Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Ny Klipsch Reference Premiere-serie på CES

Reference-serien fra Klipsch har længe været blandt de mest populære højttalere hos hi-fi- og hjemmebiofans. Nu er arvtagerne lige om hjørnet.

Skrevet af / 12/01/2015 - 07:58
Ny Klipsch Reference Premiere-serie på CES

Den nye Reference Premiere-serie består af ti nye modeller, som har fået en komplet “makeover” både indvendig og udvendig. Serien indeholder tre gulvmodeller (RP-280F, RP-260F og RP-250F), to stativmodeller (RP-160M og RP-150M), tre centerhøjttalere (RP-450C, RP- 440C og RP-250C), samt to surroundhøjttalere (RP-250S og RP-240S).

Det første, som slog os (bortset fra lydtrykket på Klipsch-standen!) var, at RP-modellerne har fået et betydelig mere moderne udseende. Kabinetterne er konstrueret med en to graders hældning bagud. Skruehullerne er borte, erstattet af skjulte magneter til stofgrillen. Frontpladen er tykkere, og har skrå kanter. Det giver både æstetiske og lydmæssige fordele i form af en renere forside, bedre forankring af basenhederne og mindre diffraktion af lyden.

Serien baserer sig på et nyt 90×90 graders Tractrix kompresionshorn med titandriver. Hornet har fået en gummiagtig overfladebehandling, som dæmper resonanser i selve hornet. Mellemtone og bas dækkes af de velkendte CeraMetallic kobberfarvede enheder, som har fået nye magnet/motorsystemer. Selve basporten har også fået en konisk hornform, som efter sigende skal reducere vindstøj.

Mark Cavasant tror, at mange vil blive overraskede over forbedringene, Klipsch har opnået med den nye serie.

Målet med Reference Premiere har været at overgå forventningerne hos vore loyale Klipsch-fans verden rundt, og det mener jeg, vi har opfyldt,” siger Mark med et selvtilfreds bredt smil.

Produktene, vi fik at se på CES-messen, var ikke attrapper, men færdige produktionsmodeller, hvilket Mark beviste til fulde ved at spille på de nye RP-280F, arvtagerne til RF-82 mkII. Lydkvaliteten var selvfølgelig svær at bedømme i de støjende messehaller, men at de nye Klipsch kan spille højt og rent, er det ingen tvivl om! Mark lagde ud med Also sprach Zarathustra (kendt fra “Rumrejsen år 2001”) så højt, at basenhederne flagrede, men uden spor af forvrængning. Og det vel at mærke med en lille surroundreceiver som drivkraft. Med en effektivitet på 98 dB (2,83V/1m) er højttalerne i stand til at levere øredøvende lydtryk med få watt. RP-serien kommer til de nordiske breddegrader om kort tid, indenfor 1. kvartal 2015.

Atmos høyttalere

TheaterRoom-Front-web

Øverst i RP-serien finder vi flagskipet RF-280FA. Den ligner RF-280F, men har et noget dybere kabinet. På toppen finder man en  godbid for hjemmebioentusiaster: En integreret Dolby Atmos Elevation-højdekanal, som spiller op mod loftet, så højdeinformtionen reflekteres ned mod lytteren. Dette bliver topmodellen i Reference Premiere serien, og den vil koste omkring 23.000 kroner. Den lanceres efter planen i andet kvartal 2015. I tillæg til gulvhøjttalerne findes også en dedikeret Atmos højde-højttaler, som skal monteres oven på eksisterende højttalere.

Trådløse høyttalere

CES_New-Products_WiSa_3

Ud over de traditionelle passive højttalere i Reference Premiere serien introducerede Klipsch et udvalg af trådløse højttalere på CES-messen. De bruger den trådløse WiSA-teknologi, som vi har god erfaring med fra Bang & Olufsens højttalere, der blev lanceret i fjor. Ligesom B&O har Klipsch været med til at udvikle den trådløse standard fra begyndelsen, og kan nu tilbyde et trådløst 5.1-højttalersystem med kapacitet for højtopløst surroundlyd.

WiSA-serien består af kompakte gulv- (RP-440WF), center- (RP-440WC) og baghøjttalere (RP-140WM ) samt en subwoofer (RP-110WSW), som alle er trådløse.

Målet med WiSA-serien har været at tilbyde en brugervenlig løsning til de, som vil undgå unødvendige bokse og ledninger. Siden alle højttalerne kommer med indbygget forstærker, behøver man ingen surroundreceiver eller højttalerkabler. Klipsch leverer nemlig den kompakte hovedenhed RP-HUB1, som video- og lydkilderne sluttes til. Den har 4 HDMI-indgange til f. eks Blu-ray-spiller og spilkonsol, samt tv-lyd via ARC (Audio Return Channel). Der er Bluetooth-modtager med aptX-codec. Systemet kan ekspanderes fra stereo og helt op til 7.2 kanaler.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

0
Lyd & Billede
Scroll to Top