Netflix har for nylig indført en ny kodning kaldet HDR-DO på sine videostreams, som de hævder vil give en betydelig forbedring af billedkvaliteten på tværs af forskellige enheder.
Netflix var tidligt ude med streaming i høj billedkvalitet, og siden 2016 har de kunnet tilbyde et bredt katalog af originale film og serier i 4K HDR-format (High Dynamic Range). Der er dog stadig et stykke vej til at opnå samme billedkvalitet som for eksempel UHD Blu-ray. En anden udfordring er den store mængde data (bitrate), der kræves for at streame 4K-video i HDR-kvalitet.
Nu hævder Netflix, at de har knækket koden: Gennem langtidsevaluering af HDR-videomateriale har man udviklet en ny metode til at måle og tilpasse kvaliteten af HDR-streams. Metoden hedder VMAF (Video Multimethod Assessment Fusion) og er udviklet i samarbejde med Dolby Laboratories.
VMAF er en videokvalitetsmåling, der kombinerer menneskelig synsmodellering med machine learning: Kort sagt, en automatiseret metode til at forudsige den oplevede kvalitet af en videooptagelse. Netflix har brugt en lignende metode på SDR-indhold, og nu er HDR-versionen klar. Udviklingsprocessen har omfattet subjektiv testning på kalibrerede OLED-skærme hjemme hos deltagerne i undersøgelsen.
Som et resultat af det arbejde kan Netflix nu levere bedre og mere effektivt komprimerede videostreams: Hele bagkataloget er nu opgraderet med den nye kodning. Den nye metode giver angiveligt store forbedringer i både dataudnyttelse og billedkvalitet på tværs af forskellige enheder.
Hele Netflix-kataloget er nu “dynamisk optimeret”
Netflix fortæller i et blogindlæg, at de begyndte at skifte til “HDR-DO”-kodning for eksisterende titler fra 2. kvartal 2022. I juni 2023 var hele kataloget med HDR-indhold optimeret.
I stedet for at bruge faste, forudbestemte bitrater bruges nu en “variabel pitch-model”, hvor bitraten løbende og dynamisk tilpasses til det indhold, der vises. En film i 4K-kvalitet kan have en relativt lav bitrate, men får lov til at stige kraftigt, når billedindholdet kræver det – for eksempel i en udfordrende scene med mange HDR-informationer.
Det har angiveligt resulteret i betydelige forbedringer i billedkvalitet, opstartshastighed, stabilitet og bufferhastigheder sammenlignet med den gamle metode. Samtidig optager den i gennemsnit kun 58% lagerplads i forhold til tidligere. Netflix hævder, at den optimerede kodning resulterer i “skarpere teksturer og flere detaljer med færre bits”. Det reducerede dataforbrug vil være en ekstra stor fordel på mobiler og tablets.
Kræver premium-abonnement
For at se Netflix i HDR-kvalitet skal du have et Premium-abonnement (149 kroner pr. måned). Ifølge Netflix skulle seerne allerede kunne mærke forbedringerne på deres 4K-tv samt på mobiler og tablets, der understøtter HDR.
HDR-VMAF-formatet vil angiveligt blive frigivet som open source, så det er sandsynligt, at andre leverandører også vil kunne implementere teknologien i fremtiden.
Ifølge Netflix vil den dynamiske optimering gælde for både Dolby Vision- og HDR10-videostreams. Så uanset om du har et tv, der understøtter Dolby Vision eller ej (Samsung!), bør du kunne mærke forbedringerne.