Segway er et firmanavn, de fleste tech-interesserede kender. Specielt er firmaet kendt for det specielle tohjulede transportmiddel, der i folkemunde bare kaldes en ‘Segway’, men som helt korrekt hedder en Segway PT (hvilket står for ‘Personal Transporter’).
Det er den amerikanske opfinder Dean Kamen, som bl.a. stod bag den allerførste insulinpumpe, der i december 2001 lancerede Segway’en. Kamens mest kendte citat stammer fra Time Magazine, hvor han forudså, at Segway ville være det samme fremskridt i forhold til bilen, som bilen i sin tid havde været i forhold til heste og hestevogne.
Sådan gik det ikke, nærmest tværtimod – bl.a. mistede den daværende direktør for firmaet, Jimmy Heselden, livet i 2010, da han ved et uheld kørte ud over en klippe på netop en Segway – og i 2015 blev firmaet opkøbt af den kinesiske konkurrent Ninebot, som i 2020 helt indstillede produktionen af det ikoniske produkt. På 20 år blev der kun solgt i alt 140.000 enheder på verdensplan, så ud fra et økonomisk synspunkt var det nok en klog beslutning.
I stedet satser Segway nu på andre produkter inden for elektrisk mobilitet, heriblandt elektriske scootere og knallerter, som nu kan købes på det danske marked.
Tre el-scootere og en el-knallert
Det drejer sig om Segway E110SE, Segway E110SE Launch Edition og Segway E125S, der alle tre er el-scootere, samt el-knallerten Segway B110S.
De to førstnævnte scootere er identiske for så vidt angår udseendet, men E110SE Launch Edition har pga et større batteri (1824 Wh) en rækkevidde på op til 97 km på en fuld opladning, hvor den almindelige model med et batteri på 1440 Wh må nøjes med 75 km. Til fælles har de et stort bagagerum på 27 liter, en motorkraft på 1,5 kW samt et tophastighed på enten 25 eller 45 km/t.
Segway E125S kommer med to batterier, hvilket giver el-scooteren en rækkevidde på hele 140 km, og den kommer også med ABS-bremser samt bredere og større dæk end de to andre modeller. Motoren er også kraftigere (3 kW), men af lovgivningsmæssige grunde er tophastigheden stadig fastsat til enten 25 eller 45 km/t.
El-knallerten Segway B110S er en del slankere end de tre el-scootere, og har derfor en rækkevidde på op til 105 km, selvom den kommer med samme størrelse batteri som Segway E110SE (1440 Wh). Tophastigheden er også den samme til trods for den noget mindre motor, der har en maksimal ydelse på 850 W.
Batteriet på alle modeller kan afmonteres og lades hjemme i stuen.
Smarte funktioner
Alle fire Segways er udstyret med en LED-farveskærm på styret, der giver overblik over bl.a. hastighed, batteriniveau, tilstand, Bluetooth-forbindelse osv.
Man kan selvfølgelig forbinde sit køretøj med mobilen, hvor Segway-Ninebot-app’en bl.a. indeholder det såkaldte Airlock-system, der gør en fysisk nøgle overflødig.
Derudover giver app’en dig alle relevante oplysninger om din el-scooter eller -knallert – såsom hvor man parkerede, hvor lang rækkevidde man har tilbage, data fra hver tur, servicestationer, etc.
Køretøjet er også tyveribeskyttet med AHRS-systemet (Attitude and Heading Reference System), som bygger på et integreret 4G-SIM-kort, sensorer og en GPS-forbindelse. På den må får man bl.a. besked via sin app, hvis scooteren eller knallerten pludselig skifter position.
Pris og tilgængelighed
Alle fire køretøjer fås som hhv. 25 km/t- og 45 km/t-model. El-knallerten Segway B110S koster 15.999 kroner, mens de tre el-scootere koster fra 21.999 kroner.