TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

IFA 2024: Nu kan du få AI-PC’er med Intel, AMD og Snapdragon

Snart vil flertallet af PC'er være AI-kompatible, mener Lenovo. Og efter en sløv start er Intel nu med på vognen.

Skrevet af / 09/09/2024 - 08:00
IFA 2024: Nu kan du få AI-PC’er med Intel, AMD og Snapdragon

Lenovo deltager ikke på den officielle IFA-messe, men det forhindrede dem ikke i at afholde et stort lanceringsevent, kaldet Lenovo Innovation World, i netop Berlin samtidig med messestarten.

Her blev efterårets nye PC’er præsenteret. Der var nyheder til både privatbrugere i form af de slanke Yoga-modeller, og til erhvervsbrugerne i form af næsten lige så slanke ThinkPad og IdeaPad-laptops. Her på L&B Home ser vi primært på modellerne til hjemmebrug, men tendensen er den samme overalt: Nye PC’er i 2024 er AI med AI på!

(Foto: John Alex Hvidlykke, L&B Home)

Lenovo forventer, at 60% af de PC’er, der sendes på markedet i 2027, vil være AI-kompatible. På Lenovo Innovation World var det tal dog nærmere 100%

Annonce

Processorkrigen spidser til

Det er AI over hele linjen og nu på alle processorplatforme. I årets første halvdel kørte Qualcomm sololøb foran konkurrenterne Intel og AM, da Snapdragon X Elite var den eneste processor, der havde AI-regnekapacitet til at køre Microsoft Copilot+. Det forspring er nu indhentet.

Der er en ny generation af Intels Ultra-processorer. Og denne gang også med fungerende NPU. (Foto: Intel)

Vi så modeller med nye processorer fra alle tre chipproducenter, men det var tydeligt, at det især er Intel, Lenovo bejler til. Og Intel har tidligere på ugen lanceret anden generation af sine Core Ultra-processorer.

Fra AMD hedder løsningen Ryzen AI 9, der med 50 TOPS NPU-regnekraft opfylder kravene til at køre den forjættende Microsoft Copilot+, der er blevet målestokken for AI-PC’er.

Qualcomm havde også bragt en ny processor til bordet, men overraskende nok ikke en opgradering, Snapdragon X Plus er en billigere processor med 8 kerner i stedet for de 16 i Snapdragon X Elite. NPU-delen er imidlertid det samme, hvilket betyder en AI-ydelse på 45 TOPS.

AI-teknologi til forbrugerne

Lenovo introducerede flere nye bærbare computere til forbrugerne. Yoga Slim 7i Aura Edition er en 16” PC med Intel Core Ultra-processor. Den fås med en valgfri 2,8K OLED-touchskærm.

Yoga Slim 7i Audra Edition. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B Home)

Bag betegnelsen Aura Edition, der også bruges på nogle af Lenovos erhvervs-PC’er, ligger et sæt af værktøjer, der skal gøre livet med computeren lettere og sikrere. Hvad det sidste angår, holder kameraet øje med, om nogen forsøger at kigge med over skulderen på brugeren. Og hvis det er tilfældet, sløres skærmen.

Smart Modes er AI-værktøjer, der skal gøre det lettere og mere sikkert at bruge PC’en. (Skærmbillede: Lenovo)

Den umiddelbart mest nyttige funktion i Aura Edition-modellerne er dog muligheden for direkte at kaste billeder fra mobilen over på PC’en. Et let dask med mobilen på kanten af skærmen overfører billederne til PC-skærmen!

 

Yoga Pro 7 (14″, 9) er drevet af en AMD Ryzen AI 9-processor med 50 TOPS neural processing unit (NPU) og er designet til indholdsskabere og fagfolk. Skærmen er en 14,5″ OLED-skærm.

Yoga Pro 7. (Foto: Lenovo)

Men hvad skal AI-processoren lave?

På de første PC’er af slagsen, som vi har testet, har alle de indbyggede AI-muskler dog haft en tendens til at være en løsning, der reelt manglede et problem.

Lenovo Creator Zone, der blev lanceret i Berlin kan være et bud på at udnytte processorkraften til lokale AI-beregninger. Det er en AI-drevet softwarepakke med en Stable Diffusion 3-model, der gør det muligt for skabere at anvende naturligt sprog og referencebilleder til at generere og redigere visuelt indhold. Suiten er først tilgængelig på Lenovo Yoga Pro 9i og vil snart blive understøttet på flere Lenovo Yoga-enheder.

Lenovo Creator Zone bruger processorens NPU til at skabe billeder ud fra klar tekst. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B Home)

AI med et twist

Den mest opmærksomhedsfangende nyhed på Lenovo-eventet var dog Lenovo Auto Twist AI PC. Der var kun tale om en designprototype, som måske eller ikke vil blive en salgbar realitet. Maskinens specielle partytrick er en motoriseret – og selvfølgelig AI-styret – skærm, der adlyder brugerens kommandoer og følger ham eller hende med øjnene.

Lenovos koncept-PC følger automatisk sin bruger. (Foto: Lenovo)

Skærmen åbnede og lukkede sig på kommando, og hvis brugeren bevæger sig rundt under et videomøde i stedet for at sidde ved computeren, drejer skærmen sig, så brugeren bliver i billedet. Om vi virkelig har manglet en PC med robotskærm, er et åbent spørgsmål – men underholdende var den i hvert fald.

Lyd & Billede præciserer, at rejseomkostningerne til denne reportage blev betalt af producenten.
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Nyhed

LB+ Total uge

Fuld adgang til alt indhold i en uge

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i en måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

25,- / for 1 uge
49,- / for 30 dage
93.25,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Slanke og kloge laptops fra Asus

AI over alt hos Lenovo

Mere AI fra Samsung på årets IFA-messe

Acer satser både på AMD, Intel og Snapdragon i AI-kampen

Nu understøtter alle MacBook Pro to eksterne skærme

Apple frigiver kort i webversion

Gogles kortlinks lukker nu

NU er disketten endelig død!

Hurtigt net til tilgængelig pris

Jensen Huang Superstar

Krig på AI-processorer

Asus går all-in på AI

Scroll to Top