Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Tech World 2024: Intel og AMD begraver stridsøksen

De to gamle chip-producenter danner alliance for PC-udvikling i fremtiden. En fremtid, som de mener skal være uden Snapdragon.

Af / 17/10/2024 - 10:00
Tech World 2024: Intel og AMD begraver stridsøksen

Det er ikke nogen hemmelighed, at 2024 har været et kriseår for Intel. Hvor dyb krisen er, blev kun understreget, da Intel-chefen, Pat Gelsinger, gik på scenen på Lenovos-eventet Tech World 2024 i Seattle, USA. Hans første ord var nemlig at afvise det ikke-stillede spørgsmål om, at firmaet er truet.

Rygterne om vores død er langt overdrevne. Bare vent og se!”

Læs også Bliver Intel overtaget af Qualcomm? Den fremstormende chipproducent Qualcomm vil angiveligt prøve at købe Intel.

Intels store trussel har været Qualcomm, der pludselig erobrede Intels førsteplads ved at være den første til at levere en PC-processor med stærk AI-regnekraft. Den plads skulle Core Ultra-processorerne have sikret Intel først på året, men de havde kun en brøkdel af den nødvendige ydelse.

Intel har siden lanceret en ny udgave af Core Ultra-processoren, og den opfylder de løfter, som den første version ikke kunne overholde. Men Intels prestige har lidt et knæk. Og det har nu fået Intel til at stifte fred med ærkerivalen AMD.

Gelsinger YY handshake
Cheferne for Intel og Lenovo har været samarbejdspartnere og venner i 20 år. Og Lenovo er blandt støtterne for det nye x86-samarbejde. (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B Home)

På scenen på Tech World 2024 kunne Pat Gelsinger afsløre dannelsen af x86 Advisory Group sammen med AMD. Formået med rådgivningsgruppen er at afstikke vejen for udvikling i den platform, der har været rygraden i PC’en gennem mere end fire årtier.

Annonce

Dannelsen af x86 Advisory Group vil sikre, at x86-arkitekturen blive ved med at udvikle sig som den foretrukne platform hos både udviklere og kunder,” siger Lisa Su, der er direktør hos AMD.

Qualcomm blev ikke nævnt med et ord af de to processorproducenter. Men budskabet var klart: At holde Qualcomm udenfor, og sikre, at en PC også fremover skal være x86-baseret, fremfor ARM-baseret som Snapdragon.

De to chipproducenter er stadig konkurrenter. Men min fjendes fjende er min ven.

Intel og AMD er initiativtagere til x86-gruppen, men de har opbakning fra nogle af de største firmaer i PC-verdenen. Herunder ikke mindst Lenovo, der er verdens største PC-producent. Intels Pat Gelsinger og Lenovos Yuanquing Yang har arbejdet sammen i 20 år, og de to direktører beskriver sig selv om nære venner. At venskabet er uskadt, gav de hinanden rituelt håndtryk på på scenen på Tech World 2024.

Andere stiftende medlemmer er direktørerne for Broadcom, Dell Technologies, Google Cloud, Hewlett Packard, Microsoft, Oracle og Red Hat.

Læs også Det er først nu, vi får ægte AI-PC'er. PC'en vil ændre sig, men den er kommet for at blive, siger Lenovos PC-chef. Om det bliver med Intel indeni, er et åbent spørgsmål.

 

Lyd & Billede præciserer, at rejseomkostningerne til denne reportage blev betalt af producenten.
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Kun 4 kr

Efterårs tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i en måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
49,- / for 30 dage
93.25,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonse

Intel og AMD i fælles front mod Qualcomm

Det er først nu, vi får ægte AI-PC'er.

Endelig fik vi AI på PC'en!

Russisk lækage afslører kommende Macbook Pro

Chromebook nu med Gemini AI

Smarte værktøjer til kreative fagfolk

Nu kan du få Wi-Fi 7 i alle prisklasser

Bliver Intel overtaget af Qualcomm?

Billigere Wi-Fi 7 mesh fra Netgear

Slanke og kloge laptops fra Asus

AI over alt hos Lenovo

Mere AI fra Samsung på årets IFA-messe