TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Intel måske snart på nye hænder

Den fremstormende chipproducent Qualcomm vil angiveligt prøve at købe Intel.

Skrevet af / 23/09/2024 - 12:00
Intel måske snart på nye hænder

Det har været et skidt år for chipproducenten Intel, der ellers i mere end 40 år har været kongen af processorer. Intels aktier har siden begyndelsen af 2024 tabt 60 procent af deres værdi.

Det er årsagen til, at der nu tales om, at Intel kan være på vej til at bliver solgt til den fremstormende processorproducent Qualcomm, som vi især kender for deres Snapdragon-processorer til mobiltelefoner.

Siden PC’ens barndom i de tidlige 1980’ere har Intel været stort set enerådende som leverandør af processorer til den. Men tiderne er skiftet, og i dag er det kunstig intelligens, der driver behovet. Og her har Intel set sig overhalet af Nvidia og AMD.

Intel bagud på AI

Intels nye processorgeneration, Core Ultra, der blev lanceret i december 2023, løste ikke problemet, men gjorde i stedet kun krisen dybere. Ultra-processorerne havde en ny arikitektur med en indbygget neuralprocessor (NPU) til AI-beregninger. Men den viste sig at være meget lidt effektiv. Den leverede således kun en tredjedel af den AI-regnekraft, der var nødvendig til at drive PC’er med Microsofts Copilot+, der blev lanceret med brask og bram i foråret.

I stedet måtte Intel lide den tort at blive overhalet af Qualcomm, hvis Snapdragon X Elite-processorer havde den fornødne regnekraft til Copilot+. Hvilket gjorde procuenten af mobilprocessorer til det hotteste navn i PC-verdenen hen over sommeren.

Annonce
Læs også Krig på AI-processorer Intel tabte første runde af slaget om kunstig intelligens til AMD og Qualcomm. Men de får revance i sensommeren.

Rygterne om overtagelse er ikke officielt bekræftet fra hverken Intel eller Qualcomm, men i følge anonyme kilder tæt på processen er Qualcomms direktør, Christiano Amon personligt involveret i forsøget på at opkøbe Intel. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Qualcomm har angiveligt allerede tidligere på måneden budt på at overtage dele af Intel, nærmere bestemt den afdeling, der designer processorerne. Men nu gælder interessen altså hele forretningen.

Egen chipproduktion

Selvom Qualcomm har præsteret at slå Intel på hjemmebane, har Intel noget, som Qualcomm aldrig har ejet: Egen chipproduktion. Qualcomm får sine processorer fremstillet hos TSMC i Taiwan.

Læs også Yoga på den kloge måde Som Snapdragon X Elite-baseret PC er Lenovo Yoga Slim 7x på de fleste punkter jævnbyrdig med Intel-PC ’er. Men AI-ydelsen er en faktor højere.

Rygterne om overtagelse fik fredag Intels aktiekurs til at sige 3,3%, mens Qualcomms aktier faldt et næsten tilsvarende 2,9%.

Hvordan det i givet fald skal lykkes for Qualcomm at skrabe den nødvendige kapital frem, er der ingen forlydender om. Selv om Intel er mere end halveret i værdi, er selskabet stadig vurderet til en markedsværdi på 122 milliarder USD. Qualcomm har selv en markedsværdi på 188 mia. USD.

Hvis rygterne er sande, og hvis Intel accepterer at lade sig overtage af opkomlingen, vil det sandsynligvis blive nødvendigt at splitte Intel op og frasælge dele af forretningen for at undgå anklager om monopoldannelse. Handlen vil skulle godkendes af monopolmyndighederne i både USA, Europa og Kina.

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Kun 4 kr

Efterårs tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i en måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
49,- / for 30 dage
93.25,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonse

Smarte værktøjer til kreative fagfolk

Nu kan du få Wi-Fi 7 i alle prisklasser

Bliver Intel overtaget af Qualcomm?

Billigere Wi-Fi 7 mesh fra Netgear

Slanke og kloge laptops fra Asus

AI over alt hos Lenovo

Mere AI fra Samsung på årets IFA-messe

Acer satser både på AMD, Intel og Snapdragon i AI-kampen

Nu understøtter alle MacBook Pro to eksterne skærme

Apple frigiver kort i webversion

Gogles kortlinks lukker nu

NU er disketten endelig død!

Scroll to Top