Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Italiensk bildesign på Leica

Leica M10 Zagato bliver ikke let at få fat i. Det er nok at studere designet for at forstå hvorfor.

Skrevet af / 19/06/2018 - 23:05
Italiensk bildesign på Leica

Det italienske designstudie Zagato er bedst kendt for deres linjelækre aluminiumkarosserier, og når de påtager sig opgaven med at designe et Leica M10, bringer de bildesign til kameraverdenen. Se bare Leica M10 Zagato – kan det blive pænere?

Bildesignere har designet kameraer før. Walter Da Silva fra Audi har designet for Leica tidligere. Giorgetto Giugiaro har designet flere Nikon-kameraer, og Porsche Design har tegnet Contax-kameraer.

Men Zagato har holdt sig til karosseriarbejde på bilmodeller fra bl.a. Lancia, Maserati, Aston Martin, Volvo og Alfa Romeo, og lavet nogle ikoniske modeller som f.eks. Alfa Romeo 2600 Sprint Zagato (billedet herunder).

(Foto: Lasse Svendsen)

Zagato

Alfa’en er Dr. Andreas Kaufmanns egen – Leicas redningsmand, vil mange sige, og manden bag samarbejdet med Andrea Zagato. Der er barnebarn af grundlæggeren Ugo Zagato.

Leica M10 Zagato er helt og holdent et Zagato-design, men baseret på M10, hvor der er foretaget nogle ændringer. Der er ikke Wi-Fi eller video her, og Zagato har også valgt at fjerne blitzskoen og gevindet til trådudløser samt erstattet Leicas top- og bundplader i messing med aluminium. Det har gjort kameraet 80 gram lettere, ifølge Leicas produktchef, Stefan Daniel.

Leicas produktchef, Stefan Daniel, med M10 Zagato og den æske, det kommer i sammen med en 35 mm f/1.4 og en eksklusiv læderrem i rødt. (Foto: Lasse Svendsen)

Unikt design

Udløserknappen er rød, mens Leica-logoet er farveløst, og kameraet leveres med en Summilux-M 35 mm f/1.4, der er specielt designet til Zagato-versionen. Bl.a. er fingergrebet på fokusringen formet efter Zagatos Double Bubble-tag, og frontringen har ‘Zagato’ indgraveret. Meget lig Rolex’ rehaut, hvor logoet er lasergraveret på indersiden.

Zagato har også redesignet modlysblænden, som drejes til en låseposition, der holder den på plads, og har lavet et diskret håndgreb, som faktisk gør kameraet bedre at holde på end det almindelige M10. Bundpladen er også redesignet for et renere udtryk.

Udførelsen og detaljerne på Zagato-udgaven er superbe. De vertikale riller på kamerahuset hjælper også på grebet, og som sædvanlig for et Leica M føles kameraet næsten perfekt proportioneret til tohåndsfotografering.

Andrea Zagato med Leica M10 Zagato. (Foto: Leica)

Leitz Park

Kameraet blev vist frem for pressen under Leicas åbning af Leitz Park i Wetzlar, en lille time uden for Frankfurt.

Det nybyggede kompleks ligger et stenkast fra Leica-fabrikken og huser et hotel (Ernst Leitz Hotel), et værksted (Ernst Leitz Werkstätten) – som samler Leicas (eller Kaufmanns) nye satsning, mekaniske ure – et Leica-akademi med kurser, workshops, foredrag og studier samt en separat bygning til cineoptik (film- og video-optik).

(Foto: Lasse Svendsen)

Begrænset oplag

Leica M10 Zagato bliver kun lavet i 250 eksemplarer og er kun tilgængeligt i udvalgte Leica Stores, til ca. 160.000 kroner.

Faktisk er kameraet ikke det første resultat af et samarbejde mellem Leica og Zagato. Kikkerten Ultravid 8 × 32 Edition Zagato blev lanceret i 2015 og er stadig til salg (i et begrænset antal). Designet på M10 Zagato er tydeligt inspireret af den eksklusive kikkert, der blev lavet i 1.000 eksemplarer.

Det allernyeste bildesign fra Zagato – et designstudie, som debuterede på Geneva Motor Show i år: Iso Rivolta Vision GT Zagato. (Foto: Lasse Svendsen)

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Nikon Z9 får nye funktioner

Seriøs billedmaskine fra Leica

Gammelt filmformat får en renæssance

Afslører nyt zoomobjektiv

Ekstrem på alle måder

Kan blive umulig at få fat i

Lille, let og lysstærk

Kompakt superzoom til fuldformat

Får længe ventede opdateringer

Lille kamerataske med masser af plads

Hurtigere og mere brugbart flagskib

Kompakt 100 MP kamera fra Hasselblad

0
Scroll to Top