TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

GoPro Hero13 Black: Skuffer på et vigtigt område

Hero13 Black er GoPros nye flagskib. Her er nyhederne - og manglerne - i årets model.

Skrevet af / 05/09/2024 - 16:00
GoPro Hero13 Black: Skuffer på et vigtigt område

GoPro har netop præsenteret sit nyeste actionkamera, Hero13 Black, sammen med en ny kompakt model, der blot hedder Hero. På papiret er opgraderingerne og nyskabelserne siden forgængeren gode nok. Men på ét væsentligt punkt har man alligevel forspildt en chance med flagskibskameraet. Mere om det om lidt.

GoPro Hero13 Black lenses
Man kan påsætte flere forskellige objektiver, og kameraet tilpasses automatisk. Illustration: GoPro

Utskiftelige objektiver

Hero13 Black har fået flere interessante forbedringer. En af de største nyheder er de udskiftelige HB-objektiver, som omfatter Ultra Wide-, Macro-, Anamorphic- og ND-filtre. Kameraet registrerer automatisk, hvilket objektiv der er monteret, og optimerer indstillingerne i overensstemmelse hermed. Det giver brugerne stor kreativ frihed og mulighed for at tilpasse optagelserne til forskellige situationer.

En anden velkommen opgradering er det nye Enduro-batteri med 10 procent større kapacitet. Det skulle give os over 2,5 timers optagelse i 1080p30 eller 1,5 timer i 5,3K30-opløsning. Hero13 Black har desuden fået et nyt magnetisk fæstesystem, som gør det nemmere at skifte mellem forskellige monteringer.

Annonce
GoPro Hero13 Black anamorphic
Særligt spændende er det anamorfotiske objektiv. Foto: GoPro

Én funktion skuffer

Men på trods af disse forbedringer er vi stadig skuffede: Hero13 Black kan stadig kun optage med fuld sensor (8:7) i 5,3K med maksimalt 30 billeder pr. sekund (fps). Det er en funktion, der har eksisteret siden Hero11 Black, og allerede sidste år håbede vi på en opgradering til 60 fps i Hero12 Black. Den kom ikke. At den heller ikke kommer denne gang, føles næsten som et svigt.

Muligheden for at filme i 5,3K i 8:7-format giver stor fleksibilitet i efterbehandlingen, hvor man kan hente både 16:9- og 9:16-videoer ud af den samme optagelse, og desuden vælge mellem lineær vinkel, vidvinkel eller ultravidvinkel – efter atoptagelsen er lavet. Det er genialt! Når man kun får 30 fps, er anvendelsesmulighederne desværre ret begrænsede. Actionoptagelser, som er kameraets hovedformål, kan man stort set glemme alt om.

Læs også Kan DJI slå GoPro? Når mobilkameraet er for dårligt, og systemkameraet er for upraktisk, kan det være, at du simpelthen har brug for et ordentligt actionkamera.

Løsningen for 60 fps er enten at optage 5,3K i 16:9 eller 4K i 8:7. Begge tilbyder begrænsede beskæringsmuligheder, hvis du vil eksportere i 4K-opløsning.

Det er nok ved at være tid til en opgradering af processoren i GoPro-kameraerne. Uden en stigning til 60 fps ved fuld sensoropløsning føles Hero13 Black mere som en moderat opgradering end som et kvantespring.

For brugere, der allerede har en Hero11 Black eller nyere, er det svært at se en overbevisende grund til at opgradere. Ganske vist er 360-graders Horizon Lock fra forgængeren Hero12 Black en imponerende funktion, men for de fleste vil det næppe være nok til at retfærdiggøre en ny investering.

GoPro Hero
Den mindre og enklere GoPro Hero kan meget vel blive en stor succes til den halve pris af flagskibet. Foto: GoPro

Prisvenlig og kompakt Hero-model

GoPro har også lanceret en mere overkommelig Hero-model, som er 35 procent mindre end sin storebror og kun vejer 86 gram. Kameraet er vandtæt ned til 5 meter og kan optage 4K-video med HyperSmooth-stabilisering. Med enkel touchskærmbetjening og styring fra GoPro Quik-app’en henvender denne model sig til begyndere og dem, der vil have et enkelt kamera til hverdagsbrug.

Foto: GoPro

GoPro Hero13 Black og Hero: Pris og tilgængelighed

GoPro Hero13 Black kan købes fra den 10. september, mens den nye lille Hero-model kommer i butikkerne den 22. september. Hero13 Black får en pris på 3.999 kroner, mens den mindre og mere enkle Hero vil få en pris på omkring 2.000 kroner.

Mere info: gopro.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Nyhed

LB+ Total uge

Fuld adgang til alt indhold i en uge

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i en måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

25,- / for 1 uge
49,- / for 30 dage
93.25,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Mindste og letteste normalzoom

6K-video med ekstrem dynamik

Superbillig kameradrone

Her er GoPro Hero13 Black

Prof-teknologi i A2-format

Hurtigere og skarpere portrætobjektiv

Mere kraftfuld video-redigering med DaVinci Resolve 19

Sådan vælger du det rigtige kamera

Fantastisk flagskibskamera

Måske det mest avancerede i sin klasse

Billigere og med bedre lysstyrke

Kultkameraet er tilbage

Scroll to Top