Med hørepropperne Euclid gør Audeze noget, de ikke har gjort før.
American Audeze er kendt for hovedtelefoner med planmagnetiske drivere (“højttaler-enheder”). De adskiller sig fra almindelige, dynamiske drivere ved, at membranen er et ultratyndt ark polymer ophængt mellem to sæt magneter. Når et elektrisk signal passerer gennem magneterne, får de arket til at vibrere og skaber dermed musik.
Det er i modsætning til dynamiske drivere, hvor en enkelt magnet får en spole til at bevæge sig, fastgjort til en membran, der skubbes frem og tilbage som et stempel.
Planmagneter – store og hurtige
Fordelen ved planmagnetiske drivere er, at de er meget hurtigere end dynamiske drivere, som kræver længere vandring og dermed automatisk bliver langsommere. Ulempen er, at planmagneter kræver en meget større membran for at flytte den samme mængde energi. Hvilket ikke virker særlig foreneligt med hørepropper.
I deres første hørepropper, de åbne iSINE 10 og 20, løste Audeze dette ved at flytte den store membran uden for høreproppen i et separat kammer. Herfra gik der en tragtkanal ind i selve proppen. Heldigvis var de ikke så tunge, men de var meget synlige. Et pudsigt koncept, som også fandt vej ind i high-end-modellen LCDi4 til over 20.000 kroner!
Deres første lukkede
De nye hørepropper hedder Euclid og er i modsætning til deres søskende af den lukkede type. De er lavet til entusiaster, som vil have en bærbar løsning med ægte high-end-lyd, men som ikke er villige til at ofre hverken komfort, stil eller holdbarhed.
Med Euclid har Audeze formået at skrumpe membranen til 18 mm (det typisk for de dynamiske er 6-10 mm) og fået plads til den i selve huset. Euclid ligner faktisk et par helt almindelige hørepropper. Bare dyrere, da overfladen, der ser ud som kulfiber, i virkeligheden er sortlakeret udfræset aluminium.
Audeze hævder selv, at Euclid har det største dynamikområde blandt nogen hørepropper af deres størrelse. Store ord, og vi glæder os til at høre resultatet!
Det hører med til historien, at selv om Audeze var de første med planmagnetiske hørepropper, og Euclid er deres første lukkede efter samme disciplin, har RHA i mellemtiden lanceret et par lukkede planmagnetiske hørepropper i form af CL2. Desværre havde de for skarp lyd og faldt ikke i undertegnedes smag. Vi håber, at Audeze Euclid klarer sig bedre.
Kablede
Audeze Euclid er kablede hørepropper ligesom næsten alle andre high-end-modeller. Men trådløs Bluetooth-tilslutning er på vej og vil blive lanceret sammen med et 4,4 mm balanceret kabel. Hvad disse vil koste, ved vi ikke. Kablerne har MMCX universalstik, så det er muligt at bruge tredjepartskabler.
Der medfølger flere typer øredutter, deriblandt i SpinFit-silikone og Comply memory-skum.
Pris og tilgængelighed
Audeze Euclid bliver tilgængelig i marts. Prisen er sat til 1.299 dollars, hvilket vi regner med vil betyde ca. 10.500 danske kroner.