Tidligere i november udbrød der brand på AKM-fabrikken i Nobeoka i Japan. Branden varede i hele to døgn og totalskadede produktionslinjerne. Nu står hele hi-fi-branchen tilbage med et logistisk mareridt, som vil vare i mange måneder.
Selv om AKM har flere fabrikker, er det den eneste, hvor de fremstiller DAC- og ADC-chips. Det betyder, at forsyningerne af AKM’s berømte DAC’er til hele verden er stoppet fuldstændig. Det antages, at der vil gå mellem et halvt og et helt år, før fabrikken er oppe og køre normalt igen, hvilket er dårligt nyt for mange hi-fi-producenter.
Følgende chipsets er helt sikkert berørt:
AK4332, AK4331, AK4432, AK4382, AK4385, AK4373, AK4396, AK4431, AK4456, AK4490, AK4493 og AK4495
Desuden er følgende “potentielt berørt”:
AK5384, AK5385, AK5386, AK5397 og AK5534
I praksis betyder det, at forsyningen af DAC-chips fra AKM til hi-fi-branchen er stoppet. Hvilket igen betyder, at når hi-fi-producenternes lager løber tør, så er der ikke mere at få.
HiFi Klubben mærker det
“Vi mærker allerede konsekvenserne,” siger Jens Holst Larsen, produktchef hos HiFi Klubben og AudioNord, i en e-mail. “Vi ved allerede nu, at vi kan se frem til varemangel i marts-maj inden for visse kategorier. Og det værste er, at vi også får meldinger om prisstigninger på de berørte produkter. For det første steg priserne ti gange på de sidste lagre af AKM-komponenter, men det koster også ekstra at indkøbe de alternativer, der skal erstatte AKM-komponenterne på længere sigt.”
På spørgsmålet om, hvilke produkter det specifikt vil gælde, svarer Jens: “Jeg er stadig ikke helt opdateret på, hvilke modeller det specifikt rammer, men det bliver nok de fleste fra Denon.”
Læs vores test af Denon AVC-A110
Hegel går fri
Norske Hegel, der for nylig er kommet under HiFi Klubbens paraply, klarer sig bedre. De siger i en pressemeddelelse:
“Hegel bruger mange kritiske AKM-chips i vores produkter, men vi har været meget heldige. Vi handler ikke i små mængder. Når vi køber ind, køber vi til lager for et år eller mere ad gangen. Vi har netop købt stort ind af AKM-chips lige før branden og bør derfor IKKE blive påvirket af dette.”
Yamaha rammes
Heller ikke Yamaha undgår konsekvenserne af AKM-branden. Marcus Carlsson, der er nordisk produktchef hos Yamaha, siger i en e-mail til os:
“I hvilken grad vi bliver påvirket, ved vi ikke præcis i dag. Vi ved, at komponenter til hjemmebio-receivere, hi-fi-modeller, kommerciel audio og musikinstrumentafdelingen kommer fra den ødelagte fabrik. Vi ved også, at vores ingeniører er ved at se på og teste alternative komponenter. Men det kommer til at tage tid at sikre samme ydelse og kvalitet. Vores leveringskapacitet vil helt sikkert påvirkes af både Covid-19 og AKM-branden til foråret.”
Electrocompaniet går fri
Lasse Danielsen, salgs- og marketingchef hos Electrocompaniet, bedyrer, at de fortsætter som før:
“Vi bruger en AKM-chip i ECI 80D, men heldigvis ikke i andre produkter. Vi har dog garderet os og har en hel del på lager. Men det bliver selvfølgelig en udfordring, da der ikke findes nogen ‘plug and play’-erstatninger. Hvis det bliver langvarigt, er man nødt til at ombygge elektronik og ændre software, hvilket bliver dyrt, ud over at man må vedligeholde og yde support på to versioner.”
Læs vores test af Electrocompaniet ECI 80D
Linn stopper opgraderinger
High-end-producenten Linn ændrer deres politik, hvad angår opgradering af gamle produkter til den nyeste version. Importøren bekræfter:
“I en pressemeddelelse fra dem hedder det, at der ikke er nogen problemer med produktionen, for de har et godt lager. Men de har sat opgraderinger af ældre afspillere med Katalyst-digitalkredsen på hold, indtil forsyningen af komponenter er tilbage til det normale.”
Læs vores test af Linn Klimax DSM/2
Pioneer, Onkyo og TEAC
Aqipa, der er moderselskab for Pioneer, Onkyo og TEAC, bekræfter problemerne: “Ja, det skader alle i branchen, og de tre producenter er ingen undtagelse. Lige nu ved jeg ikke, præcis hvor skidt det er for dem, men det vil påvirke de fleste af deres produkter fremover,” siger nordisk salgschef for Aqipa Johan Niininen.
Hvad nu, AKM?
Dem, vi har været i kontakt med, repræsenterer kun en lille brøkdel af den samlede branche, men det er helt sikkert, at det får konsekvenser for hele hi-fi-branchen. Også for den professionelle studiebranche.
AKM er ganske vist ikke de eneste, der fremstiller DAC-chips til hi-fi-markedet. Der er stadig aktører som Texas Instruments, ESS Saber og Cirrus Logic. Men i hi-fi- og high-end-branchen er AKM mest udbredt i dag.
Hvis man skal udskifte DAC-chippen i et eksisterende produkt, er det ikke kun et spørgsmål om at udskifte selve chippen. Hvis det skal gøres ordentligt, skal hele kredsløbet modificeres, måske endda konstrueres om fra bunden, for at få det til at passe sammen med en anden DAC.
Derfor bliver det interessant at se, hvad der sker fremover. Hvilke hi-fi-producenter vil bruge tid og penge på at ændre deres produkter, så de passer til andre DAC’er, og hvilke vil hellere vente på, at AKM kommer op og køre igen? Og hvor lang tid vil det tage?
Og hvor mange af de producenter, der tyer til alternative løsninger, vil vende tilbage til AKM igen efter at have redesignet deres kredsløb, så de passer til andre DAC-chips?
Kilder:
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer