvordan man vender og drejer det, lyder det fantastisk.

Hovedtelefonerne spiller ikke lige så højt som den traditionelle dynamiske type, og da de ikke farver noget, vil en spinkel musikproduktion lyde netop som det. Dagens loudness-betændte popmusik kan dermed lyde noget kedeligt. Men det er slet ikke Stax’ skyld!

Er de så pengene værd? Det må du selv afgøre. Alt, hvad jeg kan sige, er at mere vellydende hovedtelefoner på kompleks musik har jeg aldrig hørt.

Læs testen her

Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Endte i 1995 lidt tilfældigt på bladet Elektronikvärlden, som senere skiftede navn til Ljud & Bild. Frem til 2013, da hun valgte at prøve kræfter med andre ting, havde hun været projektleder, journalist og redaktionschef. Fra marts 2021 er hun tilbage på freelancebasis. Åsa skriver først og fremmest om brugbare dimser, der gør livet lidt sjovere, og ser måske tingene fra et lidt andet perspektiv end sine kolleger.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Forbedret hørelse med AirPods Pro

Held og lykke med at købe disse

De bedste hørepropper får en afløser

Skullcandy: GROM-lyd til børneører

Endnu bedre Accentum fra Sennheiser

Forstærkere fra HiFiMAN

Beyerdynamic fejrer 100 år med specialudgave

Bruger solen som kraftværk

Støjreducerende hørepropper fra OnePlus

Prisbillige hørepropper fra Redmi

Hørepropper: Audio-Technica lover creme til øregangene

Hovedtelefoner afkoder din hjerne

0
Scroll to Top