Under pressekonferencen for kameraet i Tokyo forsøgte Fujifilm at sælge begrebet storformatkamera om Fujifilm GFX 100. Det lyder bedre end full-frame i deres ører. Lad os bare slå fast, at det hedder mellemformat, og så kan man tolke full-frame-begrebet, som man vil.
Eller småbilledformat, som 24 x 26 mm egentlig er.
Full-frame er som bekendt mindre end mellemformatet, der er mindst 40 x 40 mm billedflade eller – som her – 44 x 33 mm.
102 megapixel mellemformat
Fujifilm anvender netop dette billedformat på sine GFX mellemformatkameraer GFX 50R og GFX 50S – og på det kommende GFX 100 med 102 megapixel CMOS-billedsensor.
Vi har prøvet kameraet og har billederne, der beviser det. Selv om det er for tidligt at fælde en dom om GFX 100, er der mange positive ting at sige om det. Kameraet er ikke så stort, som det kan virke på billeder. Trods en meget større billedsensor med integreret billedstabilisering er det ikke større eller tungere end Nikon D5 eller Canon EOS-1D X Mark II.
Det er selvfølgelig ikke lige så hurtigt. Skudtakten er kun fem billeder i sekundet og det halve med følgefokus, men autofokus er ualmindelig hurtig for et mellemformatkamera. Og meget bedre end på GFX 50-serien – eller Hasselblad X1D, for den sags skyld.
Tre skærme
Fuji er gået væk fra de analoge kontroller på GFX 50S og X-serien, og har valgt en stor skærm på toppen – med analog eller digital visning – i stedet. De fleste knapper er selvforklarende, måske bortset fra de to små knapper til højre for skærmen på toppen.
Den største skifter mellem manuel eksponering, lukker- og blændeprioriteret eksponeringsautomatik, mens den halvkugleformede knap skifter skærmvisning.
Det er også muligt at få vist histogrammet permanent på topskærmen. Eller på statusskærmen under touch-skærmen bagpå.
Mens mellemformatkameraer normalt forbindes med studiefotografering, er GFX 100 et kamera, man kan tage med ud i marken. Det er vejrbeskyttet og solidt bygget.
De fleste kontroller er lettilgængelige og desuden konfigurérbare. Vertikalgrebet har ikke meget plads til fingrene, og håndgrebene kunne med fordel have været mere generøse.
Den største søger
Søgeren er derimod en overflod af farver og skarphed. OLED-søgeren med 0,86x forstørrelse og 5,76 megapixel opløsning er markedets største og – sammen med søgeren på Panasonic Lumix S1R – den bedste på markedet.
Men hvad så med billedkvaliteten fra de 102 megapixel? Jo tak, den er umiddelbart strålende. Vi havde kameraet en hel dag og fotograferede fra morgen til aften. Hovedsagelig med GF 45 mm f/2.8, men også med GF 100-200 mm f/5.6.
Alle billederne er taget med et præproduktionseksemplar og vises her som jpeg-filer uden andre ændringer end skalering til web. Klik for at se billederne forstørret.
© Lasse Svendsen
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer