TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Apple skifter Intel ud

Med helt ny processorteknologi bliver de nye Mac-modeller mange gange hurtigere.

Af / 10/11/2020 - 21:51
Apple skifter Intel ud

Apple tøver ikke, hvis de kan se, at der er noget at vinde ved at skifte platform for deres computere. Det er sket før; senest i 2005, da de skiftede fra PowerPC til Intels x86-arkitektur.

Nu kommer det første større skridt i retning af en helt ny processorarkitektur kaldet Apple Silicon. Kort fortalt er det en ARM-baseret processorarkitektur, som Apple fremover vil bruge i alle nye MacBook-, iMac- og Mac Pro-modeller.

a2
(Foto: Apple)

M1-processorer

M1 erstatter de Intel-processorer, der har været brugt i Mac-computere siden 2006, og skal gøre det lettere for Apple at øge ydelsen på nye generationer af Mac’er, men vil også betyde bedre software-integration, mere avanceret maskinlæring og lettere integration af grafikprocessering osv.

M1-processoren i Apple Silicon-familien danner grundlag for Apples nye generation af computere baseret på den nye 5 Nanometer-processorteknologi med 16 milliarder transistorer, 16-core Neural Engine samt otte processor- og otte grafikkerner, hvilket Apple mener vil give den højeste ydelse fra Mac’er til dato.

Den bruger også mindre strøm, uden at det sker på bekostning af ydelsen, og er derfor perfekt i bærbare computere.

Annonce
a3
(Grafik: Apple)

Apple hævder, at ydelsen på processorintensive programmer som Cinema 4D, Final Cut Pro X og Adobes kreative programmer vil være mange gange bedre med Apple Silicon. Men det gælder også spilydelsen, og desuden kan man køre mange apps fra iPhone eller iPad på en Mac med M1.

Grafikydelsen (f.eks. 3D-rendering i Final Cut Pro) skal være fem gange bedre på en Mac Book Air med M1, maskinindlæring 11 gange hurtigere, og processorydelsen opgives at være op til 2,8 gange hurtigere ved projektopbygning i Xcode og ProRes-transkodning i Final Cut Pro.

“Hvad der er endnu mere forbløffende er, at MacBook Air med M1 er hurtigere end 98 procent af de PC-laptops, der blev solgt det sidste år,” siger Apple.

Det vil vi selvfølgelig selv teste og tjekke i nær fremtid.

a4
Photoshop på MacBook Pro med M1. (Foto: Apple)

MacBook Pro 13″

Apple opdaterede 13 tommers versionen af MacBook Pro i sommers, og disse modeller fortsætter, men den billigste basismodel erstattes af en ny version – med samme formfaktor, men med den nye Apple M1-processor.

Apple opgiver ingen GHz-data overhovedet, bortset fra at M1 MacBook Pro får en octa-core processor med fire ydelses- og fire effektivitetskerner. Den har også en octa-core grafikprocessor og en 16-core Neural Engine.

Den kommer i to ens versioner, enten i grafitgrå eller sølv, med 256 eller 512 gigabyte SSD-lager, som kan konfigureres op til 2 terabyte. Den leveres som udgangspunkt med kun 8 gigabyte RAM (hukommelse), men man kan også vælge 16 gigabyte.

a6
DaVinci Resolve på MacBook Pro med M1. (Foto: Apple)

Det, der er nyt – bortset fra processoren – er batterilevetiden, der er blevet udvidet til hele 17 timer, eller 20 timers filmkiggeri. Maskinerne har to Thunderbolt 3/USB 4-porte, de dyrere Intel-baserede har fire porte.

Priserne starter ved 11.199 kroner for udgaven med 256 gigabyte SSD og 11.999 kroner for den med 512 gigabyte SSD, mens 16 gigabyte RAM koster hele 1.800 kroner ekstra.

a7
(Foto: Apple)

MacBook Air

Den slankere og mere studievenlige MacBook Air kommer med samme M1-processor og i to versioner: Enten med 256 eller 512 gigabyte SSD-lager. Her kan man også vælge 16 gigabyte RAM og op til 2 terabyte SSD-lager.

Batterilevetiden er desuden meget bedre på den nye Air-model, med op til 15 timers brug eller 18 timers filmkiggeri. Også her er der kun to Thunderbolt 3/USB 4-porte.

Air-modellen fås i guld, sølv eller grå, og priserne starter på 8.699 kroner for MacBook Air med 256 gigabyte og 10.990 kroner med 512 gigabyte.

a8
(Foto: Apple)

Mac mini

Den nye Mac mini er udstyret med samme M1-processor, og ligesom de bærbare har den enten 246 gigabyte eller 512 gigabyte SSD-lager. Mac mini kan fint trække Apples 6K-skærm og beskrives som et kompakt kraftværk til alt fra hjemlig hygge til professionel brug.

Det er også muligt at lægge 16 gigabyte RAM og op til 2 terabyte SSD-lager ind i Mac mini. Som har to Thunderbolt 3/USB 4-porte, to almindelige USB-porte, Ethernet, HDMI 2.0 og 3,5 mm lydudgang (minijack).

Priserne starter ved 6.199 kroner, mens versionen med 512 gigabyte lager koster fra 7.999 kroner.

a5
(Grafik: Apple)

De tre Mac-modeller med M1-arkitektur kan købes nu og kommer i butikkerne den 17. november.

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Google på vej til at lancere laptop

Apple køber Pixelmator

Google får ultra-giga-astronomisk bøde i Rusland

Nu kommer Apples AI-laptop

Fejlplaceret ladestik igen

Ny Mac Mini er mindre og hurtigere

Mac Mini M4 lækket af Amazon

Nu kommer den første iMac med M4-chip

Kommer Mac M4 i næste uge?

Intel og AMD i fælles front mod Qualcomm

Det er først nu, vi får ægte AI-PC'er.

Endelig fik vi AI på PC'en!