En af tidens største seriesucceser i Norden er det den norske statskanal, NRK, som står bag. Hvor DR med succes kastede sig over politikerne i Borgen, har NRK kastet sig over det vilde liv i den finansielle elite.
Med 2019-lanceringen af dramaserien om det hedonistiske liv i Oslos finanselite ramte NRK og Øystein Karlsen plet. Exit blev en umiddelbar succes. Nu kommer den tredje og afsluttende sæson.
Greed is Good!
Gordon Gekko (Michael Douglas) blev med Wall Street (1987) selve ikonet på den hensynsløse yuppie-æra. Med sit mantra “Greed is good!” blev han et forbillede for de selvcentrerede, kyniske finansspekulanter – stik imod Oliver Stones hensigt med filmen.
Her 36 år senere ser verden ikke ud til at være kommet meget videre.
I Exit møder vi fire mænd, der har røven fuld af penge, har oplevet alt, før de fyldte 30, keder sig i deres blaserte tilværelse og tror, de ejer verden. Gordon Gekko er uden tvivl en mand, de forguder.
Adam (Berger) elsker kokain, smarte ludere, dyre ure og Porscher. Hans trofækone, Hermine (Kittelsen), lever sit liv på hans præmisser og prøver på fjerde år desperat at blive gravid – der er bare det aber dabei, at Adam blev steriliseret for fem år siden …
Henrik (Santelmann) er gruppens glade dreng, men med en plagsom kone og fire børn, om hvem han selv siger, at han deltager med ca. fem procent af deres opdragelse, som for det meste er overladt til familiens au pair. Henrik “arbejder” ofte sent, dvs. han arrangerer ekstravagante fester med prostituerede, spiritus og kokain i de fires fælles lejlighed i det eksklusive kvarter Tjuvholmen.
Jeppe (Øigarden) er Oslos Gordon Gekko. Han fester lige så hårdt som de andre – næsten – men har væsentlig mere styr på livet og fremstår som gruppens alfahan. Indimellem er han nødt til at ‘afreagere’ ved at praktisere sine kickboxing-færdigheder på uskyldige eller ydmyge nogen, mens han flasher sin enorme rigdom, men i det mindste viser han tegn på anger bagefter.
William (Hagen) har slået sig op på ejendomme og kan ikke fordrage hverken sin bipolare kone eller deres irriterende møgunger. Livet er en endeløs grå, socialdemokratisk hverdag, hvor de eneste lyspunkter er ludere og kokainfester med vennerne. Han har til gengæld problemer på grund af en række dårlige investeringer.
Fælles for dem alle er, at de er blevet så usandsynlig rige, at de tror, de er guder i deres egen lille verden, hvor love, normer og etik er noget, der ikke længere angår dem. De nedværdiger sig ikke til at tage sig af, hvor man må og ikke må parkere, de forventer at få bord på de bedste restauranter til enhver tid, deres au pairs er slaver, og kvinder i øvrigt er brugs- og bollegenstande. Penge er Gud, og de er deres ypperstepræster.
I dag har NRK frigivet den første teaser-trailer fra sæson 3:
Fra virkeligheden
Det mest chokerende ved serien er, at handlingen og karaktererne er baseret på virkelige hændelser og personer.
Serieskaberne har interviewet en flok outrerede drengerøve om deres hedonistiske luksustilværelse og skrevet et dramatiseret manuskript ud fra deres historier.
Manuskriptet er i al væsentlighed baseret på virkelige personer, og det blev ifølge en artikel i Dagens Næringsliv (Norges svar på Børsen) sat i gang ved, at en mellemmand fra vennegruppen tog kontakt til produktionsselskabet og sagde, at de havde en glimrende idé til en TV-serie, samt at han havde klienter, som var villige til at fortælle om deres dobbeltliv.
Baseret på interviews med de fremadstormende finansakrobater har Øystein Karlsen skrevet og instrueret en slags norsk/nordisk mikset version af Billions og The Wolf of Wall Street. Resultatet er en serie, som både er underholdende, morsom og direkte ubehagelig.
Den afsluttende sæson i Exit-trilogien får premiere den 2. marts på NRK.
Fra dagens pressemeddelelse kan vi læse følgende om handlingen fra sæson 3:
Grådighed, dysfunktionelle familierelationer, en kamel, hurtige biler og frådsen i damer og dope. Drengerøvene i Exit vender tilbage en sidste gang.
Finansdrengene vil udnytte skattely, kryptovaluta og grønne investeringer for at blive endnu rigere. Men nogle vil det anderledes. Det er tid til hævn. Måske får de samvittighedsløse og destruktive finansdrenge som fortjent?
I den tredje sæson får vi et indblik i, hvordan personer i finansverdenen ser muligheder i at berige sig på den grønne omstilling.
Efterhånden som energikrisen ramte Europa, fandt investorerne på et nyt slagord. Det hedder ikke længere “greed is good”. Nu er det “green is good”. Pengene flyder som aldrig før. Investeringer i vind- og solenergi finansieres gennem hedgefonde på Cayman Island og i Luxemburg. Og pengene, som tjenes på at udnytte det grønne løfte fra regeringer, bliver sendt direkte til skattely.
Det er præmissen, når multimillionærerne vender tilbage. I en cocktail af grådighed, narkotika, respektløshed for alle, der ikke er så rige som dem og en “livet er alligevel en joke”- attitude, sætter de kursen mod selvdestruktion.
Omkring deres isolerede ekkokammer cirkler en gruppe ulve, som er blevet sultet for længe. Og den flok ledes af en kvinde, som nu lærer at slå mændene i deres eget spil.
Serieskaber, manusforfatter og instruktør Øystein Karlsen uddyber:
Finalesæsonen af Exit er en kulminering af det, liv, karaktererne har levet indtil nu. De har altid levet på en måde, hvor har prøvet grænser af, bare for at føle noget som helst. Få en eller anden form for kick. Denne gang går de helt ud over kanten. Vi håber, at Exit 3 bliver en slags dekadent og destruktiv fest at se. Det bliver spændende at se, hvad der kommer til at ske rundt om det næste hjørne.
Den kontroversielle serie om rigmændenes dekadente og ofte forkastelige livsstil er den mest sete dramaserie på NRK – nogensinde. Første sæson er i gennemsnit blevet set af 2,1 millioner, og 2 millioner har set anden sæson.
Totalt i Norden har 3,5 millioner set den første sæson, mens den anden sæson er set af hele 3,8 millioner. Det gør Exit til en af de mest streamede nordiske dramaserier. Herudover er serien solgt til omkring 50 lande.
Karlsen fortæller, at ca. 70 procent af manuskriptet er som hentet direkte fra virkeligheden, genfortalt efter interviews med ægte finansakrobater.
Om William, Jeppe, Henrik og Adam er helt gennemsnitlige personer fra dagens finansverden i Norge, tror vi næppe – i så fald havde Oslos børs, storbankerne og Statens pensionsfond i udlandet nok ikke have været så succesrige; men at der findes personer med disse træk, tvivler vi ikke et sekund på.
Det er for så vidt ikke chokerende i sig selv – det chokerende ved baggrunden for og tilblivelsen af Exit er, at de fire har ønsket, at dette absurde, forkastelige liv skulle komme frem – og at de er stolte af det!
Øystein Karlsen uddyber:
“Jeg har som tidligere gennemført en masse interviews med personer i miljøet of flettet det sammen med de liv, karaktererne allerede har levet. Det sjove er, at det altid er de værste historier, som er sande. Når det gælder den økonomiske del af plottet, faldt jeg helt tilfældigt over rapporten fra Tax Justice Norge om ejerkonstellationerne i Norsk Vindkraft. Jeg ringede til dem og spurgte om det virkelig stod så slemt til. De svarede, at det formentlig er værre. Så var det bare om at begynde at læse op. Jeg kontaktede derefter Økokrim (norsk politis centrale afdeling for økonomisk kriminalitet, red.) og spurgte, hvad det mest utrolige er, som folk ikke ved noget om. Jeg fik en lektion i kryptomarkedet, som chokerede selv mig, der har arbejdet med tidligere sæsoner af Exit,” siger Karlsen, som dog understreger, at det indimellem også er fiktion.
En godtepose af overraskelser
NRK’s dramachef, Marianne Furevold-Boland, ser frem til lanceringen af 3. sæson:
Vi glæder os meget til sæson 3 af Exit. Denne sæson er en godtepose af overraskelser. Det er jo helt fantastisk, hvordan Øystein Karlsen sætter spejlet op mod vores samtid og får os til at le, græde, rase og ikke mindst engageres af Exit. Denne sæson har en endnu stærkere og mere smertefuld storyline, og vi får igen et indblik i finansverdenens vildfarelser, på godt og ondt. Hermine tager affære, og vi kan roligt sige, at finansdrengene får som fortjent.
Tredje sæson er indspillet i Marokko, Spanien, Frankrig, England, Sverige og Norge.
Skuespillerne er Agnes Kittelsen (Hermine), Tobias Santelmann (Henrik), Jon Øigarden (Jeppe), Simon J. Berger (Adam), Pål Sverre Hagen (William), Ine Marie Wilmann (Celin) og Sonja Wanda (Tomine). Anders B. Christiansen, Rolf Lassgård, Ellen Helinder og Frank Kjosås’ karakterer har fået mere plads end i tidligere sæsoner. Vi får desuden et gensyn med Maria Bonnevie og Bjørn Skagestad.
Nye karakterer dukker også op. Jesper Christensen, kendt fra bl.a. James Bond: Spectre og Kongens Valg, er med i finalesæsonen, det samme er MyAnna Buring (The Witcher).
I denne omgang har Karlsen også fået lidt instruktørassistance fra islandske Gisli Örn Gardarsson, som har instrueret to af afsnittene.