Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Bedre Tesla-batterier i 2026: Silicium og tørre katoder

Tesla arbejder på mere effektive batterier. Fire modeller er lovet i 2026.

Af / 07/10/2024 - 10:45
Bedre Tesla-batterier i 2026: Silicium og tørre katoder

Med total markedsdominans blandt elbiler hviler Tesla ikke på laurbærrene. Ifølge teknologisiden The Information (artiklen kræver abonnement) har elbilproducenten planer om at lancere fire nye batterimodeller i 2026. Vi taler om solide opgraderinger af Teslas batterier, især deres eksisterende 4680-celle.

Tørre katoder, siger du?

Tesla vil bruge en “tør” produktionsteknik til batteriernes katoder, som har fået de lige så tørre navne NC05, NC20, NC30 og NC50. Man må ikke forveksle en tør katode med et solid state-batteri, da det i sidstnævnte er elektrolytten – forskellen mellem minus (anode) og plus (katode) – der er i fast tilstand. De nye batterier er stadig af lithium-ion-typen med flydende elektrolyt, men hvor katoden er produceret på en mere miljøvenlig og potentielt billigere måde.

Læs også Hvor realistisk er Toyotas solid state-batteri? Verden ser frem til ankomsten af solid state-batterier i 2027. Men hvor realistisk er det? Ikke særlig, mener journalisten.

Bumlet vej

Vejen til tørre katoder har været bumpet for Tesla. Ifølge rygterne har de kæmpet med et produktionsudbytte på kun 20-30 procent for disse katoder. Med andre ord har de været nødt til at skrotte op til 80 procent af alt, hvad der kommer fra samlebåndet. Men Tesla og Elon Musk er ikke kendt for at give op så let, og målet er at opnå et udbytte på 90 procent inden årets udgang. Nu er Musk & Co lige så kendt for at oversælge og underlevere, selv om de som regel når målet i sidste ende alligevel. Spørgsmålet er, om vi kan tro på, at de nye batterier kun er lidt over et år væk.

Tesla Giga Nevada - Google Earth
En stor del af Teslas batteriproduktion foregår på deres Giga-fabrik i Nevada. (Foto: Google Earth)

De fire Tesla-batterier

Så hvad kan vi forvente af disse nye superbatterier? NC05 beskrives som »arbejdshesten«, der bl.a. er beregnet til den kommende Robotaxi og Cybertruck. NC20 siges at have en højere energitæthed og er planlagt til sportsvogne som Roadster, men også en dyrere version af Cybertruck.

Men det er NC30 og NC50, der virkelig får det til at krible i teknonerverne. De bruger anoder af silicium-kulstof, som kan give betydeligt bedre ydelse og hurtigere opladning. Det aktive stof her er silicium, men fordi det udvider sig og revner efter blot et par opladningscyklusser, bruges der en belægning af kulstof for at forhindre udvidelse. Det er et koncept, der fungerer i laboratoriet, men som har vist sig at være vanskeligt at opskalere til masseproduktion.

Annonce

Tesla kan øge sit forspring

Hvis det lykkes for Tesla, kan de øge deres allerede solide føring i elbilkapløbet. Men lad os ikke glemme, at de stadig har udfordringer med produktionen af den nuværende 4680-celle. Vores mavefornemmelse er, at de fire batterier ikke kommer på samme tid. Først skal Musk & Co. fokusere på at få styr på tørkatoden i NC05 og NC20, før de kan begynde at drømme om NC30 og NC50 med siliciumkulstofanoder.

Uanset hvad, hvis alt går efter planen (hvilket det sjældent gør i Teslas verden), vil vi måske se mindst et af disse batterier i Teslas bilpark fra 2026.

Kilder:

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

700 km rækkevidde!

Mere effektive Tesla-batterier kommer i 2026

Ny Peugeot E-408

Kompakt Skoda Elroq klar til det danske marked

Dyr terrængående elcykel skal matche dyr elektrisk SUV

Elscooter til terrænet

Nissan vil skabe en elektrisk GT-R

Hvad skete der med elbilrevolutionen?

Endelig: Håndfri kørsel i Europa

750 km rækkevidde og indbygget ChatGPT

Nissan trimmer Ariya

Tesla Cybertruck til tjeneste!

Lyd & Billede