Det kan godt være, at vi undervejs i coronaepedimien beklagede os over at være sendt hjem. Men når regnestykket gøres op, har de fleste været så glade for friheden på hjemmekontoret og den sparede transporttid, at gerne vil fortsætte med at arbejde hjemmefra i hvert fald en del af tiden. Og virksomhederne klager heller ikke. For medarbejderne har været mere effektive, mens de har arbejdet hjemmefra. Faktisk vil under en tiendedel af virksomhederne i Norden tvinge medarbejderne tilbage i løsdriftstalden på kontoret på fuld tid.
Et nyt studie, The State of Hybrid Work Report fra teknologivirksomheden Owl Labs med deltagelse af 500 virksomhedsledere i Norden viser, at kun seks procent forventer, at deres medarbejdere vender tilbage til kontoret på fuld tid efter pandemien. Dermed har covid-19 været en løftestang for en nye type arbejde: Hybridarbejde.
Hele 96 % af svenske virksomhedsledere planlægger at arbejde med hybrid arbejdskraft efter pandemien, tæt efterfulgt af Norge (95%), Danmark (92 %) og Finland (92%).
To tredjedele (66%) af de nordiske virksomhedsledere mener, at hybridarbejde gør virksomheder mere rentable. Blandt de svenske virksomhedsledere tror 65% på øget rentabilitet gennem hybridarbejde (Finland 69%, Danmark 65% og Norge 55%).
Det er interessant nok de største virksomheder, der har lettest ved at tro på fordelen i at lade medarbejderne bestemme, hvor de arbejder. Større virksomheder med mere end 1000 ansatte mener i højere udstrækning, at hybridarbejde gør dem mere rentable (78%) end små og mellemstore virksomheder (61%).
Mere effektivt
Tæt på halvdelen (48%) af de nordiske virksomhedsledere mener, at fjern- og hybridarbejde har påvirket deres virksomhed positivt, og mindre end en fjerdedel (23%) mener, at fjernarbejde har haft en negativ indvirkning på deres virksomhed. De tre forretningsområder, som menes at være påvirket mest positivt, omfatter: virksomhedsomkostninger (50%), produktivitet (48 %) og medarbejdernes velbefindende (48%). At det er billigere, at medarbejderne drikker deres egen kaffe derhjemme og selv smører maden i køkkenet, ligger til lige til højrebenet. Men folk bliver altså også mere effektive, når de ikke skal bruge tid på at have chefen gående på kontoret. Og de bliver også gladere.
66% får faste kontordage
To tredjedele (66 %) af de nordiske virksomheder planlægger at indføre et bestemt antal dage pr. uge, hvor de ansatte skal møde ind på kontoret. Danske virksomheder fører med 73%, efterfulgt af svenske virksomheder, 68%, og finske virksomheder, 60%. Norske virksomheder er dem, der med mindst sandsynlighed vil indføre et bestemt antal dage på kontoret, 55%.
Flertallet af virksomhedslederne (62%) planlægger at beholde samme størrelse kontorlokaler som inden pandemien, også med øget hybridarbejde. Kun 14% af de nordiske virksomheder planlægger at afvikle deres kontor helt.
Arbejd hvor du vil
Hele 94% af de nordiske virksomhedsledere er interesserede i at udforske nye rutiner i forhold til fremtidens arbejde efter pandemien. Det kan for eksempel være muligheden for at arbejde hvor som helst (42%) og en 4-dages arbejdsuge (33%).
“Det er opmuntrende at se virksomhedsledere i de nordiske lande tage hybridarbejde til sig efter pandemien. Eftersom organisationerne allerede har tilpasset sig til at arbejde på fjernbasis, har de også set fordelene. Nu er der mulighed for at ansætte kompetente medarbejder på fjernbasis, uanset hvor de bor, ved at anvende ny teknologi, samtidig med at man kan skære ned på omkostningerne,” siger Frank Weishaupt, der er direktør for Owl Labs.
At hjemme- og distancearbejde kan fungere, er ikke nyt for os på Lyd & Billede. Vi har kontorlokaler i Oslo, men mere end en tredjedel af medarbejderne arbejder hjemmefra – fra fem forskellige lande!