Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Årets bedste gadgets

Vi så ikke de store teknologiske revolutioner i 2013, men konkurrencen på markedet blev skærpet, og det betød flere spændende produkter til os forbrugere.

Skrevet af / 17/11/2013 - 12:13
Årets bedste gadgets

I hele 2012 var Apple og Samsung de to store kamphaner, som med hver sin flagskibsmodel – iPhone 5 og Samsung Galaxy S III – totalt dominerede det globale smartphone-marked.

Gassen gik af Samsungs ballon
Da vi forlod 2012, var der intet, som tydede på, at det skulle ændre sig i 2013, men så skete der ting og sager. Knap var 2013 kommet i gang, før den taiwanske mobilproducent HTC sprang en bombe med firmaets nye topmodel, HTC One, der både af Lyd & Billede og en masse andre medier blev kåret som ny Android-konge. Bevares, Samsung havde endnu ikke lanceret firmaets Galaxy S4-model, men da den så dukkede op et par måneder senere, skabte den aldrig lige så meget hype som den megapopulære forgænger, Galaxy S III, havde gjort i 2012.

Tværtimod kom andre spillere på banen og tog endnu mere gas af Samsungs ballon. Sony overraskede alt og alle – først med Xperia Z og blot et halvt år senere med den endnu vildere, opdaterede model Sony Xperia Z1 – og selv LG leverede med den spritnye LG G2 en flagskibsmodel af så høj kvalitet, at vi nu reelt kan tale om mindst fire producenter, der hver især har attraktive Android-modeller på markedet. Samsungs dominans er ikke længere en selvfølge.

Apple lever i sin egen osteklokke med iPhone, der langtfra er så dominerende på smartphone-markedet, som den var for blot få år siden, men som dog stadig er den bedst sælgende smartphone-model i verden.

Og så må vi ikke glemme Nokia, der i år har lanceret både Lumia 925 og Lumia 1020. Det engang så dominerende firma har siden 2012 med hjælp fra Microsofts Windows Phone 8 operativsystem kæmpet en brav kamp for at genvinde tabte markedsandele på mobilmarkedet.

Microsoft tabte første slag om tablet-markedet
Også på Apple og Samsung, var Ift med at gå enegang medå på tabet-markedet forsøgte Microsoft at gøre deres hoser grønne. Sidste år lancerede en række producenter – bl.a. ASUS og Samsung – tablets baseret på Windows RT, Microsofts dedikerede tablet-version af Windows 8, samtidig med at Microsoft sendte den egenproducerede Surface RT-tablet på markedet. Og resten er, som man siger, historie. En efter en er de andre producenter faldet fra og har droppet Windows RT, så der nu kun er Microsofts egen Surface RT-tablet tilbage på markedet. Og dette produkt blev i sig selv en større fiasko for Microsoft, som havde produceret mange flere enheder, end der var efterspørgsel efter.

Derfor bliver det spændende at se, hvad der sker med Windows RT i 2014. Microsoft har netop lanceret Surface 2, som kommer med det opdaterede Windows RT 8.1, og nu må det næsten være knald eller fald for Microsofts satsning på ARM-produkter. En joker i Microsofts ærme kan være købet af Nokia, der nemlig rygtes at have en RT-tablet på bedding.

Android vinder frem
Så gik det væsentlig bedre for Googles mobile operativsystem, der allerede i 2012 havde slået sin dominans fast som verdens førende smartphone-platform. I år så vi flere og flere Android-baserede tablets, og selv om Apples iPad stadig er den bedst sælgende tablet-model på markedet, så haler Android som tablet-platform kraftigt ind på Apple.

I år så vi så flere superlækre Android-tablets, og ikke mindst Sony Xperia Tablet Z, der i år vinder prisen som Årets Tablet, slog fast med syvtommersøm, at godt design og adgang til masser af indhold, funktioner og apps ikke er noget, Apple har patent på.

Hybrid eller gadekryds?
Mens Microsoft snublede i tablet-ræset, havde software-giganten fra Seattle mere held i sprøjten i 2013 med Windows 8. Vi så et væld af hybrid-computere baseret på det nye pc-operativsystem, og hermed menes computere, der både kan bruges som almindelig pc og som tablet.

Nogle modeller faldt bedre ud end andre, men fra producenter som Dell, ASUS og Sony så vi spændende bud på hybride modeller med anderledes og brugervenlige betjeningsmuligheder, og faktisk havde også Microsoft selv en lille succes med Surface Pro – en kraftig tablet-computer meget lig Surface RT, men baseret på Windows 8 Pro.

Fremtiden
… er notorisk svær at spå om, men selv om 2013 har været et spændende gadget-år, så ved vi vist alle sammen godt, at der har været langt mellem de teknologiske tigerspring. Sådan behøver det ikke at gå i 2014. De store teknologivirksomheder kan ikke nøjes med at lurepasse og forsøge at erobre markedsandele fra hinanden i én uendelighed. De er nødt til at skabe nye markeder for at sikre fortsat vækst. Derfor kan 2014 meget nemt komme til at se helt anderledes ud med masser af helt nye nyheder og produkter.

 

Pinell-Go-DAB

Årets bedste radio

Pinell GO

Størrelsen taget i betragtning er lyden fra Pinells lille rejseradio opsigtsvækkende god.

Pinell GO

Små radioer har lille lyd, gerne lidt skinger og basfattig. Årsagen er en billig højttaler og forstærker. Derfor vælger de fleste hellere en Tivoli PAL. Så bliver lyden fyldig og varm, og den er lille nok til at tage med ud. Men den har ikke DAB eller stationsvalg. Det har Pinells lille GO.

Den norske radio er endnu mindre end Tivoli-radioen. Alligevel er det lykkedes at få plads til et stort batteri med over 24 timers spilletid samt FM og DAB+ og ikke mindst et højttaler-element, der dækker en stor del af fronten. Et medfølgende rødt mini-jack kabel bruges til at koble eksterne lydkilder til. Radioen har nemlig ikke trådløs tilkobling, men da den næppe er langt væk, når man bruger den, er kabelforbindelse lige så praktisk.

Lydbilledet er varmt og klart uden at blive hårdt og uden den skingre klang, der ofte kendetegner små rejseradioer. Tale lyder klokkeklart, og forstærkeren har muskler nok til at gengive musik med overbevisende dynamik.

Pinell GO er foreløbig den bedste blandt de små rejseradioer, og lægger man funktionalitet, over 24 timers batterilevetid samt bygge- og lydkvalitet sammen, er den absolut pengene værd sammenlignet med, hvad der ellers findes af rejseradio-modeller. Med DAB+.

 

Jawbone-bigjambox-hires-001

Årets bedste bærbare højttalere

Jawbone Big Jambox

En stilfuld og højlydt batteridrevet højttaler, som taler til dig.

Jawbone Big Jambox

Den oprindelige Jambox var en lille rejsehøjttaler. Denne store Jambox har kraftigere højttalere og fungerer derfor udmærket til hverdagsbrug i hjemmet. Men den er stadig tilstrækkelig kompakt til, at man kan smide den ned i tasken og tage den med i parken eller på rejse. Batteritiden er udmærket, så den klarer let en dags afspilning. Desværre følger der ikke et etui med til sådanne lejligheder. Men eftersom den er bygget med metalgitter, burde den klare sig, hvis man er lidt forsigtig.

Jambox har betydelig mere avanceret software end de fleste højttalere. I stedet for lamper og display taler den ganske enkelt til dig og fortæller, hvornår batteriniveauet er lavt, eller at den har koblet sig til en mobil. Ved hjælp af Android-app’en kan man se batteritid og få mødepåmindelser og andet oplæst. Knapperne på oversiden kan programmeres, hvis man kobler den til computeren. Takket være indbygget mikrofon kan den også anvendes som højttalertelefon.

Det mest overraskende ved Jambox er, at man kan skrue vældig højt op, før det begynder at lyde dårligt. Ingen kan gætte, at musikken kommer fra denne lille fyr. Så længe man spiller popmusik, lyder det desuden rigtig godt. Det er først, når man forsøger sig med musik med rigtig dyb bas, at man mærker, der mangler noget i lydbilledet.

Hvis man vil have mere end bare en trådløs højttaler, så er Jambox et fristende valg. Den er smartphonens bedste ven med apps, der udvider funktionaliteten, programmer og tilpasninger, der kan downloades, samt højttalertelefon. Takket være det generøse batteri kan den desuden gøre alt dette uden for hjemmet, selv om lydressourcerne gør, at den også fungerer udmærket hjemme i stuen.

Læs testen her

 

Audio-pro-T10-White

Årets bedste trådløse højttaler

Audio Pro Addon T10

Trådløse højttalere er in, og få lyder så godt som denne.

Audio Pro Addon T10

De kan noget med højttalere hos Audio Pro. Utallige er de høje karakterer, de har høstet for deres vellydende og prismæssigt overkommelige højttalere. Meget for pengene, ingen tvivl om det. Men efterhånden er konkurrencen spidset til, og man er nødt til at se sig om efter nye markeder. Såsom trådløse højttalere. Af mange spået til at blive den næste store ting i branchen, og meget tyder på, at flere har forstået det. Men ikke alle lykkes. I hvert fald ikke så godt som Audio Pro.

Addon T10 er en 32 cm bred og kompakt højttaler. Og kun det. Ingen radio. Ingen cd-afspiller. Ingen docking. Kun trådløs. Via Bluetooth, så man kan streame musik fra enhver enhed. Uanset om det er smartphone, tablet eller bærbar.

Højttaleren, som også fås i sort, kan leveres i en fræk orange matlak med skindbetrukne bærehåndtag, hvilket måske er lige i overkanten for et så gennemført diskret design. Udførelsen er upåklagelig med to analoge indgange på bagsiden, en subwoofer-udgang og et USB-ladestik.

Addon T10 giver utrolig meget lydkvalitet for pengene. Og er måske den bedste af de mellemstore trådløse højttalere, vi har testet. En version med batteridrift kan blive den ultimative bærbare højttaler, og for dem, der hellere vil have AirPlay, findes der en version kaldet Allroom Air One.

 Læs testen her

 

Dell-XPS-12-Ultrabook

Årets bedste ultrabook/hybrid-computer

Dell XPS 12

Dell XPS 12 var årets store overraskelse. Uden dikkedarer overhaler den alle konkurrenterne indenom og viser, hvordan det der med “hybrid” skal gøres.

Dell XPS 12

Kort og godt ligner XPS 12 umiddelbart en helt normal bærbar computer, men skærmen sidder i en robust aluminiumramme og kan simpelthen dreje sig om sin egen akse. På den måde kan man blot dreje skærmen 180 grader og klappe den bærbare sammen igen, og så har man en kraftig tablet-computer med 12,5 tommers skærm og Windows 8.

Og Dell XPS 12 er blevet bestykket med en fantastisk skærm af typen WLED. Den er selvfølgelig berøringsfølsom, men den er også knivskarp, farverne er stærke, og den er præcis så stor, at den fungerer perfekt som bærbar-skærm – og præcis så lille, at den ikke er for stor til at være tablet-skærm.

Ud over den robuste aluminiumramme, der holder skærmen, er også kulfiberkabinettet, de øvrige aluminiumrammer og hele den generelle udførelse af meget høj standard. Alt i alt er XPS 12 et produkt, som med sin robusthed og brugervenlighed er tiltrækkende i en grad, så man bare har lyst til at røre ved den og bruge den.

Læs testen her

 

 

macbookpro_retina_13_990x500

Årets bedste computer

13″ MacBook Pro med Retina-skærm

13 tommers MacBook Pro med Retina-skærm er formentlig den bedste laptop på markedet i sin klasse.

MacBook Pro Retina 13

Det var sidste år, Apple lancerede den første bærbare computer med Retina-skærm. Det var en MacBook Pro med 15 tommers skærm, og da vi testede den, var vi svært begejstrede. Vi kaldte den en “brølende stærk laptop med en skærm, der savner modstykke” og konkluderede, at “Apple har formået at gøre en allerede meget hurtig og velbygget professionel bærbar endnu mere attråværdig”, hvilket var en “imponerende præstation”.

Nu er Apple så kommet med en 13 tommers udgave af samme bærbare computer, og her er der stort set ingen slinger i valsen. Specifikationerne er en smule anderledes, men i bund og grund er der tale om den samme solide præstation, som vi endnu har til gode at se overgået af nogen anden computerproducent. Den er det oplagte valg, hvis man gerne have et bærbart muskelbundt i ultrabook-størrelse. Skærmen er uden sammenligning den bedste på markedet, og den høje ydelse og skærmkvalitet er pakket ind i Apples stilrene, lækre og brugervenlige design.

Læs testen her

 

 

nokia_lumia_620

Årets bedste budget smartphone

Nokia Lumia 620

Den perfekte teen-mobil, og med i købet får man en masse funktioner fra langt dyrere modeller.

Nokia Lumia 620

Telefonens afrundede og nærmest lidt nuttede design råber og skriger mere efter en teenager end en account manager, men telefonen er robust og emmer af kvalitet, selv om den ikke er fremstillet af dyre materialer.

Med sine 3,8 tommer er skærmen så lille, at især tastaturet ved sms-skrivning og chat nok også er bedre egnet til smalle børnefingre end store mandepølser, men derudover er der intet at udsætte på den lille skærm, som leverer levende, klare farver og et skarpt billede.

Lumia 620 kommer med Windows Phone 8, men der, hvor den for alvor glimrer, er med de mange Nokia-specifikke apps, man får med i købet – f.eks. Nokia Transport, Kort, Byoversigt og Kørsel – og det samme gælder de særlige kamera-apps, som gør det i forvejen glimrende 5 megapixel kamera til en endnu større fornøjelse.

Kronen på værket er, at der ikke er blevet sparet så meget på lagerplads, og derfor kommer Lumia 620 med 8 gigabyte lager, der oven i købet kan udvides med helt op til 64 gigabyte via microSD. Fed detalje.

Læs testen her 

 

sony_xperia_z1_1000x500

Årets bedste high-end smartphone

Sony Xperia Z1

Fantastiske præstationer og klasseledende kamera. Det her er årets mest imponerende smartphone.

Sony Xperia Z1

Af ydre ligner Z1 meget den almindelige Z, men når man tager den i hånden, kan man tydeligt mærke forskel. Kanterne er nu afrundet, så den ligger bedre i hånden. Kvalitetsfølelsen er fremragende med for- og bagside af ​​hærdet glas plus en rigtig solid metalramme.

Takket være fuld HD-opløsning får man en rigtig god pixeltæthed, selv om skærmen er på hele 5 tommer. Selv lille tekst er let at læse, og alt ser rigtig skarpt ud. Og vi er absolut tilfredse med billedkvaliteten fra Z1; det er en fornøjelse at se film og kigge på billeder.

Den mest spændende nyhed i Z1 er dog kameraet. Sonys mobilafdeling har arbejdet sammen med kameradivisionen og bruger nu de samme komponenter som i kompaktkameraerne. Det lyder måske vanvittigt at øge opløsningen til ​​over 20 megapixel i en smartphone, men Sony har indsat en Exmor RS sensor, der er lige så stor som i et kompaktkamera. Sammen med det lysstærke G-objektiv med blænde f/2.0 giver det overraskende gode billeder.

Sony har taget en allerede god telefon og slebet skavankerne væk, trimmet den til racerhastighed og toppet det hele med et klasseledende kamera. Det er den hurtigste telefon, vi nogensinde har testet, og vi har aldrig før set så gode billeder fra et mobilkamera, især i svagt lys. Z1 er en luksustelefon, der både føles godt og ser godt ud. Og så er den vandtæt. Der er ikke andet at gøre end at overgive sig og aflevere kongekronen til Sony, der viser, hvor skabet skal gå.

Læs testen her

sonyxperiatabletz_990x500

Årets bedste tablet

Sony Xperia Tablet Z

I hvert fald når det gælder Android-baserede tablet-computere. Xperia Tablet Z er intet mindre end en genistreg!

Sony Xperia Tablet Z

Sonys nye tablet-computer er den første Android-baserede tablet, vi har set, der giver dig lige så meget kvalitet og lækkert design for pengene som Apples iPad. Man skal så også have pengene op af lommen for Xperia Tablet Z, men priserne holder sig i samme lag som den allestedsnærværende konkurrent.

Der er fokuseret på lækkert og brugervenligt design, og Sony har langt om længe fundet ud af, at de sidder på en guldgrube af medier og indhold, som man får adgang til en stor del af, skræddersyet til tablet-formatet, hvis man investerer i en Xperia Tablet Z. Skærmen og den bagvedliggende teknologi giver en behagelig og naturlig billedoplevelse, og lyden er så god, at det må få mange af tablet-konkurrenterne til at skamme sig!

At den så i øvrigt er vand- og støvtæt, skader heller ikke, og derfor tøver vi ikke med at give Sony Xperia Tablet Z prisen som årets bedste tablet-computer!

Læs testen her

htc_one_mini_1000x500

Årets bedste gadget

HTC One

Bare man ser to sekunder på HTC One, ved man, at den er noget ganske særligt. Her kan du læse hvorfor.

HTC One

HTC One går lige i hjertekulen og er så lækkert og præcist fremstillet (af ét stykke aluminium), at den hører hjemme på en udstilling af industrielt design! Den er sexet og lækker i en grad, så vi i hvert fald ikke kan holde fingrene fra den.

Skærmen på 4,7 tommer kommer med fuld HD-opløsning og har den største pixeltæthed (468 ppi), vi har set på nogen smartphone. UltraPixel-kameraet tager lækre, skarpe og kontrastfyldte billeder, og på lydsiden er HTC One bedre end konkurrenterne. Ikke mindst de eksterne stereohøjttalere!

Den nye Sense 5.0 brugerflade byder på et par fede finesser, men den glidende brugeroplevelse skyldes i højere grad, at HTC One, hvad rå ydelse angår, er et rent monster! Faktisk er det den hurtigste telefon, vi nogensinde har testet, hvilket ikke bliver dårligere af den lange batteritid og LTE-understøttelse.

Læs testen her 

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0
Scroll to Top