Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Derfor har vi brug for video i 4K-opløsning

Selv om du ikke har et 4K Ultra HD-tv, er det stadig nyttigt at at have et godt 4K-videokamera.

Skrevet af / 13/10/2014 - 16:22
Derfor har vi brug for video i 4K-opløsning

Hvad billedkvalitet angår, når vi sandsynligvis aldrig målet. Man kan altid få bedre sortniveau og højlys, mindre falsk lys, bedre betragtningsvinkel og mindre bevægelsesstøj. For ikke at nævne en mere præcis farvegengivelse. Men når det kommer til opløsningen, er der en grænse for, hvad øjet er i stand til at opfatte fra en given afstand. Præcis hvor den grænse går, er der delte meninger om.

Se også: Test af Sony FDR-AX100 Ultra HD-videokamera

Selv har jeg et 65-tommers 4K Ultra HD-tv hængende på væggen i stuen. Med en betragtningsafstand på fire meter er der en grænse for, hvor meget bedre billedet bliver på video i ægte 4K-opløsning, sammenlignet med normal 1.080p HD-materiale. Når jeg vil vurdere kvaliteten af ​​en videooptagelse foretaget i 4K vs. en i 1.080p, finder jeg mig selv helt oppe ved skærmen, hvor jeg stirrer på hver enkelt pixel. Ikke at der ingen forskel er, når man betragter tingene på afstand. Men de er mere abstrakte. Billedet er lidt skarpere, men forøgelsen af ​​oplevelsen modsvarer ikke forøgelsen af prisen sammenlignet med et normalt HD-tv med samme billedkvalitet (selv om 4K tv er begyndt at komme ned i pris). Og det gælder især, når man tænker på, hvor mudret en gammeldags dvd-film ser ud, når den vises på et 4K-panel, hvor der skaleres op fra deres sølle 0,4 megapixel (720 x 576) til 8,3 megapixel (3.840 x 2.160). Med andre ord får man mere end 20 skalerede pixels for hver eneste reel pixel fra dvd’en, for at få billedet til at fylde skærmen!

Sony-XBR55X900A3
Der er en grænse for, hvor meget bedre billedet er med 4K frem for normalt HD på et 55-65 tommers tv.

Så, ja, jeg vil ikke argumentere for meget mod dem, der mener, at 4K-tv har meget at gøre med markedsføring. Dog skal det være sagt, at når man viser sine smukke fotos, som er taget i 10, 12 eller 20 megapixel opløsning, så det ser temmelig meget mere fantastisk ud på en skærm med 8,3 megapixel (4K) end med 2,1 Mp (1.080p HD).

Videokameraer har brug for 4K
Hvor jeg til gengæld aldrig vil strække våben, er når det gælder behovet for videokameraer med højere opløsning. Selv om du kun har et normalt HD-fjernsyn med 1.080p-opløsning, er det langt federe at filme de store øjeblikke med et 4K Ultra HD-videokamera af god kvalitet!

Svaret ligger i efterproduktionen
Forestil dig, at du har filmet et perfekt øjeblik, og derpå tager video ind i redigeringsprogrammet på din computer. Her indser du, at burde have zoomet længere ind. Måske skete der noget spændende i baggrunden, imens du under optagelsen havde tankerne et andet stedet. Eller måske du bare ville have været tættere på i det hele taget. I begge tilfælde vil du gerne zoome ind i post production.

Har du optaget i standardopløsning, kan du ikke zoome ind uden at gå på kompromis med opløsningen i den endelige video. Har du derimod optaget i 4K, er der langt mere at arbejde med. Du kan zoome ind hele 2 gange, og stadig stå tilbage med nok pixels til at fylde en fuld 1.080p billedrude uden degradering af billedet. Dette forudsætter dog, at optikken på kameraet er knivskarp til at begynde med. Men lad os gå ud fra dette.

citroen_gt_race_car-4K
Hvis dette blev optaget med et 4K videokamera …
citroen_gt_race_car-1080
… Så kunne du zoome så langt ind – og stadig have fuld 1080p HD-opløsning!

Overvågning
Et andet område, hvor man hurtigst muligt bør gå over til 4K-opløsning, er overvågning. Selv om jeg personligt ikke er begejstret for et stadigt mere overvåget samfund, er der ingen tvivl om, at dette område kan drage god fordel af 4K. Når du studerer en videooptagelse af en menneskemængde i kølvandet på en forbrydelse, kan du zoome ind på enkeltpersoner og få dem meget skarpere frem – også selv om selve videoen bliver set på en normal HD-skærm. Dette skyldes, at begivenheden er optaget med højere opløsning. Det samme gælder naturligvis for personer, der ønsker at installere overvågningskameraer i hjemmet.

overvaagning4K
Overvågning i 4K giver mening. Kan du se manden i baggrunden, indrammet i rødt?
4K_vs_1080
Hvis du skal zoome ind for at genkende ham, gør det en forskel, om filmen er optaget i 4K eller 1080p.


Stillbilleder
En anden klar fordel ved at filme i 4K, er, at du aldrig behøver at overveje, om du skal optage video eller tage stillbilleder i en given situation. Når du har skudt i 4K, kan du faktisk hente det perfekte billede fra optagelsen, da hvert billede er i 8,3 megapixels opløsning. Det er perfekt, når du jagter øjeblikke i naturen, samt i andre situationer, hvor det er umuligt at skabe det samme øjeblik to gange. Gør man det samme med en 1.080p HD-optagelse, er resultatet kun 2 megapixel-stillbilleder, som i mange tilfælde er langt fra gode nok.

Foto_eller_video
Filme eller tage stillbilleder? Med 4K video behøver du ikke vælge. Enkeltbilleder kan nemt hentes ud af videoen i 8,3 Mp-kvalitet.

Flere pixels er bedre
Et videokamera kan egentlig ikke få for mange pixels. Jeg vil med glæde sig ja tak til 8K-filmkameraet. Når som helst, tak! Så får jeg endnu mere billedinformation at arbejde med! Så bliver der også pixel-overskud til produktion af video, som skal renderes i 4K-opløsning.

Hjemmevideokameraer med 8K videoopløsning er dog urealistiske foreløbig. Ikke mindst på grund af den regnekraft, som kameraet skal have for at håndtere 8K video ved 25 billeder per sekund (for ikke at nævne 50!). Men også på grund af den computerkraft, som din pc skal have for at håndtere denne video i post-produktion.

Derimod bliver 4K-kameraerne stadig bliver mere udbredte, og de stationære computere, som du kan købe i dag, er fint i stand til at håndtere 4K-video, så længe grafikkortet er opgaven moden. Når det gælder middelmådige laptops, er sagen mere tvivlsom. Men det vil snart ændre sig.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic opgraderer Lumix S5IIX

Flyv drone med stick og goggles

Lysstærk og let 50 mm

Superzoom som kan alt

Nye versioner af en af vores favoritter

Verdens fedeste instant-kamera?

Nikon Z9 får nye funktioner

Seriøs billedmaskine fra Leica

Gammelt filmformat får en renæssance

Afslører nyt zoomobjektiv

0
Lyd & Billede
Scroll to Top