Tallet 1 har været synonymt med Canons flagskibskamera siden 1971. Der har altid været mindst ét kamera med tallet 1 på fronten, men da Canon lancerede sit spejlløse fuldformat-kamerasystem i 2020, forsvandt 1-tallet.
Indtil nu har EOS R3 været Canons flagskib i EOS R-systemet, men det var kun et spørgsmål om tid, før R3 måtte afgive sin trone til et R1. Nu er det her, og der er meget, der tyder på, at Canon har brugt tiden godt. EOS R1 er blevet det sejeste kamera, vi nogensinde har set. Det er rettet mod sport og action, snarere end portrætter eller landskaber, og har en helt ny billedsensor med den mest avancerede autofokus, vi nogensinde har set.
Kameraet har en ny DIGIC X-billedprocessor og en separat DIGIC-accelerator, hvoraf den ene behandler billedinformationen, mens den anden behandler den store strøm af filer, der kommer fra kontinuerlig optagelse i høj hastighed.
Processoren bruger deep learning – maskinlæring – til at optimere fokuspræcisionen ved kontinuerlig optagelse og bevare billedkvaliteten på forskellige motiver.
Dual Pixel Intelligent AF
EOS R1 har også en ny Dual Pixel CMOS II-fokuseringsalgoritme med sensorer, som kan spore både ansigter og kropsbevægelser hos f.eks. en fodboldspiller. Autofokusen kan faktisk følge en udvalgt spiller uden at blive forstyrret af flere spillere på banen og i søgeren. Autofokusen holder sig så til spilleren, men den følger også bolden, så når der laves en aflevering fra spiller nummer 1, følger fokus bolden til spiller nummer 2 og holder sig derefter til denne spiller.
Fotografen kan vælge sportsgren i menuerne, og indtil videre er der algoritmer til fodbold, basketball og volleyball i kameraet. Canon siger, at flere vil følge med tiden.
Canon kalder det Dual Pixel Intelligent AF, og jeg prøvede det af på basketballbanen i BMW Welt i München. Det var vildt at se, hvordan fokusmærkerne flyttede sig mellem de spillere, der havde bolden, og ikke til den nærmeste spiller.
Hvis du vil fotografere en bestemt spiller, kan du gemme deres ansigt i en “hukommelsesbank” og bede kameraets autofokus om at følge netop den spiller. I fokusmenuerne er der også en indstilling, der hedder Action Priority, som genkender en række af de mest almindelige positurer i de tre førnævnte sportsgrene og på en måde forudsiger, hvor fokuspunktet skal være, hvis en bold nærmer sig et hoved, eller to hænder er strakt ud mod en indkommende bold. Det skulle gøre det lettere for fotografen at få det helt rigtige billede.
Ligesom EOS R3 har EOS R1 også øjenstyret fokus, hvor fokuspunktet vælges ud fra, hvor øjet kigger hen i den store søger med 9,44 Mp opløsning. Eye-control AF, som det kaldes, kan hurtigt slås til og fra med en valgt knap og er hurtigere og mere præcis end i EOS R3.
Et kort overblik over EOS R1:
- 24,2 Mp fuldformat bagbelyst stablet CMOS-billedchip
- Pre-capture op til 20 billeder
- Optagelseshastighed på 40 fps
- Fleksibelt valg af lukkertid
- 9,44 Mp-søger med øjenstyring
- Ny DIGIC Accelerator-processor
- Opskalering til 96 Mp i kameraet
- Dual Pixel Intelligent fokus med krydssensorer
- Ansigtsregistrering
- Action Priority med flere indstillinger
- Fokus ned til -7,5 EV
- To-trins AF-ON-knap
- Op til 8,5 trins stabilisering
- 6K60p RAW-video med 4K120p og 60p oversamplet fra 6K
- XF-HEVC S/XF-AVC S videofiler
- Canon Log 2/Log 3
- LPCM/24bit/4-kanals lyd
- Dobbeltoptagelse med stillbilleder og video
- Understøttelse af proxy-video
- Wi-Fi 6E
- 2,5 Gbps Ethernet i kameraet
- Dobbelt FTP-overførsel
Kameraet har også en helt ny baggrundsbelyst CMOS-billedsensor med 24,5 megapixel opløsning, som siges at være den hurtigste, Canon nogensinde har lavet. Den læser data meget hurtigere og har reduceret den rullende lukker med hele 40 procent sammenlignet med EOS R3.
Med en optagehastighed på op til 40 fps – eller 120 fps, hvis du accepterer beskæring – øges chancen for flere skarpe billeder betydeligt. En pre-capture-funktion kan tage op til 20 kontinuerlige billeder, før udløserknappen trykkes helt ned, så du ikke går glip af øjeblikket, da billederne, før udløserknappen trykkes ned, også gemmes på kortet.
Raw-filerne kan beskæres og redigeres i kameraet, og billedfilerne kan også interpoleres til fire gange opløsningen. For eksempel kan et billede beskæres til det ønskede format og udsnit, og så kan man vælge interpolation og gemme en kopi af billedet i 96 Mp-opløsning.
Der er også en forbedret billedstabilisator i kameraet, som giver op til 8,5 trins stabilisering, og den virker også på videooptagelser. Du kan optage i DCI- eller UHD-format, i 6K op til 60 fps eller 4K op til 120 fps. I fuld 1080 HD kan du optage video med op til 240 fps.
Firekanals 24-bits LPCM-lyd
Du kan faktisk optage to videostrømme på samme tid. Du kan f.eks. optage 12-bit rå video på et CFexpress B-kort og stillbilleder på et SD-kort, eller alternativt kan videostrømmen sendes til en ekstern optager via et HDMI-stik i fuld størrelse.
For at give fotografen en arbejdsgang, der ligner Canons videokameraer så meget som muligt, bruger kameraet den samme jargon og de samme filnavne, som Canon bruger i sine Cinema EOS-kameraer, f.eks. i C400.
Video kan optages med Canon Log 2 og 3, og der er understøttelse af firekanals 24-bit LPCM-lyd. Der vil også være understøttelse af C2PA-formatet i en opdatering, og kameraet har tagging i News ML-G2-standarden til metadata, der f.eks. bruges i udsendelser.
Filer kan overføres kontinuerligt via WiFi 6E op til 6 GHz, og kameraet understøtter også 2,5 Gbps overførsel via Ethernet. Filoverførslen starter automatisk igen i tilfælde af en afbrydelse, hvis du f.eks. mister WiFi eller afbryder Ethernet-kablet.
Kamerahuset er mindre og lettere end et EOS 1D X, og det er dækket af et syntetisk materiale, som giver et godt greb om kameraet. Knapperne er formet lidt anderledes, så fotografen kan genkende dem uden at tage øjnene fra søgeren. Fokusknappen på bagsiden er berøringsfølsom og kan programmeres med to forskellige funktioner. For eksempel kan en berøring udløse fokus, et tryk kan åbne fokusmenuen og så videre.
Kameraet er selvfølgelig vejrbestandigt – det er trods alt et professionelt kamera. Men en funktion er endnu ikke i brug. Der er et lillebitte kamera på bagsiden. Der er ikke noget sted i menuen, hvor det kan aktiveres eller programmeres, men det er tænkeligt, at Canon forestiller sig autentificering med en nethindescanning af fotografens øje. Eller at kameraet kan bruges til at scanne oplysninger eller tekst, der kan tilføjes som metadata i en fil.
EOS R1 vil ikke være tilgængeligt før september, og indtil videre er prisen ikke blevet oplyst.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer