Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

En Roskildefestival for gør-det-selv-nørder

Makerkultur. Folkene bag Roskildefestivalen inviterede gør-det-selv-folk og hjemmeopfindere til at vise, hvad de kunne.

Skrevet af / 02/09/2014 - 09:51
En Roskildefestival for gør-det-selv-nørder

Gør-det-selv-folkene er rykket ud af kælderrummene og haveskurene, og de bedste af dem er godt på vej til at have rockstjernestatus. Når der holdes Maker Faires i USA, kommer tilskuere i hundredtusindtal. Helt så mange er der ikke på de nordiske breddegrader, men også her blomstrer selvbyggerånden.

Med det in mente er ikke mærkeligt, at netop den organisation, der sætter Roskildefestivalen i scene, nu også kaster sig over selvbyggerkulturen.

I den forgangne uge løb den første MADE Festival af stabelen i Roskilde. Her kunne man se, hvad der rører sig hos hjemmeopfinderne.

Omkring 500 lagde vejen forbi Musicon i Roskilde, hvor arrangementet fandt sted. Det resultat er projektleder Julie Hjort rigtig godt tilfreds med:

“Vi føler, at vi har ramt noget rigtigt med MADE. Det har været spændende for os at samle maker-folkene, og vi er blevet positivt overraskede over det store engagement, som alle er gået til sagen med.”

Julie Hjort forventer derfor bestemt, at festivalen ikke kun bliver en enkeltstående begivenhed, men et årligt tilbagevendende arrangement.

3D-print-stak
Der var – bogstavelig talt – 3D-printere i stakkevis.

Udvalget af tilbud var lige så bredt som det var stort. De modigste gæster kunne prøve kræfter med laserskæring til 3D-design, imens de mindre fingerfærdige kunne lære at skrue en skrue i på standen “Don’t fear tools”.

Nogle stande var rene demonstrationer af f.eks. 3D-print og laserskæring/gravering. Men der var også masser af workshops, hvor de besøgende enten kunne få lov til at lege med eller kunne få professionel hjælp. Man kunne således få repareret både den hullede trøje eller den defekte hjemmestereo. Og et mobilt cykelværksted kunne få den defekte jernhest i gang igen.

vaerktoejskassen
Hjælp til selvhjælp. Man kunne få assistance til at reparere sin cykel, sit tøj og sit stereoanlæg.

Undervejs i arrangementet var der oplæg af opfindere, idefolk og nørder, der forklarede om deres passion for at gøre tingene selv – og om, hvorfor græsrodsopfinderne er i gang med at ændre verden. Og om aftenen var der fest med bands som When Saints go Machine, Rumpistol (som også underviste i bygning af instrumenter) og Den Sorte Skole.

Billigt at komme i gang
Hvis man har en god ide, som tigger efter at blive virkeliggjort, behøver det ikke være dyrt at komme i gang. De såkaldte FabLabs skyder lige nu op som paddehatte i en regnvåd skov. Her kan man få billig adgang til avanceret 3D-udstyr. Der eksisterer i dag over 350 officielle FabLabs i verden. Heraf er godt 200 opført inden for det seneste år. Flere af de danske FabLabs var repræsenteret på MADE.

Men man kan også komme langt med egen fingerfærdighed. Maker-fællesskabet Illutron fremviste en gigantisk CNC-fræser på 2,5 x 1,8 meter. Som havde kostet blot 4.500 kroner i materialer at bygge.

Spillende filt og misbrugt legetøj
En hel hal var afsat til “music hack zone”. Her kunne man lege med DIY-musik på forskellig vis. Man kunne slippe sin indre musikprogrammør løs eller kaste sig over ombygning af musiklegetøj. Eller bygge en synthesizer af filt, tilsat elektronik! Man kunne også “bare” spille direkte på frugter, som var sømmet til en væg, hvorfra de styrede musiksoftware på en computer.

filtsynth

2D-printet mad
En dag i fremtiden vil vi måske kunne printe vores egen pizza med en 3D-madprinter. Og måske vil den være bedre end papudgaven fra frysedisken i supermarkedet. Men 2D-printet mad er allerede en realitet i form af pandekager.

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Solpaneler i øjnene?

Googles AI fantaserer sig frem til spil

Ny AI udfordrer GPT-4

Google lancerer mini-AI

Kinas supercomputer slår rekord

AI-generator skaber realistiske videoer

ChatGPT får hukommelse - som kan slås fra

Kan dette pandebånd kontrollere drømme?

Googles chatbot skifter navn til Gemini

ISS modtager opgraderet computer

Nu bliver Googles AI meget klogere - på dansk!

Hyperloop i Italien

0
Scroll to Top