Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Balloner skal give verden internet

Google ønsker at give hele verden internetadgang – ved hjælp af balloner.

Skrevet af / 17/06/2013 - 15:24
Balloner skal give verden internet

Det er den mystiske teknologiafdeling Google X, som startede projektet for to år siden, nemlig at udtænke hvordan man kan give internetadgang til verdens fattigste og mest utilgængelige områder. Tanken var at servere internet-hotspots for verden i form af højtflyvende balloner.

Science fiction
De allerfleste koncepter, som bliver udtænkt af Google X, bliver afvist næsten allerede når de bliver tænkt. Hele projektet drejer sig om at ville tage vilde ideer, mange af dem påtænkt i science fiction-universet, og se om de teoretisk kan lade sig gøre og i så fald, hvordan man kan løse det i praksis. For derefter at henlægge projektet, fordi de netop er for vilde.

Ikke stabile
Men indimellem er der ideer, som slår igennem. Internetbærende balloner, som skal give hele verden mulighed for at læse nyheder og kommunikerer online og se idiotiske YouTube-videoer, kan man nemt forstille sig ikke er blandt disse. De er ikke ligefrem stabile, fordi de er udsat for skiftende vinde og trykforandringer. Trods alt er det ikke så sjældent, at man hører om mennesker, som går ned med deres varmluftsballoner, og alle heliumballoner, som stiger herreløse til vejrs, er dømt til at gå i stykker og finde vej ned igen før eller siden.

Variabel opdrift
Det var en mand ved navn Rich DeVault, som efterhånden kom op med en mulig løsning i form af ”variabel opdrift”. Det drejer sig om at styre ballonerne ved at finjustere deres højde over havet for at finde luftstrømme, som blæste i rigtig retning. Google kunne bruge de store mængder tilgængelige vejrdata for nøjagtig at simulere luftstrømme i stratosfæren.

Efter mange mere eller mindre mislykkede forsøg, blev konceptet finjusteret lidt her og der, og Google X kunne starte større forsøg i samarbejde med Raven Aerostar, som laver vejrballoner for NASA, og som lavede ballonen, som tog Felix Baumgartner  til stratosfæren i oktober 2012 for at gennemføre verdens højeste frie fald.

Beboede områder
Man kunne nu prøve at flyve balloner over beboede områder og give internet til rigtige mennesker. Forsøgsstedet blev New Zealand.

Via en Android-tablet har ingeniørerne kunnet overvåge ballonerne, analysere vejrdata og styre ballonerne til deres ideelle højder ved hjælp af satellitkommunikation.

Over turbulenserne
Efterhånden som ballonerne blev styret via de ideelle luftstrømme, nåede de en højde på omkring 20.000 meter, dobbelt så højt som passagerfly, over vejr og turbulens. Hvor ballonen så holder sig på stabil kurs.

To husstande har indtil nu været med i forsøget og begge opnåede at få internet. Den sidste så sent som sidste torsdag d. 13. juni.

Project Loon er fortsat et godt stykke fra at realiseres kommercielt, men meget kan tyde på at dette er ”the real deal”, som skal give hele verden internet!

Kilde:
wired.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

AI planlægger vores ferie

Styr computeren med hjernen

Solpaneler i øjnene?

Googles AI fantaserer sig frem til spil

Ny AI udfordrer GPT-4

Google lancerer mini-AI

Kinas supercomputer slår rekord

AI-generator skaber realistiske videoer

ChatGPT får hukommelse - som kan slås fra

Kan dette pandebånd kontrollere drømme?

Googles chatbot skifter navn til Gemini

ISS modtager opgraderet computer

0
Lyd & Billede
Scroll to Top