Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Astell&Kern laver high-end netværksafspiller

Astell&Kern tager springet fra bærbar til stationær hi-fi med netværksafspilleren AK500N.

Skrevet af / 13/01/2015 - 08:00
Astell&Kern laver high-end netværksafspiller

iRiver-ejede Astell&Kern har skabt sig et navn på at lave højtopløste musikafspillere til bærbar brug. Vi var især glade for den nu udgåede AK100, da vi testede den i 2013.

Med den kubeformede AK500N tager Astell&Kern skridtet ind i stuen med en stationær netværksafspiller for audiofile.

Udseendemæssigt har spilleterningen beholdt noget af det visuelle indtrykket fra AK240, da frontpladen har samme kantede udseende som siderne på AK240. Og ligesom på de bærbare afspillere sidder lydniveauhjulet på højre side.

På toppen  findes 7-tommers touchskærm, som automatisk klappes op og giver overblik over musiksamlingen. Har du cd’er, som du ønsker at rippe, kan dette gøres via en “brevsprække” på fronten. Al musik lagres på et SSD-drev på 1, 2 eller 4 terabyte, imens albumbilleder og musikdata hentes fra Gracenotes musikdatabase.

Ind- og udgange
AK500N har både balancerede og ubalancerede analogudgange, og både variabelt og fast lydniveau. Har du en high-end forforstærker, vil det være naturlig at låse lydniveauet på fuld styrke for at opnå den højeste opløsning, imens brugere med aktive højttalere – eller folk, der springer forforstærkeren over og sætter AK500N direkte til effektforstærkeren – med fordel kan benytte variabelt lydniveau.

I tillæg til at rippe cd’er og spille musik over netværket har AK500N digitale indgange, så man kan tilslutte for eksempel spillekonsollen og tv’et og bruge de indbyggede digitalkonvertere af typen Cirrus Logic CS4398. Har du derimod en endnu bedre DAC, kan du tilslutte denne til en af de digitale udgange.

Filtyper
AK500N understøtter de fleste filtyper, herunder DSD64 og DSD128 (64 og 128 gange samplingfrekvensen på cd) og 24-bit / 384 kHz-musikfiler af typen FLAC og WAV.

Ren strøm
For at sikre sig, at strømmen er så ren som muligt, drives netværksafpilleren af et indbygget batteri, der klarer 20-25 timers sammenhængende afspilning på en opladning. Spilleren skal dog stadig være tilkoblet til lysnettet, så batteriet automatisk lades op, når afspilleren er slukket. Simpelt, men genialt.

Musik over netværket kan spilles via enten Wi-Fi eller netværkskabel, men det er en god ide at bruge kabel, når musikformaterne begynder at komme op på 10 Mbps. Musik kan også hentes via netværket og lagres på harddisken.

Har du en bærbar Astell&Kern musikafspiller, kan musik flyttes frem og tilbage mellem denne og AK500A.

Pris
Så kommer vi til den mindre behagelige del af festen: prisen. 1TB-versionen kommer nemlig til at koste hele USD 12.000, så vi må regne med en dansk pris i omegnen af 90.000 kroner.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

0
Scroll to Top