Nu er Canon endelig klar med deres nye flagskib. Efter en række antydninger af, at de arbejdede på et EOS R3 til fotografer, der har brug for et hurtigt kamera, og feedback fra forskellige fotografer (bl.a. fra OL i Tokyo 2020) er scenen sat for det – foreløbige – flagskib fra Canon.
Foreløbige, fordi EOS R3 på et eller andet tidspunkt efter al sandsynlighed får en søskende i form af det om muligt endnu sejere EOS R1.
Men indtil da er det her Canons sejeste kamera. R3 er lavet til sport, action og dyrefotografering, og alt handler om fart, håndterbarhed og robusthed, så det kan tåle krævende professionel brug.
Inden i R3 finder vi en 24,1 megapixel full-frame CMOS-billedsensor og hurtigere og smartere Dual Pixel CMOS AF II-fokus med deep learning-algoritme. Som kan genkende biler, motorcykler, dyr og ansigter, og klistrer fokuserer fast på motiver i bevægelse, næsten uanset retningsændringer og hastighed.
Kameraet har også en “nyhed” i form af øjenstyret autofokus, så fotografen kan styre, hvor fokuspunktet skal være, med øjet i søgeren!
Fakta om EOS R3
- Ny bagbelyst stablet 24,1 Mp CMOS-sensor, udviklet af Canon selv
- Op til 30 fps med autofokus og lysmåling
- Lukkertider fra 30 til 1/64.000 s ved brug af elektronisk lukker
- Øjenstyret autofokus
- Autofokus på 0,03 sekunder
- Følgefokus på mennesker, dyr (inkl. fugle) og motorsport (motorcykler og racerbiler)
- 6K 60 fps raw video-optagelse med fuld chipbredde internt på CFexpress-kort
- Autofokus ned til -7,5 EV
- Op til 8 trins billedstabilisering
Canon har tidligere haft øjenstyret autofokus i EOS 3, men tro mig, den her fungerer meget bedre, og man kan kalibrere AF for størst mulig præcision.
Ideen bag øjenstyret fokus er, at fotografer, der arbejder meget med f.eks. sport, kan vælge fokusområde hurtigere med øjenstyret autofokus, og at det bliver lettere at skifte fokus mellem flere udøvere. Det kan også fungere godt på f.eks. fugle, der har et mere uforudsigeligt bevægelsesmønster og hurtige retningsændringer.
Kameraet har en ny 24 megapixel stablet CMOS-billedsensor, som Canon mener er så hurtig, at den praktisk talt eliminerer rullende lukker, og samtidig kan den bruges med lukkertider ned til 1/64.000 sekund.
Med den elektroniske lukker kan man skyde serier med op til 30 billeder i sekundet med autofokus og lysmåling, i raw eller jpeg. Og man kan reducere skudtakten til 15 og 3 fps. Den elektroniske lukker understøtter også synkronisering med blitz fra tredjepartsleverandører.
6K 60 fps raw
Kameraet har en drejelig touch-skærm med hele 4 megapixel opløsning og en stor 5,76 megapixel OLED-søger, der kan simulere optisk søger (OVF-Simulation View Assist) ved at give et søgerbillede, der ikke kompenserer for lysindfald, som en elektronisk søger gør.
Blitzskoen på toppen har et multistik, der kan kommunikere med og levere strøm til tilbehør som f.eks. mikrofonforstærkere.
Desuden har kameraet har 6K 60 fps raw-optagelse, som giver 50 procent højere opløsning end 4K. Og man kan optage video i 6K med CRM raw-filer, hvor eksponering og hvidbalance kan korrigeres i efterbehandlingen.
Optagelse i 4K 60 fps oversamples fra 6K for at bevare så mange detaljer som muligt, og man kan også vælge optagelse i 4K 120 fps for højopløst slowmotion. Noget, som jeg tror, mange fotografer har savnet og vil bruge flittigt. Man kan desuden optage i Canon LOG 3 med 10 bit intern optagelse eller 10 bit HDR PQ og MP4.
Optagelser med den højeste bitrate kan gemmes på de ultrahurtige CFexpress-kort, men kameraet har også en UHS-II SD-kortplads.
Canon EOS R3 anvender samme LP-E19-batteri som EOS-1D X Mark II og EOS-1D X Mark III.
Prisen er opgivet til 48.290 kroner, og kameraet er til salg fra november.
Nye EOS R-objektiver
Samtidig med EOS R3 lancerer Canon også to nye objektiver: RF 16 mm F2.8 STM og telezoomen RF 100-400 mm F5.6-8 IS USM.
Den kompakte 16 mm F2.8 STM har en Canon sSTM-fokusmotor, som skal være meget støjsvag og derfor velegnet til video-optagelse. Nærgrænsen er opgivet til makrovenlige 13 cm.
RF 100-400 mm F5.6-8 IS USM har en nærgrænse på 88 cm ved 200 mm brændvidde, som med en største forstørrelse på 0,41x lader fotografen komme usædvanlig tæt på for en så kraftig telezoom.
Fakta om RF 16 mm F2.8 STM
- Fast objektiv med 16 mm brændvidde og ultravidvinkel
- Vid, lysstærk blænde f/2.8
- Jævn, stille fokusering med SMT-motor
- Vejer kun 165 g
- Nærgrænse 13 cm
- Maksimal forstørrelse 0,26x
Fakta om RF 100-400 mm F5.6-8 IS USM
- 100-400 mm brændvidde
- Vejer kun 635 g og er lettere end andre objektiver med tilsvarende specifikationer
- 0,88 m nærgrænse på 200 mm
- Jævn, hurtig fokusering med Nano USM-motor
- 5,5 trins optisk billedstabilisering, kompatibel med indbygget stabilisering i kamerahus (IBIS)
RF 16 mm F2.8 STM er prissat til 2.745 kroner, mens RF 100-400 mm F5.6-8 IS USM vil koste 5.895 kroner. Begge kommer i salg til oktober.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer