TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Kommentar

Lyden af 90’ernes MP3-fester er her igen

I internettets barndom og skribentens ungdom var det Winamp, der styrede musikken til festen. Nu er afspilleren tilbage efter næsten 10 års fravær.

Af / 06/08/2022 - 14:50
Lyden af 90’ernes MP3-fester er her igen
comment Dette er en kommentar. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Hvis du er gammel nok til at have festet i 90’erne og 00’erne, er det her en stor nyhed: Selve lyden af din ungdom er vendt tilbage!

Mere nøjagtigt handler det om medieafspilleren Winamp, der netop er kommet i en ny version – efter fire års total tavhed fra udviklerne. Og hele ni år efter at programmet officielt fik dødsstødet. Winamp var i sin tid kæmpestort, men er det her begyndelsen på en ny succes for det 25 år gamle program?

Så vigtig som Walkman

Da MP3-formatet dukkede op i første halvdel af 90’erne, betød det en musikalsk revolution, der var mindst lige så stor, som da Walkman’en gjorde musikken bærbar. Nu kunne man overføre musik over det spirende internet og gemme det på sin harddisk. Nethastigheden skulle dengang måles i kilobits i sekundet og harddiskene i megabytes, så kompression var absolut nødvendig.

Dette blev muligt med MP3-formatet (egentlig MPEG1 Audio Layer 3), som var opfundet af Fraunhofer Institute. Ved at fjerne de “overflødige” data kunne filstørrelsen reduceres med 90-95 procent i forhold til ukomprimerede wav-filer, rippet fra CD’er. Det var revolutionerende. Pludselig var MP3-filerne på alles harddiske og kunne byttes med venner på samme måde som glansbilleder eller Pokemon-kort. Eller hentes fra pirattjenester som Napster. Man kunne også rippe numrene fra egne CD’er, hvilket denne artikels forfatter har brugt utallige timer på at gøre.

Satte musikken i system

Men musikken skulle spilles. Og her kommer Winamp ind i billedet i 1997. Et lille gratis program med en brugerflade som en CD-afspiller, der kunne afspille musikken i PC’ens højttalere. Men endnu vigtigere var det, at Winamp gjorde det nemt at organisere musikfilerne i playlister. Og takket være metainformationer, der blev lagret i MP3-filerne, kunne man organisere filerne efter genre, album og kunstnere. Det var aldrig set før.

Annonce

Selv om navnet afslører, at Winamp begyndte som Windows-program, er der i øvrigt blevet lavet udgaver til Mac, samt til DOS og Android.

Winamp var nem at bruge, og man kunne udvide funktionerne med plug-ins, som gjorde det muligt at spille andre filformater eller lave psykedeliske lysshow på skærmen i takt til musikken. Hvis du deltog i en fest i slutningen af 90’erne eller begyndelsen af 00’erne, er det ret sikket, at musikken blev styret af Winamp. Undertegnede har selv ageret nørd-DJ til mange fester på kontoret eller på sønnens skole. Og i fjerne hjørner af harddisken ligger stadig mapper med navne som 70’er-fest og Halloweendisco 2011.

skin1
Winamp havde en brugerflade som et stereoanlæg eller en CD-spiller, men kunne tilpasses i det uendelige.

Streaming vandt over MP3-mappen

Winamp var i mere end 10 år et uundværligt program på enhver musiknørds harddisk. Men i 2013 var det slut. Musiktjenester som Spotify og iTunes gjorde det muligt at afspille musik direkte fra internettet via mobiltelefonen, som i mellemtiden var blevet en smartphone. Det var et farvel til at slæbe computer og eksterne harddiske med til festen – og samtidig et goddag til mange millioner musiknumre at vælge mellem. Internetgiganten AOL, som i sin tid havde betalt 80 millioner dollars for Winamp, lukkede udviklingsafdelingen.

Læs også Aldrig mere lama-røvfuld! Slut med Winamp. Verdens mest navnkundige medieafspiller lægges i graven fra 20. december.

Intet er ændret

Siden da har Winamp ført en skyggetilværelse under skiftende ejerskab, men stort set uden udvikling. En opdateret udgave blev lanceret i 2018, men uden synlige forandringer eller forbedringer.

Indtil nu, hvor en ny version 5.9 er blevet lanceret. Forbedringerne består i en række fejlrettelser samt tilpasning til Windows 11. Når man åbner programmet, er genkendelsen dog umiddelbar. Winamp ligner sig selv. Men den skal betjenes med lup. Ikke blot er synet blevet svagere i løbet af de 25 år, der er gået. Men skærmopløsningen er mangedoblet. Hvilket betyder, at programvinduet er lillebitte og skriften og knapperne ulæseligt små. Efter nogen tid lykkedes det dog at finde den menu, der skalerer visningen til 300 procent – og gør det muligt at se, hvad der sker på skærmen.

Og hvad så? Gensynet er nostalgisk, men jeg tror ikke, at den nye udgave kommer til at blive en fast del af min daglige musiklytning. Og de fire års udvikling vil sandsynligvis vise sig at have været skønne spildte kræfter. For det første er streaming-tjenesterne, der i sin tid var årsagen til Winamps død, stærkere, flere og mere populære end nogensinde. Og har man først haft 50 millioner af musiknumre til sin rådighed på mobilen, er det svært at forestille sig at gå tilbage til mappen med MP3-filer på computeren. Og selv inkarnerede musiksamlere som mig selv har i mellemtiden fundet nemmere måde at afspille samlingen af FLAC-filer. Den funktionalitet er nemlig i dag indbygget i både multirumshøjttalere og forstærker. Sammen med muligheden for at supplere med musik fra alverdens streaming-tjenester.

Du kan hente Winamp 5.9 her.

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Google på vej til at lancere laptop

Apple køber Pixelmator

Google får ultra-giga-astronomisk bøde i Rusland

Nu kommer Apples AI-laptop

Fejlplaceret ladestik igen

Ny Mac Mini er mindre og hurtigere

Mac Mini M4 lækket af Amazon

Nu kommer den første iMac med M4-chip

Kommer Mac M4 i næste uge?

Intel og AMD i fælles front mod Qualcomm

Det er først nu, vi får ægte AI-PC'er.

Endelig fik vi AI på PC'en!