Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Bilstereo i særklasse fra B&O

Aston Martins nye sportsvogn får en V12 under hjelmen – og dansk superlyd i kabinen.

Skrevet af / 10/08/2012 - 09:10
Bilstereo i særklasse fra B&O

Hos engelske Aston Martin har de endnu ikke forstået hvad ”downsizing” betyder. Mens bilfabrikanter som Audi, BMW og Mercedes putter stadig mindre motorer i deres sportsudgaver, sværger briterne fortsat til deres 8- og 12-cylindrede V-motorer. Den nye udgave af Vanquish – Aston Martins topmodel (kendt fra Bond-filmen Die Another Day) – får en 5,9 liters V12 motor, som yder hele 565 hestekræfter, under hjelmen.Aston Martin er kendt for at levere nogle af de mest raffinerede sportsvogne på markedet, og selv om der ikke er meget, der slår den kultiverede lyd af en V12 motor, behøver man naturligvis lidt anden musik også. Derfor har Bang & Olufsen fået opgaven med at udvikle lydsystemet til bilen.

Danskerne har selvfølgelig gjort ”lidt” mere end bare at putte en enkel radio og et par koaksialhøjttalere i den lækre bil. Beosound-anlægget, som er specialdesignet til Vanquish, består af hele 13 højttalere og 1000 watt forstærkerkraft og skal lave bilkabinen om til en koncertsal.

Tynd lyd, lav vægt
Bang & Olusen har lang erfaring med eksklusive bilstereosystemer og leverer blandt andet som tilvalg til mange Audi og BMW-modeller. Men der er ingen tvivl om, at lydsystemet i Vanquish har fået ekstra opmærksomhed. Bang & Olufsens lydteknikere har efter sigende brugt mere end 400 timer til at finjustere lyden til den eksklusive kabine, samtidig med at de har brugt mange ressourcer på at holde vægten nede. I en sportsvogn med høj ydelse er al overflødig vægt selvfølgelig uønsket. Bang & Olufsen har derfor sat det omfattende lydanlæg på en kraftig diæt ved brug af højaktive højttalermagneter og en forstærker lavet i magnesium.

Bang & Olufsens akustiske linser giver en kontrolleret spredning af lyden.

Når lydsystemet tændes, stiger B&O´s karakteristiske akustiske linser op fra dashbordet. De andre højttalere er skjult rundt i bilen bag aluminiumsgitre. ”Sound Focus” funktionen registrerer automatisk om der er en passager i kabinen, og indstiller højttalerne således, at lydoplevelsen er optimal for begge. En automatisk volumenkontrol måler, tilpasser og kompenserer lyden i forhold til støjbilledet fra motor og klimaanlæg.

Hvad mere er der at sige? Fed bil, fed lyd!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Nu kan du linke til alle musiktjenester på én gang

Endelig en prisvenlig Roon-streamer!

En DAC i samuraiernes fodspor?

Denne lille boks kan gøre dine gamle B&O-højttalere "trådløse"

Den ultimate forstærker

High-end forforstærker med moderne streaming

McIntosh opdaterer forforstærkeren

Kompakt hi-fi i stilrent design

Lenco bejler til vinylelskere

Pladespiller til sheiker og baroner

Astell&Kern: Musikafspiller i guld!

1500 gæster så hi-fi i København

0
Scroll to Top